Bevegelser i byrommet
Tradisjonsrike Youngstorget i Oslo ble valgt til hovedarena for triennalens synlighet i det offentlige rom. Kunstnerne bak «Sansenes rike» er godt fornøyd med resultatet, men ikke alle publikummere forstod budskapet.

Det var kunstnerne Vibeke Jensen og Christian Sunde som sammen med arkitekt- og landskapsarkitektstudenter fikk oppdraget med å lage en interaktiv installasjon spesielt rettet mot barn og unge. På triennalens nettside understrekes ideen om «et handlingsrom hvor det visuelle, auditive, taktile – berøringssansen og kroppslig bevegelse – skaper mulighet og lyst til personlig uttrykk og medvirkning».
Kunstnerne bygget i samarbeid med studentene et grunnlandskap med amfier og øyer med ni noder som hadde ulike temaer som «lydenode», «fargenode» og «kravlenode». Skoleklasser ble invitert til å ta med hammer og spiker for å utforske og bygge videre på det temporære landskapet.
– Hvorfor har de ikke laget noe som er mer begripelig hvis poenget er å kommunisere med folk flest om arkitektur? spurte en mann i 40-åra som Arkitektnytt snakket med på åpningsdagen 23. september. En ung arkitekt syntes det virket innadvendt. – Interaksjon er vel ikke noe magisk ord som nødvendigvis skaper refleksjon og dialog, kommenterte en tredje publikummer.
Vibeke Jensen er imidlertid svært fornøyd etter endt triennaleperiode:
– Dette har gått over all forventning. Konseptet har fått to viktige resultater. Det ene er at studentene har fått erfaring med å føre et prosjekt fra idé til fullførelse i et offentlig rom, med alt det innebærer av tilpasninger, konstruksjon, idéutvikling og samarbeid. Det andre handler om byrommet og brukerne.
Kunstneren forteller at mange har tatt dette rommet i bruk, enten ved at de har slått seg ned med matpakke i palleamfiet, utforsket nodene, hoppet i teppemyra, tatt med seg noe eller lagt til nytt.
– Vi har hatt en vaktordning som har sikret kontakt med publikum mellom kl. 10 og 18 hver dag, og mange har tatt kontakt med oss, stilt spørsmål og gått i dialog om det offentlige rom, slik vi ønsket oss.
På arkitektnytt.no kan du i saken «Sanselig på blogg og Youngstorget» finne film av byggeprosessen og link til prosjektets blogg som forklarer innholdet i de ulike nodene.