Nyhet

Barna i sentrum

Trondheim kommune inviterer til idékonkurranse om byutforming med en jury bestående av barn og ungdom.


Ungdommene i juryen er klare for å presentere temaene for konkurransen under oppstartsmøtet på torsdag. F. v: Vegard Skjervold (ungdommens bystyre), Ariel Pedersen (Thora Storm vgs), Gunhild Kleppen (Rosenborg US), Annikki Lbova (Thora Storm vgs) og Brahim Helland (Rosenborg US). Foto: May-Iren Evenmo

Førstkommende torsdag (12. september) er det duket for oppstartsseminar i Folkebiblioteket i Trondheim. Anledningen er en ny idékonkurranse som skal fremheve barn og unges ønsker i utformingen av gater og byrom i Trondheim sentrum. Konkurransen arrangeres av Byplankontoret i Trondheim, og har en jury bestående av syv representanter for ulike klassetrinn i barneskole, ungdomsskole og videregående, samt to representanter fra kommunen. 

Prosjektleder Tonje Rønneberg Devik ved Byplankontoret sier at kommunen ønsker å fremheve barn og unges ønsker for å skape et mer inkluderende sentrum. Nå prøver de nye måter for å skape et godt byliv.  

– Skal man få flere barn til å trives i sentrum, må man høre deres mening for å få det til, sier Rønneberg Devik.  

– Det heter jo seg at en god by for barn er en god by for alle. Får man alle generasjoner til å samles, får man et godt sted å være, sier hun.

Prosjektleder Tonje Rønneberg Devik ved Byplankontoret i Trondheim vil nå prøve nye måter for å skape et godt byliv. Foto: Mina Sophie Dahl

Spenstige forslag 

Områdeavgrensningen til konkurransen er østre del av Kongens gate samt Cicignons plass og Skipakrok i Midtbyen i Trondheim, og konkurransen er del av et forprosjekt for videre utvikling av området. Med en premiepott på 80 000 kroner er den rettet mot kreative studenter og nyutdannede innen fagfeltet arkitektur, urbanisme og design.  

– Man kan godt si at unge studenter og nyutdannede ofte er litt mer spenstige i sine forslag og har lettere for å følge opp de unges ønsker. En annen grunn er å gi erfaring til studenter og nyutdannede om hvordan arbeidslivet er, en forberedelse for studentene, forteller Rønneberg Devik. 

Trondheim kommune har tidligere hatt gode erfaringer med medvirkning fra barn og unge, og prosjektet «Barn i sentrum» har allerede benyttet seg av flere metoder for medvirkning. Under skaperfestivalen Maker Faire Trondheim i fjor testet man ulike måter for å skape en dialog med de unge, blant annet gjennom lapper på et ønsketre, stemningsbilder, fysisk bygging av en bymodell, samt digitale prosesser som bygging av Nyhavna i dataspillet Minecraft og registreringer i kart.  

– De unge er veldig engasjerte, og vi har møtt på en dyktig gjeng med barn og ungdom som er engasjert for byen sin. Innspillene vi har fått er grunnlaget for denne idékonkurransen, og det er noe deltageren må forholde seg til, sier prosjektlederen.

“Barn skal bestemme” var ett av ønskene skrevet på en lapp og hengt opp på ønsketreet under Big Challenge-utstillingen i Trondheim denne sommeren. Foto: Trondheim kommune

Viktige innspill  

På oppstartsmøtet torsdag vil fagfolk, barn og ungdom presentere temaene for oppdraget, og gå i samtale med de interesserte deltagerne. Etter innleveringsfrist i november vil de innsendte bidragene stilles ut i byens bibliotek, der det vil, for dem under 18 år, være mulig å stemme på det beste forslaget. I tillegg til en jurypris skal det deles ut en publikumspris.  

– Selv om dette er en idékonkurranse, der vinnerne ikke skal gjennomføres fysisk, er dette viktige innspill som vil være med videre i planene om endringer i området. Det er barnas innspill som spiller hovedrollen her, avslutter Tonje Rønneberg Devik i Trondheim kommune.