Barna i kø for å bygge byen
– I år har vi doblet kapasiteten, sier Line Fogedgaard Jønsson fra Agder Arkitektforening. Lørdag arrangeres Barnas arkitekturdag i Kristiansand.

Barnas arkitekturdag i Kristiansand
Dato: Lørdag 7. september
Tid: 11.00 til 15.00
I år er det 29 aktiviteter på programmet.
Dagen byr på en rekke verksteder og aktiviteter i Kvadraturen i Kristiansand. Arrangementene er gratis og åpne for alle.
Plan-, bygg- og oppmålingsetaten i Kristiansand kommune er Initiativtaker og arrangør av Barnas arkitekturdag.
Samarbeidspartnerne er: Vest-Agder fylkeskommune, Cultiva, Agder Arkitektforening, Sørlandets Kunstmuseum, Vitensenteret, UiA Samfunnsplanlegging, Barn i Byen, BOBY (Bolig- og byplanforening), Kristiansand Domkirke, Christianssands Byselskab/ Kvartal 5, Teateret og Kristiansand Improteater, Posebyen barnenabolag/ Posebyen vel, Sharron's dansestudio, Kultursektoren, Parkvesenet, Byantikvaren, USUS, Asplan Viak AS, Dagfin Skaar AS, Rambøll AS, Trollvegg Arkitektstudio AS.
Barnas arkitekturdag i Kristiansand kom i stand for første gang i fjor, etter initiativ fra Plan-, bygg- og oppmålingsetaten i Kristiansand kommune. Agder Arkitektforenings ble med på laget etter at etaten la fram idéen for deres medlemmer under årsmøtet, ifølge Line Fogedgaard Jønsson som er ansvarlig for Agder Arkitektforeningens bidrag.
– Sist kom det over 1000 deltakende barn, og i år venter vi enda flere, sier hun til Arkitektnytt.
Eiffeltårn og cruiseskip
I fjor fikk barna teste hololensbriller ved en lokalforenings stasjoner. Med brillene kunne de se en virtuell verden speilet over en laserskåret bymodell i Rådhuset, forteller Jønsson.
– Plutselig kunne de se Eiffeltårnet rett ved siden av rådhuset, eller for eksempel et cruiseskip, lett gjenkjennelige objekter og bygninger for barna, sier hun.
Da barna så objektene satt inn i sin egen by, fikk de en ny idé om skala, og det skapte mye glede, ifølge Jønsson, og det ble kø i hele dagen.
Ta vekk og legge til
I år er kommunens ønske om å trekke flere barnefamilier til sentrum tema for dagen, ifølge Jønsson. Derfor gjentar arkitektforeningen fjorårets suksess med Minecraft. Gjennom dataspillet inviteres barna til å ta vekk og legge til de elementene de ikke liker eller savner i sentrumsområdet Kvadraturen.
– De kan for eksempel ta vekk Rådhuset og sette inn en sklie, sier Jønsson.
Slik får man innspill til hvordan barna ser for seg en attraktiv bykjerne, mener hun.
Alle barna jobber i den samme Minecraft-modellen, så det skjer endringer i den virtuelle byen gjennom hele dagen, forteller Jønsson. Når dagen er over, ser man hvordan barna til sammen har sett for seg at byen kan være.
– Alle barna kjenner Minecraft. Og i år har vi doblet antallet maskiner for å ta imot enda flere barn, sier hun.
Barna får en halvtime hver med Minecraft. I køen, mens de venter på å komme til, kan de forberede ideene sine ved å bygge dem i Lego, forteller Jønsson.