Arnebergprisen til Griff arkitektur
«Fasadene er befriende fri for påfunn,» skriver juryen om vinnerprosjektet S5, Storgata 5, ved Vesterelva i Fredrikstad.

Fakta:
Årets jury bestod av juryleder Arild Eriksen fra Fragment, Anna Vik Aniksdal fra Kolab og Rolv Atle Bråten. Jurysekretær var Lars Ole Klavestad.
Til årets juryering mottok lokalforeningen ti forslag til kandidater hvorav fem ble nominert.
Prisen har navn etter den kjente arkitekten Arnstein Arneberg (1882-1961), som ble født i Halden.
Arnstein Arnebergprisen er Østfold arkitektforenings (ØAF) egen arkitekturpris. Den deles ut hvert år for å løfte fram prosjekter med fremragende arkitektur i fylket.
Sist uke delte ØAF ut prisen under deres årlige sommerfest ved Østfold kunstsenter.
Bygget for framtiden
Prosjektet S5, Storgata 5, er en kontor- og restaurantbygning sentralt i Fredrikstad. Det er et nybygg som, ifølge arkitekten, er bygget med vekt på byggets fremtidige bruk. De beskriver blant annet åpne og tilpasningsvennlige planløsninger. I tillegg har de benyttet gjenbrukbare systemvegger i høy kvalitet og andre løsninger som gjør det enkelt å justere og tilpasse.
– Med robuste materialer og en nordisk palett som utgangspunkt, har det vært viktig for oss å ha med seg tradisjon og forståelse for byggets historiske og lokale kontekst, sa Griff arkitektur da de mottok prisen, ifølge ØAFs Facebook-side.

Tre inne, mur ute
Juryen begrunner valget av vinner med følgende uttalelse:
«Det er et bygg av høy kvalitet med en skala og materialitet som passer den omkringliggende byen, utadvendt både mot bygate, torg og vannkant. Det har en fin nyansering av forskjellen mellom inne og ute, der innsiden er en treverden med et innovativt innslag av ullfilt for akustisk demping, men også en teglvegg mot nabobygget som gjør kommunikasjonsarealene til nærmest et slags uterom med broer fra trappen over til de ulike etasjene. Integrert avtrekk gjennom gittermurt tegl viser også hvilken omtanke bygget har fått. Fasadene er befriende fri for påfunn. De har høye, smale vinduer med skråflater i vindussmyg og større vindusflater ut mot torget. Det er bare den litt uklare overgangen til nabobygget som muligens kunne vært tydeliggjort noe. Det er helt åpenbart at oppdragsgiverne her skal ha sin del av æren da bygget virker påkostet, men ikke ekstravagant. Fra toppetasjen kunne vi se at det bygges flere bygg i tegl i nabolaget. Det er et gledelig syn i en by med lang historie fra teglproduksjon.»

Nøkternt i sederdrakt
Juryen ga også hedrende omtale til Solheimsveien 32 i Larkollen tegnet av arkitektkontoret Moseng og Poulsen.
De skrev følgende i sin juryuttalelse:
«Selve tilbygget er nøkternt kledd i sedertre med enkle vindusfelt noen ganger dekket av spiler for skjerming mot omgivelsene, men likevel slippes dagslys inn. Tilbygget har saltak, men bryter ellers med hovedhusets arkitektur i sin detaljering og enkelhet. Det kan være noe vanskelig å oppfatte hovedhus og tilbygg som en helhet. Innvendig ser man ytterligere hvor flinke håndverkere som har vært benyttet, selv om man noen ganger tenker at alle de fine arkitektoniske løsningene slår hverandre litt ihjel. Den dobbelthøye nisjen i stuen og den plasstøpte betongbenken er likevel et slikt overdådig element som gir en flott romlig kvalitet og som gjør tilbygget ekstra spennende. Et tilbygg med en kvalitet utenom det vanlige.»

