Nyheter

Arkitektnyttsamtale 2: Makt

Hvem har størst innflytelse i spillet om arkitekturen? Vi samler ulike rolleinnehavere til debatt lørdag 5. februar kl 13.00!


Skal diskutere arkitektur og makt: Paneldeltakere (oppe fra venstre) Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, Gudmund Stokke, arkitekt i NSW, Gro Bonesmo, arkitekt i Space Group, Birgit Soleng, ingeniør i Rambøll, Karl Otto Ellefsen, rektor ved Arkitekthøgskolen i Oslo, og Dagfinn Godell, prosjektdirektør i Tjuvholmen KS.

Arkitektnyttsamtalene – MYTER, MAKT og MEDVIRKNING: Er arkitekten en formbesatt og upraktisk kunstner? Hvilken rolle har arkitekten i møte med utbyggere, rådgivere, politikere, embetsverk og næringsliv? I hvilken grad utfordrer arkitekten sitt eget fagfelt?

 

Gjennom tre åpne møter i Wergelandsalen på Litteraturhuset i Oslo vil Arkitektnytt ta for seg arkitektens rolle i det norske samfunnet.


Arkitektnyttsamtalene er støttet av Rambøll og Fritt Ord. Gratis adgang.

 

Samtalene i Litteraturhuset er en del av Arkitekturens år – Norske arkitekters landsforbunds hundreårsmarkering, se www.arkitektur.no/2011.

– Arkitekten i dag er tjenesteyter og rådgiver, ikke en enerådende kunstner, sa Snøhettas Tarald Lundevall under debattmøtet om arkitektmyten på Litteraturhuset forrige lørdag.

 

Debatten om arkitektmyten forrige lørdag, dreide gradvis over mot spørsmålet om hvem som har innflytelse på arkitekturproduksjonen. Sist ble det fullt hus, og vi håper på tilsvarende oppslutning når vi førstkommende lørdag tar opp tråden om makt.

 

Denne gangen spør vi rett ut: Hvem skal ha makta? Hvem lager spillereglene? Hva er egentlig arkitektenes posisjon i dette systemet? Er arkitekten i ferd med å spilles ut på sidelinjen?

 

For å få svar har vi invitert representanter fra utbyggere, polititekere, rådgivende ingeniører, prosjekterende arkitekter og akademia.

 

Det overordnede temaet for Arkitektnyttsamtalene er arkitektens rolle. Arkitekten må ofte være en slags balansekunstner. Veien kan ofte være lang mellom utbyggers krav om profitt, de innprentede fagidealene fra arkitektskolen og byråkratens strenge rammer. De fleste arkitekter har nok derfor drømt om en gang å få realisert et prosjekt helt fritt for andres meninger – et byggeprosjekt uten ingeniører, rådgivere, byråkrater, søknader, nabovarsel, entrepriser, jurister, brukermedvirkning og medieoppslag. Samtidig ser man at det dukker opp stadig flere markedstilpassede arkitekturkonserner, der arkitekten er en av mange konsulenter.

 

Samtalen om makt er den andre i rekken av tre, der den siste vil handle om medvirking – arkitekter uten grenser.

Erling Fossen er ordstyrer under debattmøtet om arkitektur og makt.
Erling Fossen er ordstyrer under debattmøtet om arkitektur og makt.