Arkitektnyheter i en jafs
Les deg til hele ukas arkitektnyheter. Vi har trålet Norge på kryss og tvers for deg.


Penger til Sørsamisk museum
I Regjeringens reviderte forslag til Statsbudsjett for 2015 ligger det inne midler til Saemien Sijte, Sørsamisk museum og kultursenter, melder Snåsningen. Det ligger inne tre millioner kroner på et forprosjekt. I flere år har penger til nye Saemien Sijte ikke blitt gitt over statsbudsjettet. Det planlagte nybygget er tegnet av det spanske arkitektfirmaet SQ Arquitectos i forbindelse med en arkitektkonkurranse for noen år siden.
Bossekop-utvikling
Alta kommune starter i disse dager en lokal medvirkningsprosess i forbindelse med planen for utviklingen av bydelen Bossekop. Kommunen har invitert personer innen kultur, reiseliv, transportnæring og barn og unge til et planverksted. Kommunearkitekt Thuy-Trang Nguyen Phan er ansvarlig for prosjektet.
– Vi skal jobbe med ulike spørsmål i forhold til Bossekops fremtid, sier Nguyen Phan til Altaposten. Hun ser for seg at det vil bli en god del endringer.
Etter planverkstedet vil innspillene bli samlet inn og presentert for planutvalget. Til slutt ønsker kommunen kanskje en arkitektkonkurranse, melder avisa.
Arbeidet er tenkt å være ferdig i slutten av 2015, med endelig vedtak i 2016.
Bull-integrering på Rena
Kosberg Arkitektkontor A/S i Molde vant den begrensete arkitektkonkurransen om nye Hedmark Distriktshøgskole på Rena i Østerdalen, melder Romsdals Budstikke. I andre omgang av konkurransen deltok tre arkitektkontorer. Kjell Kosbergs vinnerutkast integrerer en gammel verneverdig tømmerbygning, tegnet av arkitekt Henrik Bull, i det nye prosjektet. Plasseringen av Bull-bygningen skilte Kosbergs utkast fra de øvrige konkurrentene, ifølge juryen, skriver budstikka.
Digital seier til Husbanken
NTB melder at Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har kåret Husbanken som første vinner av prisen for beste offentlige digitale tjeneste.
Barcode-forsvar
Arkitekt i a-lab, Julie Sjøwall Oftedal, var ute og forsvarte den såkalte barcode-rekka i Dagbladet mandag. Kommentaren var et svar til arkitekt Jan Carlsens spørsmål i leserinnlegget «Klovneriet i Bjørvika» for noen uker siden. «Hvordan forklarer Barcode-designerne - med hverdagslige ord - estetikken i sine byggverk?» spurte Carlsen.
«Vi mener det viktige er hvordan kommende generasjoner vil dømme oss - ikke om andre arkitekter liker det vi tegner. Da blir det førende hva slags byliv byggene skaper rundt seg og hva slags miljøpåvirkning byplanen har på sikt,» svarte Oftedal. Og konkluderte blant annet med at kommende generasjoner kanskje vil synes man bygde for lavt, at barcode-metoden har opplagte miljøgevinster og at husrekka vil skape godt byliv på bakkeplan.
Sørsamisk museum fikk penger

Askerpris til næringsbygg
Prosjektet Asker Panorama, tegnet ar Arkitektene AS, ble tildelt Asker kommunes Byggeskikkpris for 2014. Lørdag mottok representanter for eiendomsselskapet Oxer eiendom plakett og rosende ord fra byggeskikkutvalget i kommunen. Utvalget begrunner utdelingen med at bygget er «forbilledlig» utformet og «tar vare på verdier ved landskap og miljø,» melder Asker og Bærum Budstikke.
Asker Panorama er en del av en næringspark og har Breeam-klassifisering Excellent. Det var 12 kandidater til prisen i år.

Kollapset, men ble nominert
Rintala Eggertsson Architects’ installasjon, som ble reist i anledning festivalen Salt på Sandhornøy sør for Bodø, er blant de nominerte til Nordnorsk arkitekturpris. Installasjonen kollapset under et voldsomt uvær tidligere i år, men det spiller ingen rolle for nominasjonen, sier styremedlem i Nord-Norges arkitektforening og jurymedlem Sara Normann Lund, til Avisa Nordland.
Blant de øvrige nominerte er Stormen kulturhus og bibliotek i Bodø av DRDH Architects Ltd., prosjektet Fugleskjul i Varanger tegnet av Biotope as, Komafest - Street Art Festival i Vardø kuratert av Pøbel, Nordlyskatedralen i Alta tegnet av Link arkitektur AS og SHL architects og Vardø Restored av Team Vardø Restored. Prisen deles ut 12. desember i Tromsø.
Fornebubane-forventninger
Lokalavisa Osloby kunne mandag melde om høyremann og byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksens ønsker og forventninger til området langs Fornebu-banen. Han tror det blir mange boliger, litt næring og tilgjengelighet til sjøkanten, melder avisa.
Plan- og bygningsetaten er i disse dager i gang med å regulere området på oslosiden av Oslos bygrense, fra Frognerkilen til Lysakerelven.
– Stasjoner på Vækerø og Lysaker vil gjøre det til veldig aktuelle steder for bolig, sier Fredriksen.
Nye Utøya fikk ja
Hole kommune har innvilget byggesøknaden for Nye Utøya og AUFs planer. 1503 kvadratmeter med nybygg skal reises, noe skal rives og resten av byggene renoveres. Planen er at alt skal stå ferdig neste sommer, melder Nettavisen. Arkitekt er Blakstad Haffner AS.
NAL for åpenhet i Porsgrunn
Prosjektleder for ny Østre Porsgrunn kirke sier til Porsgrunns Dagblad at arkitektkonkurranse utlyses på nyåret. Fem til ti arkitektfirmaer skal konkurrere om det beste forslaget. Går det som fellesråd, menighet og prosjektleder håper, kan forslag til ny kirke være klar før neste sommer, skriver avisa.
Konkurranseformen blir en plan og designkonkurranse etter prekvalifisering. Konkurranseleder Per Rygh i Norske arkitekters landsforbund, står fast på at en åpen konkurranse ville vært det beste i Porsgrunn.
- Det er ingen skandale og ikke veldig spesielt at de velger en begrenset konkurranse. Men særlig i Porsgrunn, med så mye dissens og krangel om stil og uttrykk, vil en helt åpen konkurranse best sikre at alle holdninger og syn kommer til uttrykk, sier Rygh til Porsgrunns Dagblad.
Nasjonalmuseet går on-shore
Rambøll vurderer anleggsmetoder brukt i store on-shore prosjekter i oljeindustrien i byggingen av Nasjonalmuseet på Vestbanetomta i Oslo, melder VVS-forum.
– Dette er ikke et tradisjonelt byggverk. Det vi gjør her er større enn normalt, spesielt omfanget av plass-støpt betong. Vi ønsker derfor å hente erfaring fra anleggsmetoder i store on-shore prosjekter, som blant annet Melkøya i Hammerfest, sier Svein Borgen prosjekteringsgruppekoordinator (PGK) i Rambøll. Det er for forskaling, armering og pumping av betong disse metodene skal vurderes, melder forumet.
Dansker i Tønsberg
«Byen vår forandres - velkommen til folkemøte på Støperiet 2.desember kl 1800» leser vi på Tønsberg kommunes nettsider. Til møtet kommer Dyrvik arkitekter og Henning Larsen Architects og emnet er mulighetsstudien for Kanalen og for Nedre Langgate. Rådmann Geir Viksand ønsker velkommen og innleder. Arkitektenes presentasjon skal følges av diskusjon, melder kommunen.

Solhjell om Y-blokka
Bård Vegar Solhjell sier til Norsk adesign- og arkitektursenter at han har forståelse for reaksjonen til arkitektene som gikk ut i Arkitektnytt i forrige uke og forklarte at den planlagte rivningen av Y-blokka gjorde at de ikke ønsket å melde interesse for å være med i parallelloppdraget om områdeplanen for det nye regjeringskvartalet. Solhjell understreker i intervjuet på DogAs nettside at han er opptatt av den kulturhistoriske verdien av de eksisterende byggene i Regjeringskvartalet.
– Både Høyblokka og Y-blokka er en uvurderlig del av vår moderne kulturhistorie og representerer en spesiell arkitektonisk tradisjon i oppbyggingen av det moderne Norge, sier SV-politikeren.
Kritisk til Harstad-plan
Leserinnlegg-forfatter Stein Gunnar Moksness i Borkenes er bekymret for sentrumplanen i Harstad, og mener invitasjonen til allment innsyn kommer altfor sent i planprosessen. Det skjer fordi «Harstads politikere hverken har evner eller besluttsomhet nok til å kunne bestemme og styre hvordan sentrum skal se ut, - og har kanskje heller ikke de riktige verktøyene (...) Utviklinga av sentrum vil bli slik prosjekteierne (dvs investorene/kapitalinteressene) tenker det bør bli, - med små justeringer,» skriver Moksness.
Blå drøm i Sortland
I et leserinnlegg i Sortlandsavisa skisserer frilansjournalist og kommentator, Gard J. Michalsen, en visjon for Kvartal 13, paviljongparken og området mot torget i byen.
Han vil ha «tidenes dugnad for den blå byen ved sundet. La oss vise at man kan gjøre drøm til virkelighet. Skape et byrom som gjør sentrum til noe mer enn kjøpesenter og parkeringsplasser,» skriver Michalsen. Han oppfordrer kommunen til å arrangere folkemøte for gode ideer og sette ned en komité som får ansvar for å koordinere utviklingen. «Få arkitektstudenter til å tegne videre (...) Og gi plass til ungdom, kunstnere og street-artister som kan gjøre dette til en attraksjon i seg selv. Kanskje med gamle hus og bygninger. Her kan det være kafeer, butikker for småskalaprodusenter og kanskje et bittelite pensjonat?» spør han i leserinnlegget i avisa.
Byutvikling på Mørekysten
Tirsdag og onsdag var representanter fra administrasjonen i Molde, Ålesund og Kristiansund samlet i Molde for å jobbe med prosjektet «Byen som regional motor». Det femårige prosjektet bygger på innspill fra alle kommunene i fylket gjennom intervjuer og statistikk, melder Romsdals Budstikke.
Prosjektet skal ende i en strategiplan som skal legges fram neste vår. Her vil det komme konkrete forslag til tiltak for hver by. Prosjektet satser på tiltak innenfor områdene samferdsel og kollektivsatsing, attraktive bysentrum og kompetansemiljø og utdanning.
Parallelt til besvær?
I en kommentar i Morgenbladet i dag, minner arkitekt Gaute Brochmann om hvorfor Statsbygg antagelig går seirende ut av det parallelloppdraget de har utlyst for
byplanprinsipper og byplangrep i det nye regjeringskvartalet: «Ordningen legger all makt i oppdragsgivers hender. Og det er derfor viktig å poengtere at den kommende prosessen kan resultere i god byutvikling. Men den er på ingen måte noen garanti. I stedet kan prosjektet enkelt kokes ned til minste felles multiplum. Kostbare eller kompliserte kvaliteter kan enklere ofres. Og kritikk kan enklere kontrolleres ved å vise til en åpen prosess,» skriver arkitekt og tidligere redaktør i Arkitektnytt, Brochmann.