Årets vakreste spørsmålstegn
«Brutalt?» er utstillingen av Teigens arkitekturfotografier som i disse dager vises på DogA. En ufrivillig arkitekturquiz. Og en estetisk nytelse.

- Utstillingen BRUTALT? setter søkelys på norsk arkitektur og byutvikling i etterkrigstiden, sett gjennom kameralinsen til fotografene i Teigens Fotoatelier. Teigens Fotoatelier ble startet av Karl Teigen i 1936, og flere generasjoner fotografer var aktive i firmaet fram til det ble avviklet i 2004. Karl Teigen ledet selv familieforetaket fram til 1960, da hans svigersønn Gotfred og barnebarn Truls tok over. Det er først og fremst bilder tatt av Truls Teigen som vises i utstillingen. Teigen fotograferte over hele landet, og de avbildete bygningene er tegnet av noen av de viktigste arkitektene i denne perioden, som Sverre Fehn, Geir Grung, Arne Korsmo, Erling Viksjø og Jan Inge Hovig.
- Utstillingen er gratis og åpen for alle.
Sist søndag var utstillingen godt besøkt med folk strømmende inn fra gråvær og regn. Våte og pjuskete kom folk inn døra, og orienterte seg forbi den lille designbutikken og innover til den store hallen og utstillingen.
Hvem? Hva? Hvor?
«Brutalt?» stod det på veggen som introduserer utstillingen, i tillegg kunne man lese en introduksjon til utstillingen, før man entret bildesamlingen.
Mmm, fine bilder! Men kun bilder. Ingen informasjon om motiv, arkitekt eller sted, ikke en gang et tall som kunne vise til informasjon et annet sted. Meget sobert, men kanskje i overkant snobbete. Eneste informasjon var en liten temaoverskrift på enkelte av veggene.
Vi var tre i følget og en av oss gikk tilbake til start og fisket til seg siste tilgjengelige brosjyre. Her var bildene gjengitt i miniatyr og med sted, objekt og arkitekt notert ved siden av. Det var sikkert et smart system, og vi som ikke var smarte nok, men vi sleit i hvert fall med å finne igjen rett bilde fra veggen og matche det med pamfletten.
Søndagsquiz
Vi ble i stedet for gående å gjette på sted og arkitekt, mens den brosjyrelesende delen av følget hang etter, febrilsk søkende etter rett svar i trykksaken. Det ble egentlig en ganske hyggelig gjettelek for oss som kunne litt fra før, men det er kanskje en vel brutal introduksjon for den uinnvidde.
Til tross for en ugjestmild inngang til materien, må utstillingen anbefales på det varmeste. I tillegg til at bildene er en estetisk nytelse, er utstilling høyaktuell med store, flotte print av Teigens bilder av Høyblokka og regjeringskvartalet før den ble skadet av bomben.
Med mange Høyblokka-diskusjoner og minnesmerkevurderinger i vente, gir utstillingen et viktig bakteppe.