Åpner arkitekturen
Denne helgen åpnes dører og hus i Oslo og omegn for alle arkitekturinteresserte. I år har Open House Oslo større geografisk utstrekning enn noen gang.

Fra Gardermoen i nord til Hurumlandet i sør åpner 95 bygg og steder for Open House Oslo. Et nytt samarbeid med Asker Museum åpner også nye områder for gratis arkitekturbetrakting. Samtidig har interessen knapt vært større, forteller Helle Benedicte Berg, kommunikasjonsansvarlig for Open House Oslo.
– Allerede forrige søndag gikk folk, som hadde tatt feil dato, rundt i en av Oslos hagebyer. Da vi åpnet for registrering var pågangen så stor at datasystemet brøt sammen. Folk er ivrige og vil at ting skal skje, sier Berg.
Arbeiderboliger og tårnhus
Inkluderingen av Asker museum som samarbeidspartner og den siste kommunesammenslåingen mellom Asker, Hurum og Røyken, gjør at også et sted som Tofte på Hurumlandet i år er en del av Open House Oslo. Her finner man blant annet arbeiderboliger fra 1907 i klassisk «engelsk» teglarkitektur.
– «Hønsehuset» i murgårda i Skogveien på Tofte er noe av det morsomste i år. Disse ble bygget i tilknytning til cellolusefabrikken og var tegnet av en norsk arkitekt som akkurat var kommet hjem etter utdannelse i England. Dermed er man plutselig i en britisk hageby på Hurum – med lave murbygg i tegl, sier Berg.
I tillegg kan man i samme område blant annet besøke Villa Brabo, en gammel telefonsentral gjort om til bolig i Åros, Tårnhuset på Båtstø, Røyken og Spikkestad kirke- og kultursenter, bygget i 2018, av Einar Dahle og Hille Melbye.

Open House Oslo:
- Open House ble grunnlagt i London 1992 av BBC-journalisten Victoria Thornton.
- Ambisjonen var å bryte ned barrierene mellom arkitektbransjen og resten av byens innbyggere.
- I dag er det 50 medlemsbyer i Open House Worldwide Family. Deriblant Sydney, Vilnius, Mexico City, Brno, Palma og Chicago.
- Open House Oslo ble stiftet 2014.
- I år er 95 bygg og steder åpen og gratis for publikum. Ved flere av stedene vil arkitektene selv være til stede.
Fjordby og ny by
Tilbake i hovedstaden er det to ting som er gjennomgående for årets program – Fjordbyen og transformasjonen av de nye boligområdene rundt Økern og Løren.
– Bredden i bygg og steder i Oslo viser på en fin måte de poltiske prioriteringene som har vært i byen over tid. Etterhvert som programmet blir klart oppdager vi alltid noen trender. I år er det byggene ved fjorden som blir ferdig. Fra ildsjeler som driver badstuer og Grønlands flytende hage på Sukkerbiten, til nybygg som Deichmanske og Munch Brygge, viser vi frem hvordan folk nå bruker byen på en nye måte.
– Hvorfor er Open House Oslo viktig?
– Vi tar arkitekturen ned og gjør den tilgjengelig for mange som vanligvis ikke får sett disse rommene og byggene. Arkitektene som deltar når her ut til en helt annen gruppe en de vanligvis gjør. I tillegg er det en møteplass for arkitekturfeltet, hvor mange frivillige også får møte sine forbilder.

Spesiell koronasituasjon
Lenge talte arrangørene av Open House Oslo på knappene om det ble åpne hus i Oslo denne høsten. De valgte å gjennomføre, men det blir et annerledes arrangement, sammenlignet med tidligere år.
– Selv om alt er gratis må vi ha forhåndspåmeldinger til de mest populære byggene. Det blir litt mindre «low key». Oppfordringen er å være tålmodig og hvis det ser fullt ut, med lang kø, er vår anbefaling å gå videre til neste sted.
– Dere mener folk er ekstra klar for åpne hus nå etter/under pandemien?
– Ja, vi har hatt stor pågang fra folk som vil være frivillige. Det er veldig positivt og jeg tror også folk generelt er klar for å kikke inn å se hvordan andre har det. De er klar for å få andre opplevelser, avslutter Berg.