31 nye arkitekter fra NTNU
Fredag kveld kunne 31 arkitektstudenter fra NTNU ta endelig farvel med studentlivet, og heretter kalle seg arkitekter.

I den høytidsstemte avslutningsseremonien i Rådsalen på Gløshaugen ble det også delt ut priser til to avgangsprosjekter som utmerket seg spesielt, da Arkitektbedriftenes pris for utvist profesjonalitet, og Statsbyggs pris for fremragende arkitektur tradisjonen tro avsluttet Masterutstillingsuken ved NTNU.
Jan Vidar Monsen, daglig leder hos Arkitektene VIS-À-VIS, utgjorde jury og prisutdeler for Arkitektbedriftene i Norge. Han fremhevet at det er stadig større fokus på energiøkonomiske og miljøvennlige prosjekter, spesielt blant offentlige byggherrer.
– Det er derfor positivt at også arkitektutdanningen viser økt interesse for disse temaene, sa Monsen.
Om Anniken Hustad Tharaldsens vinnerprosjekt Psykiatrisenter på Øya med fokus på omgivelsesestetikk, fremhevet Monsen at det består av godt gjennomarbeidede løsninger både i konsept og detalj. Det arkitektoniske uttrykket vitner om god forståelse av situasjon, omgivelser og funksjon. Prosjektet er konseptuelt i samsvar med sine omgivelser, og godt presentert, med logisk og klar oppbygging.
Gammelt hus – nyskapende arkitektur
Statsbygg hadde sendt direktør for faglig ressurssenter, Siw Hege Gundersen, for å dele ut Statsbyggs pris for fremragende arkitektur for femte gang. Prisens formål er å stimulere til eksperimentelle og nyskapende studier av arkitektur blant fremtidige generasjoner av arkitekter. Prisen utdeles til ett eller flere studentprosjekt på masternivå for særlig nyskapende og velgjennomført prosjektarbeid. I evalueringen blir det lagt vekt på kvalitet og formmessig klarhet, med tanke på identitet, praktisk brukbarhet og estetisk verdi.
Statsbygg er blant landets største byggherrer, eiendomsforvaltere og eiendomsutviklere, som investerer for rundt 3,5 milliarder kroner i året.
Vinneroppgaven ble Thingvalla teller, utført av Kristin Fines Ygre, Lene Marie N. Kværness og Lillian Sve Rokseth. Om vinnerne sa juryen følgende:
«Vinneroppgaven utmerker seg som særlig aktuell og gjennomført. Tematikken er sentral i vår virksomhet i Statsbygg. Kandidatene har lagt ned et omfattende arbeid i sitt mål om å finne det optimale tiltaket. Gjennom metodisk utprøving og evaluering har studentene forsøkt å finne balansepunktet mellom bevaring og brukbarhet. Dette for et samfunn og en tid der estetikk, miljø og energiøkonomi er høyt prioritert. Studieobjektet som er valgt, et trehus fra 1890, ligger i lokalmiljøet på Gløshaugen i Trondheim og har vært godt tilgjengelig for studentene, men det begrenser ikke overføringsverdien til mange av Norges eldre og ikke fullt så gamle hus. Besvarelsen er særlig systematisk og godt gjennomført med et falkeblikk over kompleksiteten i feltet. Studentene har i imponerende grad vist vilje og evne til å søke kunnskap i yttergrensene og utenfor eget fagområde. Registreringer, analyser og metodestudier er grundig utført og veldokumentert. Gjennom omfattende alternativstudier er konsekvenser for kulturhistorisk verdi, miljø og bygningens livsløp grundig og svært godt belyst. Den helhetlige og tverrfaglige tilnærmingen favner bredere enn den tradisjonelle arkitektrollen.»
Juryen besto av Statsbygg-arkitektene Axel Kristoffersen og Lise Larsen.
