Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Nordic BIM Group med oppkjøp

Nordic BIM Group kjøper Anavitor fra Informationsbyggarna.

Publisert 24. januar 2023
Jörgen Nylund, daglig leder i Nordic BIM Group. Foto: Nordic BIM Group

Nordic BIM Group kjøper Anavitor AB fra Informationsbyggarna. Med dette styrker Nordic BIM Group posisjonen ytterligere innen arkitektur, konstruksjon og eiendom, heter det i en fersk pressemelding.

Anavitor LCA er et program for Life Cycle Assessment (LCA) som er integrert med BIM. Anavitor LCA kobler seg til lokale landsspesifikke miljødatabaser og bruker produsentenes EPD (Environmental Product Declaration).

– Jeg er veldig glad for dette strategiske oppkjøpet. Anavitor LCA passer veldig godt inn i vår virksomhet på flere områder. Det er fint å kunne betjene våre kunder med et verktøy som effektivt beregner karbonavtrykk. Vi vil fortsette å investere i programvareplattformen og gjøre den tilgjengelig for internasjonale brukere allerede i år, sier Jörgen Nylund, daglig leder i Nordic BIM Group, i pressemeldingen.

Tilbake til Høyesterett

Rune Breili anker korrupsjonsdommen fra Agder lagmannsrett.

Publisert 18. januar 2023
Arkitekt Rune Breili etter forrige rettsrunde i Høyesterett i 2022. Nå vil han tilbake dit. Foto: Torgeir Holljen Thon

Tidligere i januar ble arkitekt Rune Breili dømt til ni måneders fengsel for grov korrupsjon i den såkalte Tjøme-saken. Nå anker han saken til Høyesterett.

Han anker dommen i sin helhet: lovanvendelsen, saksbehandlingen og straffeutmålingen, forteller hans forsvarer Thomas Skjelbred i Advokatfirmaet Elden til Dagens Næringsliv.

– Breili mener Agder lagmannsretts avgjørelse etterlater et fortsatt behov for å avklare hvor grensene for straffbar korrupsjon går. Det er vilkåret «i anledning stilling» som krever en presisering fra Høyesterett, sier Skjelbred til avisen.

Tjøme-saken har allerede vært gjennom en rekke rettsrunder: Først ble Breili og tidligere byggesakssjefen Harald Svendsen (som nå også anker saken til Høyesterett) dømt i tingretten i 2021, før de ble frifunnet i lagmannsretten. Denne dommen ble imidlertid opphevet av Høyesterett i 2022, slik at saken igjen måtte opp for lagmannsretten. Her ble de altså dømt til henholdsvis ni og 11 måneders fengsel.

Stridens kjerne er hvorvidt arkitekttjenester Breili har utført for Svendsen skal regnes som korrupsjon, eller om det handler om en vennetjeneste, som de begge hevder.

Åpner for mindre leiligheter

Raymond Johansen (Ap) vil åpne for at man kan bygge små leiligheter i Oslo sentrum. Men ikke alle i eget parti er enig.

Publisert 16. januar 2023
Raymond Johansen går inn for å midlertidig oppheve leilighetsnormen i Oslo sentrum, som i dag legger store begrensninger på hvor mange små leiligheter som kan bygges. Foto: Sturlason

Nye tall viser at en sykepleier med gjennomsnittslønn bare har råd til 1,5 prosent av Oslos boliger. For ti år siden var tallet 13 prosent.

For å få ned boligprisene og sørge for at flere kommer seg inn på boligmarkedet, åpner byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), nå for å slippe opp på leilighetsnormen i byen, i hvert fall midlertidig. Det skriver Aftenposten.

Leilighetsnormen sier at det ikke skal bygges boliger under 35 kvadratmeter sentralt i Oslo. I tillegg kan bare 35 prosent av boligene være mellom 35 og 50 kvadratmeter.

«Oslo Arbeiderparti vil at leilighetsnormen endres i en periode så det kan bygges flere leiligheter i indre by slik at antall leiligheter totalt økes,» heter det i et forslag som byrådslederen stiller seg bak.

Målet er at det skal bidra til å få boligprisene ned, så flere kan komme seg inn på boligmarkedet.

Men partiet er ikke enig med seg selv. Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, vil beholde normen.

– Oslo trenger flere boliger, både små og store. Jeg tror ikke løsningen på Oslos boligutfordringer er å bygge flere små boliger i indre by, der det allerede er mange små leiligheter og behovet er flere større leiligheter for å skape mer stabile nærmiljøer, sier han til Aftenposten.

Vil på børs

Norconsult håper å notere selskapets aksjer på Oslo Børs i løpet av året.

Publisert 13. januar 2023
Nils Morten Huseby (t.v.), styreleder i Norconsult, og Egil Hogna, konsernsjef i Norconsult. Foto: Norconsult

Det er medarbeiderne i Norconsult som eier samtlige aksjer i selskapet, og i forbindelse med en ekstraordinær generalforsamling mandag 9. januar stemte 95 prosent av de fremmøtte stemmene for en børsnotering, melder selskapet i en pressemelding.

En børsnotering kan potensielt skje allerede i løpet av 2023 hvis interne og eksterne forhold tillater dette, skriver selskapet.

– En børsnotering vil styrke Norconsults posisjon som Norges største, og et av Nordens ledende rådgivningsselskaper for ingeniører, arkitekter og samfunnsplanleggere. En notering på Oslo Børs åpner også for at selskapet i større grad kan vurdere strategiske muligheter som krever finansiell fleksibilitet, samtidig som vi skal ivareta alle våre dyktige medarbeideres interesser og selskapets sterke kultur, sier Nils Morten Huseby, styreleder i Norconsult, i en pressemelding.

De siste årene har Norconsult kjøpt opp en rekke andre selskaper og arkitektkontorer, deriblant Nordic – Office of Architecture. Selskapet har i dag 5.500 ansatte fordelt på over 130 kontorer i Norge, Sverige og Danmark, samt kontorer i Polen og på Island.

Uoppnåelig marked for sykepleierne

Eiendom Norges sykepleierindeks for siste halvdel av 2022 er langt fra lystig lesning for boligkjøpere i hovedstadsregionen.

Publisert 11. januar 2023
For mange er drømmen om en hensiktsmessig leilighet for enslig person på 40 kvadratmeter, nærmest uoppnåelig. Foto er en illustrasjon. Foto: Pxphere

To ganger i året utgir bransjeorganisasjonen Eiendom Norge sin sykepleierindeks, utarbeidet av analyseselskapet Eiendomsverdi AS.

Nettopp sykepleieryrket skal være egnet fordi inntekten representerer en typisk god norsk inntekt, og er i liten grad konjunkturavhengig, heter det i en pressemelding gjengitt i Dagens Næringsliv.

De seneste tallene tegner et dystert bilde for boligkjøpmuligheter for folk med vanlige inntekt. I hovedstaden viser indeksen at en vanlig lønnet sykepleier kun har råd til 1,5 prosent av boligene på markedet.

– Boligmarkedet er blitt enda mindre tilgjengelig for folk med vanlige inntekter. I Oslo er det så godt som uoppnåelig, skriver Eiendom Norge i pressemeldingen.

Dette er et historisk bunnpunkt.

– I Oslo har indeksen falt fra 13 av 100 boliger i 2013, til 1,5 av 100 i 2022. Boligvalgfriheten for sykepleieren har gått ned på tross av økt boligbudsjett, siden boligprisene har vokst raskere enn boligbudsjettet, forteller analyse- og modelldirektør, Anders Francke Lund i Eiendomsverdi.

Det er i Asker, Bærum og Oslo at Sykepleierindeksen er lavest, mens det i resten av landets store byer ikke ser fullt så håpløst ut. I Oslo kunne en singel sykepleier kun kjøpe én av 100 boliger i 2022. I Trondheim, Bergen og Stavanger ville en normalt lønnet sykepleier kunne finansiere kjøp av henholdsvis 24, 26 og 30 prosent av boligene, heter det i meldingen.

Dette skyldes at boligprisveksten ikke har løpt fra boligbudsjettet i samme grad som i hovedstadsregionen.

– I gjennomsnitt har boligprisene aldri vært høyere enn de var i 2022. For å få finansiering av en hensiktsmessig bolig i Oslo nå bør man ha en årslønn på 775.000 kroner. I Porsgrunn holder det med 470.000 kroner, sier Lund.

I analysen er det er tatt utgangspunkt i at en hensiktsmessig leilighet for enslig person er 40 kvadratmeter.

Enighet om NTNU-bygg

Riksantikvaren har etter tidligere innsigelser nå blitt enig med Statsbygg og NTNU om hvordan et tilbygg til NTNUs hovedbygning skal se ut.

Publisert 10. januar 2023
Slik er hovedbygningen tenkt tilbygd, sett fra sør. Foto: Rambøll / C.F. Møller Architects / Rolvung OG Brøndsted Arkitekter / Fabel Arkitekter /Oslo Works / MTRE / Aas-Jakobsen

I høst meldte Riksantikvaren at de ville levere innsigelse til Statsbyggs planforslag for NTNUs hovedbygning på Gløshaugen. Riksantikvaren mente inngripenen i det verneverdige bygget ble for stort.

Nå er Statsbygg, NTNU og Riksantikvaren blitt enige om de overordnede rammene for reguleringen av bygget, melder Statsbygg i en pressemelding.

– Vi er tilfredse med å ha kommet frem til en løsning og et kompromiss, som tar vare på de viktigste kvalitetene ved den fredede hovedbygningen på NTNU. Planforslaget er betydelig forbedret fra det vi la ned innsigelse til, men det er på det rene at dette likevel påvirker den fredede bygningen, sier riksantikvar Hanna Geiran i pressemeldingen.

Det nye forslaget består av et mindre omfattende tilbygg, som sikrer at biblioteket fortsatt står fritt og at aulavinduet blir mer synlig fra campusplenen i sør enn i dag.

– Det har vært viktig for NTNU å videreutvikle bygningen slik at den åpnes opp og blir tilgjengelig for alle, og at den får de funksjoner og areal som NTNU har behov for. Hovedbygningen skal utvikles til å være et hovedknutepunkt på campus, sier prosjektdirektør Hanna Maria Jones i NTNU.

Venezia søker unge

Åpen utlysning fra arkitekturbiennalen i Venezia om avkolonisering og avkarbonisering.

Publisert 10. januar 2023
Lesley Lokko er kurator for årets arkitekturbiennale. Denne uken åpnet biennalen utlysningen til unge talenter fra hele verden, som skal utforske årets hovedtematikk, avkolonisering og avkarbonisering. Foto: La Biennale di Venezia

Lørdag 20. mai åpner den 18. arkitekturbiennalen i Venezia. Denne uken sendte biennalen ut en åpen utlysning, til studenter og nyutdannete (under 30) og unge akademikere og yrkesutøvere (under 35), om å delta på historiens første Biennale College Architettura.

Biennale College Architettura vil gi unge talenter mulighet til å «finjustere deres ferdigheter og kreative evner gjennom felterfarig – seminarer, idéverksteder, konferanser og eksperimentelle presentasjoner». Deltagerne vil jobbe tett på erfarne ledere innen feltet i perioden 25. juni til 22. juli.

Tematisk vil deltagerne utforske biennalens tematikk: Avkolonisering og avkarbonisering.

For mer informasjon om programmet og utlysningen, se her.

Ledigheten øker

Antallet ledige arkitekter økte fra 156 i november til 168 i desember.

Publisert 9. januar 2023
En undersøkelse gjennomført av Norske arkitekters landsforbund i november viste at nesten én av fem av forbundets medlemmer forventet å måtte permittere ansatte de neste to månedene. Illustrasjon: Pexels/Pixabay

Arbeidsledigheten blant arkitekter økte fra november til desember. Det melder Arkitektenes fagforbund (Afag), basert på tall fra Nav.

Det totale antallet ledige arkitekter har økt fra 146 i november til 168 i desember. Fra november til desember har antallet helt ledige arkitekter økt til 99, mens delvis ledige har økt til 69. I samme tidsrom har antallet helt ledige landskapsarkitekter økt til ni, mens fire er registrert som delvis ledige, like mange som i november. Ledighetstallene har også økt blant designere og planleggere.

Tallene for desember 2022 viser en økning i ledighet sammenlignet med tall fra samme tid i 2021. I desember 2021 var det totalt 154 ledige arkitekter, interiørarkitekter og landskapsarkitekter, mot 168 i desember 2022.

En undersøkelse gjennomført av Norske arkitekters landsforbund i november viste at nesten én av fem av forbundets medlemmer forventet å måtte permittere ansatte de neste to månedene.

Evaluerer utdanning av planleggere

En rapport fra Rambøll viser at videreutdanningstilbudet til planleggere er for dårlig kjent.

Publisert 3. januar 2023
Det er behov for økt planleggingskompetanse i mange norske kommuner, og en ny rapport viser at videreutdanningstilbudet også er for dårlig kjent. Her fra Sandnes, som i fjor vant regjeringens Attraktiv by-pris. Foto: Sandnes kommune

På oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet har konsulentselskapet Rambøll gjennomført en kartlegging og evaluering av etter- og videreutdanningstilbudet innen offentlig planlegging, kart og geodata. Departementet har ønsket mer kunnskap om dagens kurs og etter- og videreutdanningstilbud er godt nok kjent, og om tilbudene gir kommunene og fylkeskommunene den kompetansen de trenger.

Funnene fra undersøkelsen viser at det er et behov for bedre kjennskap til det eksisterende tilbudet av kurs, EVU-tilbud og andre kompetansetiltak. Få av tilbudene er velkjente, og utfordringen er særlig stor i små kommuner med mindre fagmiljø. Tilbudene deles ikke med relevante ansatte på en systematisk måte og tilbydere opplever utfordringer med å markedsføre seg, og mangler kanaler for å formidle informasjon om hva de tilbyr innenfor feltet, heter det i rapporten fra Rambøll.

Rambøll anbefaler blant annet at det etableres en oversikt over aktuelle tilbud innen planlegging, kart og geodata, som kontinuerlig oppdateres, som at det utarbeides et «startpakketilbud» til de som er nye i en planleggerrolle, som gir en kort, men samlet introduksjon til planlegging.

Les hele rapporten på Regjeringens nettsider.

Kritisk til høyhus

Naturvernforbundet protesterer mot høyhus på Sjølyst i Oslo. De frykter visuell forurensing ved Kongsgården på Bygdøy.

Publisert 3. januar 2023
Dette høyhuset ble i fjor spilt inn av grunneier på Sjølyst i Oslo. Nå reagerer blant annet Naturvernforbundet på forslaget. Illustrasjon: Schmidt Hammer Lassen Architects

I forbindelse med arbeidet med Oslo kommunes nye høyhusstrategi har Sparebank 1, grunneier på Sjølyst, vest i Oslo, foreslått et høyhus på 127,5 meter. Dette er er ti meter høyere en Oslo Plaza.

Forslaget har fått Naturvernforbundet til å reagere, melder NRK. I et brev til kommunen at opplevelsen av de vernete landskapsverdiene på bygdøy vil bli ødelagt av et så høyt hus i området.

– Det vil være en visuell forurensning. Vi skal kunne gå i nærheten av Kongsgården og nyte det gamle kulturlandskapet med stiene, markene og skogspartiene uten å bli forstyrret av en dominerende høykoloss som i praksis vil fange veldig mye av oppmerksomheten, sier nestleder Sigmund Hågvar i Naturvernforbundet Oslo og Akershus, til NRK.

Ragnhild Pedersen Foss til Edit

Edit vil styrke posisjonen til landskap og urbanisme innenfor fremtidsrettet by- og stedsutvikling og ansetter Ragnhild Pedersen Foss.

Publisert 22. desember 2022
Ragnhild Pedersen Foss er ny medarbeider i Edit. Foto: Edit

I forrige uke ble Ragnhild Pedersen Foss satt på magasinet Kapitals liste over «40 stjerner under 40», og kommer til Edit fra stillingen som assosiert partner i Dark Arkitekter, hvor hun blant annet hadde fagansvar for urbanisme.

Pedersen Foss er prosjektleder med erfaring innen konseptutvikling, medvirkning og planlegging. Hun jobber i grensesnittet mellom arkitektur og landskapsarkitektur, og har særlig interesse for urbanisme og bygulv, heter det i en pressemelding fra Edit.

– Ragnhild vil bidra til å bygge videre på vår visjon om å styrke landskapsarkitekturens rolle innen urbanisme og planlegging. Vi startet Edit med lite annet enn stort engasjement og et modus operandi - å lage meningsfulle og bærekraftige habitater for alle levende vesener. Nå, fem år senere, er vi et team på fem under 40 som jobber med samme MO - med spennende prosjekter og fantastiske samarbeidspartnere, sier kontoret i meldingen.

Pedersen Foss har tidligere vunnet en rekke priser og anerkjennelser for sitt engasjement for bærekraftig urbanisering, inkludert «RAKE Showroom» – et eksperiment- og gjenbruksprosjekt for å formidle kunst og arkitektur, som ble kortlistet til Mies van der Rohe-prisen i 2013. Hun har vært involvert i en rekke prosjekter for fremtidsrettet by- og samfunnsutvikling, blant annet i Torginitiativet for Oslo, et initiativ for å transformere Oslos hovedtorg, Youngstorget.

I 2022 ble hun tildelt Cityglød-prisen som hedrer unge og lovende talenter under 35 år, som viser engasjement og nytenkning innen eiendomsmeglerfaget samt bidrar til verdiskaping i bransjen.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Ber om fengsel i Tjøme-saken

Aktor la ned påstand om åtte månederes fengsel for arkitekt Rune Breili i lagmannsretten.

Publisert 19. desember 2022
– Jeg hadde gjort igjen hvis det var behov for det. Vennskapet vårt har ikke endret seg. Hvis du har en god gammel venn som begynner i Plan og bygg, så kan man plutselig ikke være venner lenger? Du forventer ikke å få noe igjen av en venn, sa Rune Breili til Arkitektnytt da korrupsjonssaken ble behandlet i Høyesterett tidligere i år. Foto: Torgeir Holljen Thon

- Vi mener at riktig straff er åtte måneder fengsel, men to av disse skal gjøres betinget, sa aktor Einar Salvesen Lieungh under sin avsluttende prosedyre i Agder lagmannsrett fredag.

Nok en gang står arkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen i Tjøme kommune tiltalt for grov korrupsjon.

Breili tegnet huset for den tidligere byggesakslederen, samtidig som Svendsen behandlet byggesøknader fra Breili. Begge hevder det bare var snakk om en vennetjeneste.

– At Svendsen klarte å skille mellom jobb og privat og ikke lot seg påvirke i sin jobb, er naivt å tro, sa aktor Henrik Horn i retten, ifølge Tønsbergs blad.

Verken Breili eller Svendsen ville kommentere aktors påstand i etterkant, men henviste til sine advokater.

- Det er i tråd med det som var tidligere. Vi registrer at de slår av litt, sier Breilis forsvarer Thomas Skjelbred til avisen.

Agder lagmannsrett behandler korrupsjonssaken for andre gang, etter at Høyesterett opphevet frifinnelsesdommen i juni. Dommen er ventet tidlig på nyåret.