Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Nominert til Kasper Salin

Brendeland og Kristoffersen arkitekters «Hage» i Lund i Sverige er nominert til Kasper Salin-prisen.

Publisert 14. februar 2023
– Det vi håper er at prosjektet skal kunne vise vei for nyutbygging, ved at man legger større vekt på fellesområder, sier Olav Kristoffersen i Brendeland & Kristoffersen. Foto: Geir Brendeland

Kasper Salin-prisen er den mest høythengende arkitekturprisen i Sverige.

«Arkitekten skaper et definert uterom, som med sin form og bestanddeler bærer ideen om den gode byen, gjennom å sikre et sted for fellesskapet. Kanskje som en nytolkning av allmenningen som fenomen?», skriver juryen i sin begrunnelse for nominasjonen.

– For oss er det en veldig viktig pris, og artig å få den anerkjennelsen i Sverige. En ting som er veldig viktig i dette prosjektet er å ha en byggherre, Lunds domkirke, med så høye og langsiktige ambisjoner rundt byutvikling og arkitektur. Det vi håper er jo at prosjektet skal kunne vise vei for nyutbygging, ved at man legger større vekt på fellesområder, sier Olav Kristoffersen til Arkitektnytt.

De tre andre nominerte er «Tolv hus» i Malmø tegnet av Förstberg Ling, «Mötesplats Mariatorget» i Stockholm av Spridd og Merkurhuset i Gøteborg av Bornstein Lyckefors Arkitekter.

Prisen deles ut på Arkitekturgallaen i Gøteborg 13. mars.

Ny instituttleder ved NMBU

Nina Berre er ansatt som leder for Institutt for landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Publisert 10. februar 2023
Nina Berre, ny leder for Institutt for landskapsarkitektur ved NMBU. Foto: Nasjonalmuseet

Nåværende instituttleder Tore Edvard Bergaust går av med pensjon, og har sin siste arbeidsdag 30. april. Berre tiltrer 1. mai.

– Institutt for landskapsarkitektur er det eldste i sitt slag i Europa med rike tradisjoner for å ta vare på og utvikle sted, by og landskap, sier Berre i en pressemelding.

Berre har ledererfaring fra Norsk Form, Nasjonalmuseet og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

– Sammen med flere sterke fagmiljøer ved NMBU står instituttets tradisjoner og strategier sentralt i det grønne skiftet. Jeg gleder meg til å bli kjent med instituttets medarbeidere, studenter og NMBU, og bidra til å styrke, videreutvikle og profilere instituttet i en tid da landskapsarkitektenes kompetanses synes viktigere enn noensinne, sier Berre.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Snøhetta kåret til årets vekstskaper

Kontoret blir Norges finalist i den internasjonale finalen i juni.

Publisert 10. februar 2023
Kjetil Trædal Thorsen fra Snøhetta tok imot prisen under finalen torsdag 9. februar i Oslo. Foto Bård Gudim

Kjetil Trædal Thorsen fra Snøhetta ble torsdag kveld kåret til EY Entrepreneur Of The Year Norge 2022. Det var tolv finalister som kjempet om seieren i finalen i Oslo, og nå skal Thorsen representere Norge i den internasjonale finalen i Monaco i juni.

– Snøhetta, som er en relativt liten aktør fra et relativt lite land, har virkelig klart å gjøre seg bemerket internasjonalt, sier Ina K. Rosenberg, partner i EY og leder for EY Entrepreneur Of The Year i Norge.

Juryen vektla at Snøhetta har et spisst fokus på ESG (Miljø-, sosiale- og forretningsetiske forhold) og at Snøhetta har skapt en solid internasjonal virksomhet i en konkurranseutsatt bransje.

– Med kreativitet, verdibasert ledelse og stor personlig risiko, har vinneren på en imponerende måte grepet muligheter og skapt en solid internasjonal virksomhet i en konkurranseutsatt bransje. Vinneren har ESG som bærebjelke, er ikke redd for å sette spørsmålstegn ved etablerte sannheter, og de er godt posisjonert for videre vekst og verdiskaping, sier leder for den uavhengige juryen, Hans-Petter Mellerud i Zalaris ASA.

Blant Norges cirka. 300.000 aksjeselskaper finnes det om lag 4200 selskaper som tilfredsstiller kriteriene for å delta i EY Entrepreneur Of The Year. Blant disse er det cirka 300 selskaper som også tilfredsstiller kravet om en vekstskaper med eierinteresse og lederansvar. Hvert år dybdeintervjues 30-50 av disse vektskaperne, og det velges regionale finalister. På regionskåringene blir det utnevnt nasjonale finalister, som kjemper om prisene som deles ut på landsfinalen.

USA-stipend til arkitekter

Drømmer du om studiereise til USA? Da kan stipendet etter Alf and Bergljot Kolflat hjelpe deg.

Publisert 10. februar 2023
Om noen måneder åpner Richard Gilder Center for Science, Education, and Innovation at the American Museum of Natural History, New York. Prosjektet er tegnet av Studio Gang. Kanskje et sted for neste USA-studietur? Illustrasjon: Neoscape Inc. /AMNH

Alf and Bergljot Kolflat fonds reisestipend til USA kan nå søkes. Stipendet deles ut til arkitekter og ingeniører som vil «delta på kurs eller seminarer, dra på rundreiser eller bedriftsbesøk i USA». Beløp opptil 40.000 kroner kan søkes om.

Stipend skal ikke brukes til vanlige studier ved universiteter eller høyskoler, men til opphold for praktisk erfaring. Stipendet tildeles norske ingeniører og arkitekter med minimum tre års yrkeserfaring etter fullført utdannelse.

Søkere må være norske statsborgere. Personer med dobbelt statsborgerskap må ha bodd sammenhengende i Norge i minst fem år.

Stipendet var en gave til Norge-Amerika Foreningen fra Alf og Bergljot Kolflat fra Wilmette i Illinois. Stipendfondet ble opprettet i 1976 med en grunnkapital på USD 100.000. Stipendet administreres og deles ut av Norge-Amerika Foreningen.

Søknadsfrist er 1. april. For mer informasjon om stipendet se her.

Vil lage ny bydel ved messehall

Nova Spektrum vil gjøre området rundt varemessen i Lillestrøm til en moderne og grønn bydel.

Publisert 9. februar 2023
«Der det i dag er en gigantisk parkeringsplass, vil det dannes en sekvens av byrom om strekker seg gjennom hele planområdet fra vest til øst», skriver A-lab i en pressemelding. Illustrasjon: A-Lab/So-La/Enkime

Stiftelsen Nova Spektrum (tidligere Norges varemesse) vil bygge en ny, moderne og grønn bydel rundt sin arena i Lillestrøm.

I slutten av januar leverte stiftelsen et omfattende planforslag for prosjektet Lillestrøm NXT til Lillestrøm kommune. Prosjektet omfatter en kombinasjon av boliger, byscene, serveringssteder, handel og annen næringsvirksomhet.

Planforslaget for Lillestrøm NXT er utarbeidet av arkitekter og landskapsarkitekter fra A-Lab og So-La og Enkime.

«Der det i dag er en gigantisk parkeringsplass, vil det dannes en sekvens av byrom om strekker seg gjennom hele planområdet fra vest til øst» skriver A-lab i en pressemelding.

Med en grundig estetisk redegjørelse har arkitektene gått inn i hvert enkelt område i planen for å sikre arkitektonisk kvalitet, bokvalitet og byrom med variasjon og mangfold som legger til rette for ulik programmering og aktivitet, skriver A-lab videre.

«Variasjon i formspråk, detaljering, material- og fargebruk skaper gode rammer for mangfoldig byliv. Dette gir ulik karakter og variasjon innenfor et stort utbyggingsområde, ikke stereotyp variasjon for variasjonens skyld, noe som er viktig for at et så stort område skal fungere», heter det i pressemeldingen.

Feirer 30 med studentkonkurranse

Nasjonale turistveger feirer 30-årsdagen med en designkonkurranse for arkitektstudenter. To nye rasteplasser skal tegnes.

Publisert 8. februar 2023
Kunne du tenke deg å tegne rasteplass her? Hesthamar, Nasjonal turistveg Hardanger. Foto: Therese Ruud

Denne sommeren er det 30 år siden Stortingets samferdselskomite ga sine signaler som ledet fram til etablering av Nasjonale turistveger. I juni vil Statens vegvesen markere dette med «Rast», en utstilling og seminarer i Oslo som summerer opp, reflekterer og ser fremover. I opplegget inngår en designkonkurranse for arkitektstudenter.

I en pressemelding skriver vegvesenet at de søker nye impulser fra yngre generasjoner formgivere, og inviterer dermed studenter i arkitektur og landskapsarkitektur til en åpen konkurranse om å utforme to nye rasteplasser langs to turistvegstrekninger.

Invitasjon går til studentene ved AHO (Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo), BAS (Bergen Arkitekthøgskole), NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) og NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet).

Konkurransen handler om å reflektere over arkitektur og landskapstiltak langs Nasjonale turistveger og utvikle prosjekt som peker framover. Konkurransen omfatter to nye turistvegprosjekter med servicebygg og rast: Hesthamar, i nærheten av Utne langs Nasjonal turistveg Hardanger, og Grimsa bru, langs Nasjonal turistveg Rondane.

Leveringsfrist for konkurransebidrag er 31. mars 2023 klokken 12.00, og konkurransegrunnlaget finnes her.

Prosjektene fra konkurransen vil bli utstilt og vinnerne kåret på AHO i juni som del av Nasjonale turistvegers 30-årsmarkering.

Konkuranse om nytt Griegkvartal

Hvem som skal utforme nytt musikkteater i Bergen skal avgjøres gjennom en plan- og designkonkurranse.

Publisert 8. februar 2023
Fra Rambølls mulighetsstudie og skisseprosjekt om nytt Griegkvartal. Illustrasjon: Rambøll

Etter prekvalifisering skal Grieghallen utbygging AS etter planen stå igjen med fem grupper med både arkitekter og rådgivende ingeniører, som skal levere sine forslag i november, skriver Bergens tidende.

Planen er at juryen plukker ut vinnerforslaget i februar–mars 2024.

Kvartalet med nytt musikkteater skal fremstå med en arkitektonisk utforming og kvalitetsfremmende funksjonalitet som fremmer Bergen som en moderne og nyskapende kulturby. «Griegkvartalet skal være for alt og alle», skriver Norske arkitekters landsforbund (NAL), som er sekretariat for konkurransen.

Forslaget som utarbeides i plan- og designkonkurransen vil ligge til grunn for prosjektet i det videre arbeidet. Oppdragsgiver har også behov for å inngå en etterfølgende kontrakt for arkitekt- og rådgivningstjenester i prosjektet. Grieghallen utbygging eies av Grieghallen, Stiftelsen Harmonien og Bergen nasjonale opera.

Utlysningen gjøres etter planen 15.02.2023.

Lykkelig slutt på Vålerenga

Etter mange års kamp ser Obos og Vålerengas befolkning ut til å være enig om Sota-kiosken.

Publisert 3. februar 2023
Slik ser det siste forslaget til Obos ut for området rundt Sota-kiosken. Foto: Link arkitektur

Obos snur nok en gang på Sota-hjørnet, melder Aftenposten.

I 2004 ville Obos rive Sota-kiosken på Vålerenga i Oslo, og bygge et syvetasjes kontorbygg. Siden har kampen gått gjennom flere runder, mellom boligutbyggeren og lokalmiljøet som vil bevare kiosken og det særegne området rundt.

Planene var i 2020 gjort om til blokker i opptil åtte etasjer, og rekkehus på tre etasjer. Bygningen som en gang huset Norges første skismurningsfabrikk skulle rives, men møtte denne gang motstand også fra Byantikvaren, som mente samtlige bygninger i industriområdet måtte bevares.

Etter enda et nytt forslag møtte motstand, skjønte Obos til slutt at også den gamle skismurningsfabrikken måtte bevares. Løsningen Obos nå går inn for, er å bygge litt høyere blokker i bakkant, og bevare både kiosk og tidligere fabrikk, som i stedet blir omgjort til to boliger.

Utviklingsdirektør i Obos, Geir Graff-Kallevåg tar litt selvkritikk.

– Vi burde hatt øret tettere mot bakken tidligere i prosessen, sier han til Aftenposten.

Leder i Vålerenga vel, Hege Stensrud Høsøien, sier til Aftenposten at hun er fornøyd med at Vålerengas befolkning får beholde den gamle historiske bebyggelsen de er så glade i.

Vannlekkasjer i retten

Anken i millionsøksmålet mot arkitektene bak kirkebygget Teglen skal opp i mai.

Publisert 2. februar 2023
Spikkestad kirke- og kultursenter, tegnet av Hille Melbye Arkitekter og arkitektfirmaet Einar Dahle. Foto: Jan-Tore Egge/Wikimedia Commons

Det er Dagbladet Børsen som nå skriver om søksmålet.

Etter å ha oppdaget store lekkasjer gjennom skråtaket på det nybygde Teglen, Spikkestad kirke- og kultursenter i Asker kommune (åpnet i mai 2018) gikk menigheten og kommunen til søksmål mot arkitektene i Hille Melbye Arkitekter og arkitektfirmaet Einar Dahle, og krevde opptil ni millioner for skadene.

Da saken kom opp høsten 2022 fikk kirken og kommunen fullt medhold, og Hille Melbye ble dømt til å betale sju millioner kroner i tillegg til saksomkostninger, skriver Børsen.

Arkitektene har anket, og nå skal saken opp til Borgarting lagmannsrett i mai.

- Kirken er fin den. Den er bare ikke tett, sier kirkesjef i Asker, John Grimsby, til Børsen.

Ifølge Drammens Tidende krevde Asker kommune i tillegg 5,7 millioner kroner for merkostnader og forsinkelser i byggeprosessen, men dette gikk partene inn et forlik om under høstens rettsak.

Drammens Tidende skriver at «Arkitektene avviser feilprosjektering og mener at problemene skyldes feil utført av entreprenøren.»

- Vi tar stilling til at den er anket og ønsker ikke noen ytterligere kommentarer på dette tidspunktet, det vi kan si er at vi er uenig i hvorvidt dette er en prosjekteringsfeil eller utførelsesfeil, sier Ingvild Arntzen, daglig leder i Hille Melbye Arkitekter, til Børsen.

Mottar Habitat Norges masterstipend

Fire masteroppgaver i urbanisme er tildelt foreningens stipend.

Publisert 26. januar 2023
For andre året på rad tildeler Habitat Norge stipend til masterstudenter i urbanisme. Illustrasjon Habitat Norge

De siste to årene har Habitat Norge lyst ut en egen stipendordning for masterstudenter i urbanisme.Oppgavene bør legge «særlig vekt på sammenhengen mellom det lokale og det globale.» Habitat Norge mottok for 2023-stipendet 16 søknader fra flere av landets universiteter og høyskoler. Årets fire stipendmottakere er:

Marcela Paz Moraga Zarate, med oppgaven «Better Together: Lessons about shared spaces and mobility initiatives from a global south context»

Jacqueline Banahene, med oppgaven «Migrant Women and Housing in Kumasi»

Nora Forsbak Håskjold og Magnus Aga Gjesdal, med oppgaven «Rotlaus: Settlements for refugees»

Are Bergerud og Gabriel Alfnes med oppgaven «Offentlig program i uformelle bosetninger».

Habitat Norge er en frivillig organisasjon som skal styrke interessen for og kunnskapen om globale by- og bosettingsspørsmål. De vektlegger temaer som bærekraftig utvikling, lokal deltagelse og bedring av levekårene for fattige slumbeboere, med spesiell vekt på likestillings- og ungdomsspørsmål. Et hovedmål i Habitat Norges arbeid er ifølge deres nettsider «å bidra til å utvikle og utveksle ny kunnskap om sosial, urban bærekraft i globalt perspektiv. Det er særlig viktig i en situasjon hvor norsk og internasjonalt utviklings-samarbeid neglisjerer byer og deres fattigdoms- og miljøproblemer.»

Stipendkomiteen har bestått av Eilert B. Ellefsen (leder), Ellen de Vibe, Inger Lise Syvertsen, Marcin Sliwa, Gro Lauvland og Erik Berg med Milla Bjerkestrand som sekretær. Medlemmene tilbyr veiledning til stipendiatene som også vil presentere sine oppgaver på Habitat Norges arrangement og publikasjoner.

Søknadsfristen for 2024 er 10. november.

For mer informasjon se www.habitat-norge.org

Pir II og Haptic vant tårn

Pir II og Haptic Architects vant tårnkonkurranse på Fornebu.

Publisert 25. januar 2023
Tårnkvartalets vestside. Illustrasjon: Pir II/Haptic

Fem arkitektkontorer ble prekvalifisert til å delta i plan- og designkonkurransen for å utforme Tårnet senter i Tårnkvartalet på Fornebu. Vinner av arkitektkonkurransen er Pir II Oslo og Haptic Architects, melder Bærum kommune i en pressemelding.

Onsdag 1. februar presenteres vinnerforslaget på Cafe Caravelle på Fornebu.

Tårnkvartalet, plassert rundt flytårnet fra den gamle flyplassen på Fornebu, skal bli en «felles arena av offentlige tjenester og sosiale møteplasser som er lett tilgjengelige for allmennheten, en arena for byliv, møteplasser, kultur og et sted hvor alle skal føle seg velkomne». Området er på 23,6 mål.

Området skal huse ungdomsskole for 900 elever, folkebibliotek, idretts- og kulturfunksjoner, helsestasjon, aktivitetstilbud for ungdom og nærmiljø-/frivilligsentral.

Snøhetta tegner sexmuseum

– Vi har forsøkt å skape rom som fører folk sammen, sier Snøhetta om sexmuseet de tegner i Miami.

Publisert 25. januar 2023
Den Snøhetta-tegnede Museum of Sex-avdelingen i Miami skal huse tre større gallerier samt butikk og bar. Illustrasjon: Snøhetta

New York-baserte Museum of Sex skal ekspandere til Miami, og norske Snøhetta har fått oppdraget med å tegne avleggeren, skriver Dezeen.

Tre større gallerier samt butikk og bar skal huses i et transformert lagerbygg i Allapattah-nabolaget nordvest i Miami, og som etter planen skal åpne senere i år.

Snøhettas samarbeid med Museum of Sex er forankret i positivitet og glede, forteller interiørarkitekt Anne-Rachel Schiffmann i en pressemelding.

Vi har forsøkt å skape rom som fører folk sammen, og teamet vårt har omfavnet lettsindigheten som karakteristerer museet, og forsøkt å oversette dette perspektivet til en samling interiører som omfavner moro, latter og samhold, sier Schiffmann.

Museets hovedlokaler i New York åpnet i 2002, tegnet av Shop Architects.