Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Fire videre i kunsthall-konkurranse

Snøhetta, MDH og lokale Ram arkitektur er blant kontorene som kjemper om å tegne nye Kunsthall Innlandet.

Publisert 10. mars 2022
Snøhetta er en av finalistene i konkurransen om å tegne ny kunsthall i Lillehammer. Her fra mulighetsstudien kontoret utarbeidet i 2021. Illustrasjon: Snøhetta

Fire arkitektkontorer, to danske og to norske, er valgt ut til å delta i konkurranse om Kunsthall Innlandet, en ny, underjordisk utvidelse av Lillehammer kunstmuseum, i sin tid tegnet av Snøhetta. Snøhetta utarbeidet dessuten en mulighetsstudie for prosjektet i fjor, og er også blant de fire finalistene i konkurransen.

De fire finalistene er:

  • Dorte Mandrup A/S og Marianne Levinsen Landskap ApS
  • Lundgaard & Tranberg Arkitekter, SLA, Ram Arkitektur (Lillehammer), Aaen Engineering
  • MDH Arkitekter SA, JKMM Arkkitehdit OY, MASU Planning ApS
  • Snøhetta

Til sammen var det 31 arkitektkontorer som meldte sin interesse for å delta. Flere kontorer har gått sammen med utenlandske kontorer for å sikre størst mulig bredde og erfaring. Ettersom kunsthallen skal bygge ved Stortorget i Lillehammer var det et krav at kontorene også hadde kompetanse innen landskapsarkitektur.

Arkitekt kan vinne eiendomsbransjepris

Dark arkitekters Ragnhild Pedersen Foss er nominert til Cityglød-prisen, som hedrer unge talenter i eiendomsbransjen.

Publisert 10. mars 2022
Ragnhild Pedersen Foss ble i høst assosiert partner i Dark arkitekter. Nå kan hun også bli prisbelønnet. Foto: Dark Design Group

Ragnhild Pedersen Foss i Dark arkitekter er nominert til eiendomsbransjens Cityglød-pris for 2022, for hennes «brennende engasjement for faget og hennes evne til å tenke nytt om en mer bærekraftig urbanisering.»

Cityglød-prisen deles ut for å hedre unge og lovende talenter i eiendomsbransjen, som har engasjement og innovasjonsevne og bidratt til verdiskapning i bransjen.

Det er oppsiktsvekkende at en arkitekt er nominert til en bransjepris for eiendomsbransjen, mener daglig leder i Dark, Arne Reisegg Myklestad. Nominasjonen er en etterlengtet anerkjennelse om at arkitekter og arkitektur faktisk er en viktig del av eiendomsutvikling, mener han.

– Ragnhild er heller ikke en typisk kommersiell arkitekt som snakker høyt om seg selv eller bidrar til å pumpe opp utnyttelse for utviklere, men er moderne arkitekt som tror på medvirkning, tverrfaglighet, samarbeid og bedre løsninger for byen og sluttbrukeren, sier Dark-sjefen til Arkitektnytt.

Ifølge juryen benytter Foss seg av sin stemme i debatten, og engasjerer seg utover det rent arkitektfaglige arbeidet.

Prisen deles ut av Ung i næringseiendom, bransjeforeningen Norsk Eiendom og Estate kunnskap, og vinneren kåres under Citykonferansen som avholdes 29. mars.

Nye støtteordninger for ombruk

Enova avslutter støtteprogrammet «Konseptutredning for innovative energi- og klimaløsninger», og erstatter det med tre nye program rettet mot ombruk i byggenæringen.

Publisert 9. mars 2022
Ateas hovedkontor på Hasle i Oslo er blant prosjektene som har fått konseptutredningsstøtte fra Enova. Foto: Enova

– Vi spisser nå satsingen mot ombruk, men er svært fornøyd med resultatene av støtteprogrammet «Konseptutredning for innovative energi- og klimaløsninger», sier Anna Theodora Barnwell markedssjef i Enova i en pressemelding.

Enova er et statsforetak som skal bidra til omlegging av energibruk og energiproduksjon. Selskapet holder til i Trondheim og eies av Klima- og miljødepartementet.

Totalt har Enova innvilget støtte til 219 konseptutredningsprosjekter. Det har utløst innovasjonsprosjekter for til sammen 300 millioner kroner, fordelt på 142 millioner i støtte fra Enova og 158 millioner i privat kapital.

Enova ser behov for å øke fokus på insentiver som reduserer klimagassutslippene i bygg- og anleggsbransjen.

– Vi vil sette fart i utviklingen av mer ressurseffektive og sirkulære verdikjeder i byggenæringen ved å tilby støtte til prosjekter innenfor temaene ombruk og arealfleksibilitet. Vi har nå siste finpuss på de nye støtteordningene og søknadsfrister vil bli lagt ut snart, sier Barnwell.

Fra Obos til Arkitema

Arkitekt Espen Alexander Lindkjølen blir partner og forretningsområdesjef på Arkitemas kontor i Oslo. Han kommer fra Obos.

Publisert 8. mars 2022
Arkitema har ansatt Espen Alexander Lindkjølen som forretningsområdesjef. Foto: Arkitema

Arkitema har ansatt Espen Alexander Lindkjølen som forretningsområdesjef på Arkitemas kontor i Oslo. Han blir også partner. Lindkjølen kommer fra Obos, og får i Arkitema ansvaret for å bygge opp en avdeling innen det private markedet.

«Arkitektfirmaet Arkitema ønsker en sterkere rolle innen privatmarkedet, og som del av en større skandinavisk strategi blir det nå satt inn ekstra krefter i nettopp dette segmentet. Målet er at privatmarkedet på sikt skal bli en viktig del av virksomheten i Norge, slik det er i Sverige og Danmark» heter det i en pressemelding fra kontoret.

Ansettelsen av Lindkjølen er en del av denne strategien. I Obos har han vært daglig leder for satsingen Obos Nærkontor, en tjeneste som har jobbet med det som kalles «fremtidens kontorutfordringer med større etterspørsel etter hybride arbeidsplasser». Han har også vært med å bygge opp et innovasjonsmiljø i Obos.

– Med Espen i spissen vil vi være ekstra proaktive for å komme inn på markedet for private boligprosjekter og næringseiendom. Espen har en særdeles sterk profil. Han får ting til å skje, har et solid nettverk og er samtidig en dyktig arkitekt, sier Thomas Innseth, direktør i Arkitema Norge, i pressemeldingen.

Det er veldig spennende å få lov til å jobbe for Arkitemas ambisjon om å fortsette å utvikle store og betydningsfulle prosjekter. Jeg mener mye ligger til rette for at Arkitema skal bli en betydningsfull formgiver også på privatmarkedet i Norge i årene fremover, sier den nyansatte Lindkjølen samme sted.

Arkitema har over 70 personer ansatt i Oslo, og disse har til nå jobbet særlig med store helse- og utdanningsprosjekter.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Ny arkitekturleder i Henning Larsen

Frank Nodland er ansatt som leder for avdelingen for arkitektur i Henning Larsen i Norge.

Publisert 3. mars 2022
Frank Nodland kommer til Henning Larsen fra Kristin Jarmund Arkitekter. Foto: Snøhetta

Frank Nodland kommer fra stillingen som prosjektleder hos Kristin Jarmund Arkitekter, som torsdag ble en del av Nordic – Office of Architecture. Nodland har tidligere jobbet nesten 20 års som seniorarkitekt i Snøhetta, hvor han også har hatt lederansvar.

– Å finne lederen for hundre medarbeidere, som skal sette den strategiske og faglige retningen for vår største divisjon, er ingen enkel oppgave. I Frank har vi fått en særdeles faglig kompetent leder, med høye ambisjoner for merkevaren vår, og som ser mulighetene i markedet, sier direktør i Henning Larsen Norge, Hilde Nordskogen i en pressemelding.

Henning Larsen fusjonerte med Rambøll i 2021, og ble med det et av Norges største arkitektmiljøer. Nodland skal lede over 100 arkitekter, lysdesignere og interiørarkitekter.

– Kombinasjonen av Henning Larsen og Rambøll tror jeg vil gi et stødig fotfeste i markedet. Det er veldig spennende å få være med på reisen til Henning Larsen i Norge, som en faglig sterk aktør for bærekraftig samfunnsutvikling, sier Nodland.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Velkommen til konkurransedebatt!

Bli med på frokostdebatt om arkitektkonkurranser, onsdag 9. mars.

Publisert 3. mars 2022
Onsdag 9. mars er det duket for konkurransedebatt – i levende live – i Arkitektenes hus i Oslo. Illustrasjon: Børge Bredenbekk

Denne vinteren har det pågått en debatt i våre spalter, om hvorvidt arkitektkonkurranser er den beste modellen for å oppnå gode bygg. Den åpne arkitektkonkurransen gjør at alle har mulighet til å delta og sørger for at oppdragsgiver får best mulig resultat, samtidig er den veldig ressurskrevende for arkitektkontorene. Finnes det en bedre modell for arkitektkonkurranser?

Nå foregriper vi en større sak om emnet i neste utgave av Arkitektnytt (ute 18. mars) med et møte med noen av debattens sterkeste stemmer. I samarbeid med Norske arkitekters landsforbund sparkes ballen videre onsdag 9. mars, klokken 08.30, og det blir mulig å følge den både på nett og fra salen i Arkitektenes hus i Oslo.

Det oppfordres til engasjerte spørsmål og (korte) innlegg fra publikum!

Deltagere:

Arild Eriksen, arkitekt/eier, Fragment
Nicca Gade Christensen, arkitekt, Fabel arkitekter / Resell+Nicca
Christian Dahle, leder av konkurransekomiteen i Norske arkitekters landsforbund
Aleksander Bern, forsker, Østlandsforskning
Gisle Nataas, konkurranseansvarlig, Norske arkitekters landsforbund

Debattleder er Torgeir Holljen Thon, journalist i Arkitektnytt.

Lenke til strømming kommer om kort tid.

Plagiat-initiativ i Danmark

To nye danske instanser skal gjøre det lettere å ta opp kampen mot plagiat i arkitektbransjen.

Publisert 2. mars 2022
Danske arkitekter, designere og kunsthåndverkere skal få det lettere i kampen mot plagiering. Her Museum Plagiarius i Solingen, Tyskland. Foto: A. Savin /Wikicommons

Danske arkitekter som er utsatt for plagiering kan nå få hjelp til en billigere hurtigprosess i plagiatsaker. To nye instanser, DesignNævnet og Responsumudvalget, skal sikre at man kan slippe å dra stridssaker om opphavsrett til domstolene, skriver Byrummonitor. Instansene kan ikke bare benyttes av arkitekter, men også designere, kunsthåndverkere.

DesignNævnet skal gå inn i saker mellem to eller flere parter om, hvorvidt et produkt er beskyttet ifølge lovgivningen, eller om der er skjedd en krænkelse av beskyttelsen, skriver nettstedet. På samme vis skal Responsumudvalget behandle saker om beskyttelse av produkter, uten at beskyttelse nødvendigvis er krenket. Et eksempel som nevnes er at et arkitektkontor, før de lanserer et prosjekt, kan få fastslått om det de har tegnet krever beskyttelse.

Ifølge hjemmesiden til DesignNævnet kan også tjenestene brukes til å vurdere om man skal, eller ikke skal, ta neste skritt inn mot domstolene. «Da DesignNævnet og Responsumudvalget består af førende eksperter inden for jura, arkitektur, design og kunsthåndværk, må det forventes, at afgørelserne vil blive tillagt en sådan autoritet, at en retssag ved domstolene tit kan undgås. Det kan spare tid og penge både for rettighedshaveren og den krænkende part», heter det på deres hjemmeside.

Bak de nye instansene står Forbundet Arkitekter og Designere (FAOD), Design Danmark, Danske Kunsthåndværkere og Designere, Akademikerne ved Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA), Dansk Industri, Dansk Erhverv, designer Svend Onø og de tre advokatene Johan Løje, Claus Barrett Christiansen og Hanne Kirk.

Prosjektdirektør fra NSW til Grape

Grape Architects har ansatt Geir Rognlien Elgvin som prosjektdirektør.

Publisert 1. mars 2022
Geir Rognlien Elgvin blir ny prosjektdirektør i Grape Architects. Foto: Charlotte Wiig

– Vi styrker laget og er glade for å få Elgvin med i teamet vårt. Vi er veldig sentrert rundt prosjekter i Oslo, og søker alltid mer drivkraft for god byutvikling for våre kunder. Vi har også tro på at Elgvin kan bistå som en viktig ressurs internt for våre arkitekter, sier daglig leder i Grape Architects, Christine Grape i en pressemelding.

Elgvin kommer fra stillingen som prosjektdirektør i NSW Arkitektur, hvor han har jobbet siden 2019. Tidligere har han jobbet i shippingindustrien, med erfaring fra Wilhelmsen Ship Management, Sea Trucks Group Nigeria og AKOFS Offshore.

Elgvin begynner i Grape 1. mars 2022.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Arkitema flytter

Arkitemas Oslo-kontor skal leie kontorlokaler i Vika.

Publisert 28. februar 2022
Cort Adelers gate 30 i Vika i Oslo blir snart Arkitemas nye norske hjem. Foto: Knut Neerland

Det danske arkitektfirmaets Arkitemas Oslo-kontor skal flytte fra sine lokaler i St. Olavs gate, og har nå inngått en leieavtale med Entra om kontorlokaler i Cort Adelers gate 30 i Vika.

— Vi opplever stor vekst i Arkitema Norge og ansetter stadig flere kollegaer. Både nye og gamle ansatte motiveres av interessante arbeidsoppgaver, men minst like viktig er det å ha en attraktiv og innbydende arbeidsplass. Ved å etablere oss i Cort Adelers gate 30 har vi funnet et kontorareal som vi kan tilpasse til våre behov og vårt estetiske uttrykk. Arealene gir oss rom til fremtidig vekst og med en forventet full åpning av samfunnet etter pandemien, kan vi nesten ikke vente med å flytte inn, sier Thomas Innseth, Operations director hos Arkitema i en pressemelding.

Arkitema har leid 1.360 kvadratmeter i byggets sjette etasje som nå skal endres etter deres behov før de flytter i januar 2023.

Det opprinnelig danske kontoret Arkitema har i dag mer enn 600 medarbeidere fordelt på arkitektkontorer i Danmark, Sverige og Norge. Arkitema er eid av rådgivervirksomheten Cowi.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Big i Metaverset

Bjarke Ingels Group har åpnet sitt første virtuelle bygg.

Publisert 28. februar 2022
En digital avatar på vei inn i det Bjarke Ingels-tegnede virtuelle hovedkontoret til mediakonsernet Vice. Skjermdump: Youtube

Det verdensomspennende mediekonsernet Vice åpnet i forrige uke sitt nye hovedkontor, tegnet av Bjarke Ingels Group (BIG). Men det var ingen mennesker i kjøtt og blod til stede ved åpningen. Bygningen finnes nemlig ikke i virkeligheten, den eksisterer bare i den virtuelle verden, nærmere bestemt «Decentraland», en åpen virtual reality-plattform i det såkalte «Metaverset», som Facebook-gründer Mark Zuckerberg har satset tungt på.

Den virtuelle bygningen «Viceverse» – som altså ikke trenger å forholde seg til fysikkens lover – er formet som et slags kubisk sneglehus, der besøkende kan bevege seg opp og rundt gjennom en indre trapp.

Det er første gang man lager arkitektur på dette nivået i Metaverse, forteller Morten Grubak i Virtue Europe, Vice sitt eget reklamebyrå, til bransjenettstedet markedsføring.dk.

Ønske var å få noe som var annerledes enn de ellers klossete og ubehjelpelige konstruksjonene som finnes i Metaverset.

– Vi ville ha en slags polarstjerne, et fyrtårn basert på konseptuell arkitektur. God arkitektur handler i bunn og grunn om et godt konsept, akkurat som alle mulige andre konsepter. Vi ble fullstendig forelsket i tegningen vi fikk fra BIG, sier Grubak.

Ifølge Markedsføring.dk var det 300 avatarer som møtte opp til den virtuelle åpningen.

Vant i Fredrikstad

Konkurransen om transformasjon av Torp bruk i Fredrikstad ble vunnet av Dyrvik arkitekter, Jaja Architects og BOGL.

Publisert 24. februar 2022
Det tidligere industriområdet på Torp, midt mellom Sarpsborg og Fredrikstad, skal utvikles og transformeres til en ny bydel med opptil 1000 boenheter. Illustrasjon: Dyrvik arkitekter, Jaja Architects og BOGL

Dyrvik arkitekter, danske Jaja Architects og dansknorske BOGL har vunnet den begrensede konkurransen om utvikling og transformasjon av næringsområdet Torp i Fredrikstad. Vinnerkonseptet «Elvetorpet» danner grunnlag for regulering for eiendommene, med påfølgende detaljprosjektering og byggeprosess av første byggetrinn.

Ifølge juryen var «Elvetorpet» det forslaget som i sterkest grad utnytter områdets særegne kvaliteter.

«Forslaget viser en veldig god balanse i både dimensjoner, kvaliteter og lokale bygningsplasseringer som juryen liker godt. Forslaget viser noe som juryen mener har det aller største potensialet til å kunne utvikles videre til å bli den destinasjonen og det knutepunktet Torp skal bli», skriver juryen.

– Vi er både stolte, glade og ydmyke over å vinne konkurransen blant de sterke teamene vi konkurrerte mot. Torp Bruk har en fantastisk historie og naturkvaliteter som til sammen danner et godt utgangspunkt for å skape et unikt sted og bomiljø langs Glomma. I vårt forslag har vi jobbet med å foredle stedets identitet, den tette koblingen til vannet, og få frem de naturgitte kvalitetene, sier Kristin Uleberg Osnes i Dyrvik arkitekter i en pressemelding.

Det kom inn 33 søknader til prekvalifisering, hvorav seks team ble valgt ut til å delta i konkurransen. Tre av disse fikk hederlig omtale: «Bruk Torp» (Spir Arkitekter og Stener Sørenssen), «Troika» (Mad Arkitekter, Sande+Hodnekvam og Tredje natur) og «Torp brygge» (Link Arkitektur og Multiconsult).

Konkurransen ble gjennomført i regi av Norske arkitekters landsforbund (NAL) på vegne av Torp Marinepark Eiendom AS.

Nye assosierte partnere i A-lab

Sandra Riedel og Maiken Seglem blir assosierte partnere i A-lab.

Publisert 23. februar 2022
A-labs to nye assosierte partnere Sandra Riedel og Maiken Seglem. Foto: A-lab

Sandra Riedel og Maiken Seglem har vært ansatt i A-lab siden 2015 og 2018. Maiken Seglem er teamleder og blant førsteetasje-ekspertene i A-labs Groundlab, som jobber med utvikling av bygg og byliv ut fra øyehøyde, med vekt på bygulv og førsteetasjer, og leder i dag flere store prosjekter.

Sandra Riedel er teamleder i A-labs Livelab, som først og fremst jobber med boliger, blant annet flere nye studentboligprosjekter i Oslo.

– Kunnskap fra ulike typer prosjekter i alle faser gjør det enklere å treffe riktig i tidligfase. Man vet hvilke utfordringer som skal løses senere i prosessen. Samtidig er det viktig å kunne zoome ut hele veien for å sørge for at visjonene blir med til siste detalj, sier Riedel i en pressemelding.

Daglig leder i A-lab, Geir Haaversen, er glad for at Reidel og Seglem har tatt på seg ansvaret med å spisse den faglige utviklingen i samarbeid med nøkkelkunder.

– Vi slipper til de som har god teft, høy kompetanse og evne til å bygge gode relasjoner for hele tiden å utvikle kontoret vårt i riktig retning, Haaversen i pressemeldingen.

A-lab har i dag rundt 120 ansatte på Oslo-kontoret og til sammen 18 partnere og assosierte partnere med ulike spisskompetanser.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no