Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Ikea får kritikk for studentkonkurranse

Ikea arrangerer konkurranse for arkitektstudenter, men får kritikk for måten forslagene skal brukes.

Publisert 29. mars 2022
Ikeas illustrasjon av den midlertidige skogen som skal bygges i forbindelse med H22-utstillingen. Illustrasjon: Ikea

Forrige uke lanserte Ikea en konkurranse for all verdens arkitektstudenter, om å tegne et minihus som skal plasseres i en midlertidig skog som skal anlegges i Helsingborg, som del av utstillingen H22.

Målet med konkurransen er ifølge arrangørene å «gi og få nye perspektiver på naturens rolle i menneskers liv», og hvordan det forholdet skal kunne utvikles i våre fremtidige hjem og byer.

Tre vinnere skal kåres og bygges, og ett forslag, kåret av en jury, får 5000 euro.

Sveriges Arkitekter er imidlertid kritisk til Ikeas konkurransevilkår, som sier at alle forslagene skal være 100 prosent klare for å bygges, og at vinnerbidragene skal være gratis tilgjengelig for nedlasting og bygging hvor som helst i verden.

– Ikea arrangerer en konkurranse hvor vinnerne sitter igjen med lite, og vil deretter dele studentenes arbeid med hele verden uten at de får betalt. Vi synes ikke vi er greit, sier Katarina O Cofaigh fra Sveriges Arkitekter til svenske Arkitekten.

Ikea mener imidlertid dette er en unik mulighet for studentene.

– Vi gir alle kreative studenter rundt om i verden en unik sjanse til å teste hvordan ideene deres om fremtidige boligers forhold til naturen ser ut utifra våre prinsipper om demokratisk design, sier Daniel Lewin, prosjektleder for Ikeas markedsføring, til Arkitekten.

Konkurransen varer bare i ti dager, og fristen er 3. april.

Forslag søkes til Statens pris for byggkvalitet

1. april er frist for å foreslå kandidater til Statens pris for byggkvalitet. Årets tema er klimatilpasning.

Publisert 28. mars 2022
Sirkulærbygget Kristian Augusts gate 13, tegnet av Mad arkitekter, vant Statens pris for byggkvalitet i 2021. I år er tema for prisen klimatilpasning. Foto: Kyrre Sundal

For femte gang skal Statens pris for byggkvalitet deles ut, og hvem som helst kan foreslå kandidater.

Prisen skal løfte fram nye forbildeprosjekter som viser fremragende byggkvalitet, både bygninger og uteområder. Tema for årets pris er klimatilpasning.

– Selv om vi lykkes med å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader, vil endringene i klima og natur være betydelige. Vi trenger bygg som kan tåle endringene som vil komme, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding. Det er Kommunal- og distriktsdepartementet som deler ut prisen, som i 2018 erstattet Statens byggeskikkpris.

Forslag til prisen sendes til Direktoratet for byggkvalitet, som er sekretariat for prisen. Fristen for å sende inn forslag er 1. april.

Nytt styre i Designers’ Saturday

Heidi Niss, salgsdirektør for møbelprodusenten Vitra, blir ny styreleder i Designers’ Saturday.

Publisert 28. mars 2022
Nytt styre i Designers’ Saturday (DS). Bak fra venstre: Jorunn Tharaldsen (Grohe), Fredrik Bull (Scenario interiørarkitekter), Anne-Cathrine Blix (Bbhugme), Christian Myklebust (Novelties), Toni Kauppila (Khio), Katrine Hofstad-Ekornesvåg (Flokk), Heidi Niss (Vitra). Foran fra venstre: Vilde Hagelund (V. Hagelund), Heidi Lie (Prosjektleder DS).

Designers’ Saturday (DS) omtaler seg selv som «et av verdens eldste designarrangementer». Nå får arrangementet nytt styre og ny prosjektleder. Det er tidligere styremedlem Heidi Lie som nå har takket ja til jobben som prosjektleder, mens Heidi Niss, norsk salgsdirektør for den svietsiske møbelprodusenten Vitra, blir ny styreleder.

– Å få lov å være med som en brobygger mellom produsentene og designerne, og bidra til å utvikle DS videre, er et privilegium jeg ikke kunne takke nei til. Det nye styret har vist seg å ha store ambisjoner og mye pågangsmot, så denne jobben ser jeg virkelig frem til, sier Niss i en pressemelding.

Hun mener mangfold, nyskaping og inkludering av både unge og erfarne aktører blir essensielt for alle som jobber innen design og arkitektur fremover og at det er nettopp dette Designers’ Saturday handler om.

– Jeg har alltid hatt stor respekt for idealismen bak arrangementet, og at bransjen vår har et så unikt og faglig sterkt arrangement, basert på dugnad og medlemskap, sier hun.

Den nye prosjektlederen Heidi Lie, tar over etter Eva Pedersen. Hun har vært styremedlem i et par år og blitt glad i designarrangementet.

– DS 2021 var en fantastisk opplevelse og med et så godt fundament og så lojale utstillere og besøkende, blir jobben med å videreutvikle konseptet veldig spennende. Særlig tror jeg vi kan bli enda flinkere til å kommunisere DS ut i verden. Det er få land som kan vise til et så nyskapende men samtidig autentisk design-arrangement, sier Lie i samme pressemelding.

DS beskriver seg selv som «den største og viktigste møteplassen for design- og interiørarkitektur i Norge». Arrangementet har mer enn 6000 fagbesøkende og 170 utstillere. Neste DS arrangeres i 8.-10. september 2023.

Dark åpner Bergen-kontor

Dark Design Group har de siste par årene utvidet til stadig flere byer. Nå er det Bergens tur.

Publisert 25. mars 2022
– Vi ser frem til å starte opp i Bergen, sier konsernsjef i Dark Design Group, Geir G. Hantveit. Foto: Dark Design Group AS

Stadig flere prosjekter og henvendelser fra lokale oppdragsgivere gjør at Dark Design Group nå åpner eget kontor i Bergen.

– Vi ser frem til å starte opp i Bergen. Byen har mye spennende utvikling på gang, og vi har fått spennende henvendelser fra både lokale oppdragsgivere og potensielle nye kolleger som har lyst til å ta del i teamet vårt, sier Geir G. Hantveit, konsernsjef i Dark Design Group, i en pressemelding.

De siste par årene har Dark utvidet med kontorer i både Drammen og Fredrikstad, og fikk tidligere i år også sin første utenlandavdeling i Gdansk. Dark Design Group består av Dark Arkitekter, Lark landskapsarkitekter og Zinc interiørarkitekter. Konsernet teller i dag 170 ansatte fordelt på fem kontorer.

- Nå er vi på jakt etter de rette folkene til å starte opp kontoret og vi forventer å kunne være operative rett over sommeren, sier Hantveit.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Årsrapport fra Statsbygg

Statsbygg legger frem årsrapport med et driftsresultat på 2,16 milliarder i fjor. 18 bygg ble ferdigstilt i Norge og utlandet.

Publisert 23. mars 2022
Rehabiliteringen av kanselliet i Washington var blant de 18 byggeprosjektene Statsbygg ferdigstilte i 2021. Foto: Alan Karchmer

Statsbyggs årsrapport er nå lagt fram for Kommunal- og distriktsdepartementet, og viser blant annet at det totale eiendomsarealet som Statsbygg forvalter, for første gang passerte tre millioner kvadratmeter. 18 byggeprosjekter ble ferdigstilt.

Blant disse var Campus Ås, det nye mediehuset for Høgskulen i Volda, rehabiliteringen av kanselliet i Washington og Trondheim fengsel avdeling A, heter det i en pressemelding fra Statsbygg.

– 2021 ble nok et krevende og uvanlig år som følge av direkte og indirekte konsekvenser av pandemien. Våre ansatte har stått på under krevende forhold og sikret at Statsbygg også i 2021 har god måloppnåelse på de fleste områder, sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i meldingen.

Statsbygg kjøpte eiendom for 282,7 millioner kroner i 2021 og solgte eiendom for 1,1 milliard kroner. De har også hatt en rekke oppdrag i tidligfase i form av planutredninger, planer for campusutvikling, konseptvalgutredninger og eiendomsutviklingsplaner.

«43 rådgivningsoppdrag for statlig innleie av lokaler i markedet var under arbeid i 2021. Samlet har de nye leiekontraktene gitt areal- og kostnadsbesparelse på rundt 50 prosent, beregnet til 786 millioner kroner over kontraktenes levetid på ti år», skriver Statsbygg.

Hele årsrapporten finner du her.

EU reviderer regler for trekledning

EU skal revidere reglene for testing av behandlet trekledning, melder Kommunal- og distriktsdepartementet.

Publisert 23. mars 2022
Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

EU-kommisjonen har etter henvendelse fra kommunal- og distriktsministeren i Norge anerkjent at det felleseuropeiske regelverket for testing av brannegenskaper til behandlet trekledning, er uklart. Kommisjonen vil derfor sette i gang arbeidet i løpet av våren for å tydeliggjøre regelverket, heter det i en pressemedling fra Regjeringen.

I forbindelse med et markedstilsyn gjennomført av Direktoratet for byggkvalitet (Dibk), ble det klart at flere norske trekledningsprodusenter ikke kjente til at EU stiller krav om å teste brannegenskapene til kledning.

–Når flere store produsenter i Norge ikke har vært klar over at EU stiller krav om testing av brannegenskaper, så er det ikke usannsynlig at også produsenter i andre land ikke kjenner til dette kravet. Jeg tok derfor kontakt med EU-kommisjonen for å be om et møte, blant annet for å diskutere hvor viktig det er med et regelverk som er enkelt å forstå og praktisere for både store og små produsenter, sier statsråd Bjørn Arild Gram (Sp) i pressemeldingen.

EU-kommisjonen erkjenner at kravet til testing bør komme tydeligere fram i regelverket, og at det derfor er behov for endringer. Arbeidet med dette skal etter planen settes i gang i løpet av våren.

– Det er positivt at Norges henvendelse til Kommisjonen har bidratt til at EU nå vil starte arbeid med å endre felleseuropeiske regler for trekledninger. Dette vil bidra til at regelverket blir tydeligere og mer forutsigbart, noe som er positivt for alle trekledningsprodusenter, både i Norge og resten av EØS/EU, sier statsråd Gram, som nå vil følge opp invitasjonen fra Kommisjonen om et møte.

Norconsult inviterer til Bærekraftsuken

«Kunnskap vokser når den deles» er tema når Norconsult inviterer til Bærekraftsuken på andre året.

Publisert 21. mars 2022
Konserndirektør for bærekraft i Norconsult, Janicke Garmann. Foto: Norconsult

– Årets bærekraftsuke byr på nær 50 webinarer i et spennende program og alle er gratis å delta på, sier konserndirektør for bærekraft i Norconsult Janicke Garmann i en pressemelding.

Bærekraftsuken ble arrangert for første gang i mai 2021, og mer enn 3 000 meldte seg den gang på ukens tolv webinarer. I år utvides programmet ytterligere, og blant innlederne finner man Nikolai Astrup, tidligere Kommunal og moderniseringsminister og Bærekraftsminister i Solberg-regjeringen; konsernsjef Egil Hogna og administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), Liv Kari Hansteen.

Visjonen for bærekraftsuka er, i følge pressemeldingen, «Kunnskap vokser når den deles», og de enkelte webinarene vil vise konkrete eksempler på hvordan vi utfordrer prosjektene innen temaer som massehåndtering, sirkulærøkonomi, arkitektur, planprosess, materialvalg, solenergi og videre.

- Vi i Norconsult ønsker å være med i arbeidet med å gjøre verden til et bedre sted, uten å ødelegge for de som kommer etter oss. For å få til en bærekraftig utvikling er det sentralt at kunnskap blir delt, og bærekraftsuken er en fin arena for dette. Jeg ser frem til å høre hva vi har fått til så langt, men også hvilke utfordringer vi har foran oss under denne uken i mai, sier Garmann.

Hele programmet og påmelding finnes på norconsult.no/barekraftsuken

Byggfloken 2.0 er lansert

Med lanseringen av Byggfloken 2.0 - Tek Pluss håper Statsbygg og Æra å få fart på det grønne skiftet ved å finne forretningsmulighetene i det.

Publisert 18. mars 2022
Administrerende direktør Harald Nikolaisen (t.v) i Statsbygg presenterte Byggfloken 2.0 sammen administrerende direktør Bjørn Haugland i Skift og partner Mads Bruun Høy (t.h) i Æra. Foto: Taral Jansen/Æra

Torsdag 17. mars lanserte Statsbygg og Æra Strategic Innovation Byggfloken 2.0. En arbeidsgruppe bestående av 23 aktører er kommet fram til ni konsepter innen blant annet energiutnyttelse, ombruk, digitalisering og kommersielle samarbeid, som skaper en høyere effekt både miljømessig og når det gjelder sosial bærekraft, skriver Statsbygg på sine hjemmesider.

– Målet vårt er å finne forretningsmuligheter som går i pluss både på klima og økonomi. I dag er målet i byggenæringen å gå i null, som for eksempel ved å bygge nullutslippsbygg, men det er jo egentlig ikke godt nok. Med disse konseptene vil vi utforske løsninger som gir klimaet mer enn de tar fra det, og som man samtidig kan tjene penger på, sier partner Mads Bruun Høy i Æra til Statsbygg.

Byggfloken 1.0 ble lansert i 2018 og handlet den gang om å introdusere sirkulærøkonomi i den norske BAE-næringen, med bedre design for ombruk og mer bærekraftig drift av bygg. Byggfloken 2.0 bygger videre på både nettverk, innsikter og løsninger fra den første floken, og blant konseptene som presenteres i rapporten, er Byggverket.no, som inneholder oppdatert bygningsinformasjon lik den som i dag finnes for geografisk data. En slik database skal gjøre det enklere å bygge om og rehabilitere eksisterende bygninger fremfor å bygge nye.

En annen tjeneste er Bærekraftstaket. Her ser man for seg en tjeneste som kan overta ansvaret for taket på blokker og bygårder, og disponere dette til solceller, bikuber, insektshotell og matproduksjon. Andre konsepter utforsker alt fra nye kontraktstandarder til samvirkelag for FDV-finansiering, skriver Statsbygg.

– Klimaendringene er vår tids største utfordring, men i alt alvoret kan det være vanskelig å se at bærekraftige løsninger også har et enormt økonomisk potensial. Vi må bli flinkere til å finne inntjeningsmulighetene som ligger i det grønne skiftet. Når gevinstene blir større, vil utviklingen gå raskere, sier direktør for Statsbyggs faglige ressurssenter, Anders Fylling, på utbyggernes egne hjemmesider.

Les mer her.

Lovkommentar til plan- og bygningsloven

Regjeringen med ny lovkommentar til plandelen av plan- og bygningsloven.

Publisert 17. mars 2022
Regjeringen ute med ny lovkommentar til plan- og bygningsloven. Foto: Wikimedia Commons

Regjeringen har kommet med ny lovkommentar, som er en gjennomgang av bestemmelsene i plandelen av plan- og bygningsloven. Den er i all hovedsak basert på tekster hentet fra lovforarbeidene og da særlig lovproposisjonene, heter det i en melding fra Kommunal- og distriktsdepartementet.

Plandelen av plan- og bygningsloven trådte i kraft 1. juli 2009, og den første lovkommentaren ble publisert samtidig med dette. Lovkommentaren er nå oppdatert med siste lovendringer fra 1. juli. 2021.

Lovkommentaren inneholder utfyllende kommentarer til planbestemmelsene i loven, og kan brukes som oppslagsverk til hjelp ved tolking av disse bestemmelsene. Kommentaren suppleres også med temaveiledere som omhandler praktisk planlegging i forhold til bestemte tema.

Målgruppen for lovkommentaren er de som jobber med planlegging til daglig, som saksbehandlere innen plan og byggesak i kommunene, arkitekter, tiltakshavere, forslagsstillere, plankonsulenter, ansvarlige søkere og andre aktører i planprosessen.

For mer informasjon om lovkommentaren, se her.

Viser nye NTNU-skisser

Hovedbygningen på Gløshaugen i Trondheim skal få et nytt og moderne formspråk, melder Statsbygg.

Publisert 17. mars 2022
Illustrasjonen viser det nye påbygget på baksiden av Hovedbygningen. Illustrasjon: Statsbygg, Rambøll, C.F. Møller, Rolvung og Brøndsted, Fabel, Oslo Works, MTRE, Aas-Jakobsen

Statsbygg vil bygge på den gamle ærverdige hovedbygningen på Gløshaugen på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Det er freda og flott, men det må få nye funksjoner, sier prosjektleder Lars Teien i Statsbygg til Adresseavisen.

Teien mener det er for lite liv i bygningen, tilgjengeligheten med rullestol er for dårlig og bygget skal ikke lenger snu ryggen til resten av campus.

– Det er tenkt at det skal få et nytt og moderne formspråk. Vi vil også åpne hovedbygningen fra baksida og gjøre bygningen universelt utformet fra begge sider, sier Teien til avisen.

Bak forslaget om nytt påbygg står prosjekteringsgruppen for hele NTNUs campussamling, som består av Rambøll, C.F. Møller, Rolvung og Brøndsted, Fabel, Oslo Works, MTRE, Aas-Jakobsen.

Hovedbygningen, som stod ferdig i 1910, er tegnet av Brede Greve, som opprinnelig vant tredjepremie i konkurransen, men hvis forslag likevel ble valgt da det viste seg å være billigst.

Nytt samarbeid om fengsel

Dark arkitekter og interesseorganisasjonen Wayback med samarbeid om nytt konsept for lavrisikofengsel.

Publisert 11. mars 2022
Johan Lothe (t.v.), leder i Wayback, inngår samarbeid med Dark Arkitekter om å tegne nytt fengselskonsept. Eivind Bjørnedalen (t.h.) vil være prosjektleder.

Bruker- og interesseorganisasjonen Wayback engasjerer Dark Arkitekter for å tegne et nytt konsept for lavsikkerhetsfengsel. Designet skal baseres på mindre og mer lokalt tilpassede soningssteder, heter det i en pressemelding.

Mens debatten rundt nytt Oslo-fengsel pågår for fullt, ønsker interesseorganisasjonen Wayback, en ideell stiftelse som arbeider for innsattes tilbakeføring til samfunnet, å undersøke alternative soningsmodeller i samarbeid med arkitekter.

Prinsippene som skal brukes i konseptdesignet skal følge Rescaled, et europeisk samarbeidsprosjekt som fremmer småskala fengsler med forankring i lokalmiljøet. Johan Lothe, leder av Wayback, påpeker at prinsippet om soning i nærhet av hjemsted og pårørende er blant det viktigste i norsk kriminalomsorg.

– De fleste nye fengsler i Norge i dag er standardiserte høysikkerhetsfengseler, plassert langt vekk fra der de fleste innsatte bor og har familie. Erfaring fra kriminalomsorgen viser at deres forutsetninger for en trygg tilbakeføring er bedre når soningsstedet er mer tilrettelagt, mindre og integrerte i sitt lokalsamfunn, sier Lothe i pressemeldingen.

Dark arkitekter ble valgt som samarbeidspartner i januar 2022. Prosjektleder for arbeidet, Eivind Bjørndalen har selv jobbet i fengsel, og har studert nedskalerte soningsforhold gjennom sin arkitektutdanning.

– Vi støtter Wayback sitt mål om å utvikle og dele kunnskap om hvordan fremtidige soningsforhold kan se ut og vi synes det er positivt at Dark kan bistå i å tegne et slikt prosjekt. Prinsippene for Rescaled ligner det vi jobber med hver dag i utviklingen av bærekraftige byer og tettsteder, så det er på høy tid at vi tenker i samme bane også med fengslene våre, sier Bjørndalen.

Dark starter nå skissearbeidet på det nye konseptdesignet og antar å kunne presentere et forslag i løpet av våren.

Manual for bedre skilt

Byggforskserien med eksempler på riktig skilting i bygninger og opparbeidede uteområder.

Publisert 10. mars 2022
Tydelig skilting i nå nedlagte Rock City, Namsos. Arkitekt: NSW Arkitektur. Foto: Martin Hågensen

TEK17 stiller krav til alle typer skilt i byggverk som betjenes av allmennheten, og Byggforskserien viser mange gode eksempler på riktig skilting i bygninger og opparbeidede uteområder.

Hovedformålet med skilting er å hjelpe brukerne til en klar og oversiktlig navigering i bygninger og uteområder, heter det i en pressemelding fra Sintef om en ny utgivelse av Byggforskserien.

Den beskriver fastmonterte skilt og andre informasjonselementer som skal bidra til veifinning i bygninger og opparbeidede uteområder.

– Skiltingen bør være konsis og konsekvent. En konsekvent form for merking letter forståelsen. Anvisningen skal være et praktisk verktøy for de som utarbeider skiltplaner. I tillegg viser anvisingen gode eksempler som kan være til inspirasjon ved utarbeidelse av skiltplaner, Luise Schlunk, seniorrådgiver i Sintef, i pressemeldingen.

I tillegg heter det videre at «skilting skal bedre sikkerheten og orienteringen i farlige og krevende situasjoner. Bygninger med en klar og forståelig arkitektonisk idé, funksjonell planløsning og tydelig utforming er som regel lette å orientere seg i. De har derfor mindre behov for skilting. Utover den informasjonen som omgivelsene bidrar med, må man informere med skilt eller andre synlige, hørbare eller taktile elementer».