Notiser

Her legger vi ut fortløpende oppdateringer og notiser for arkitektbransjen

Dark kjøper Gullik Gulliksen

Lark Landskap fusjonerer med Gullik Gulliksen og blir et av landets største landskapsarkitektkontorer.

Publisert 8. april 2022
F.v. Heidi Borgersen, daglig leder i Gullik Gulliksen AS, Kari Elisabeth Haugan, partner i Lark Landskap, Yvonne Dengin, partner og daglig leder i Lark Landskap, og Geir Gustav Hantveit, konsernsjef i Dark Design Group. Foto: Dark Design Group

– Begge selskapene har i dag en sterk posisjon i markedet. Med Lark Landskap AS og kjøpet av Gullik Gulliksen samler vi de mest kompetente landskapsarkitektene i ett selskap, i tett tverrfaglig samarbeid med konsernets arkitekter og interiørarkitekter, sier Geir Gustav Hantveit, konsernsjef i Dark Design Group, i en pressemelding.

Konsernet Dark Design Group består i dag av Dark Arkitekter, Zinc og Lark landskap. Det er sistnevnte som nå vokser, med Gullik Gulliksens 10 ansatte og kontorer i Oslo og Sandefjord. Gullik Gulliksen ble etablert i 1983 og har de siste 12 år vært ledet av landskapsarkitekt Heidi Borgersen, som nå blir partner i Lark Landskap.

- Vi har lang erfaring med faget og vi har hatt en god og solid utvikling opp gjennom tidene. Ved å komme inn i et større arkitekt- og designmiljø får vi muskler til å ta et neste steg i markedet, og styrke våre muligheter for å skape bærekraftige løsninger innen kultur- og bylandskap, sier Heidi Borgersen i pressemeldingen.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Riksantikvaren inspirerer til ombygging

Med sin nye eksempelsamling vil Riksantikvaren inspirere til flere gode løsninger innen rehabilitering og ombygging.

Publisert 7. april 2022
Riksantikvar Hanna Geiran. Foto: Øyvind Fluge/ Riksantikvaren

Riksantikvaren har laget en samling med eksempelprosjekter til inspirasjon for alle som tenker på rehabilitering, ombygging og vedlikehold av kulturminner.

– I fremtiden skal vi i enda større grad bruke og utvikle eksisterende bygninger fremfor å rive og bygge nytt. Samtidig må vi øke tempoet på sikring av kulturmiljø mot et klima i endring, og da må vi finne og dele de smarte løsningene med hverandre, sier riksantikvar Hanna Geiran i en pressemelding.

– Eksempelsamlingen er til for alle som skal i gang med rehabilitering eller ny bruk av gamle bygninger og anlegg, eller som skal sikre kulturmiljøer mot et røffere klima.

Alt fra ombygde låver til vernekledning på utsatte tømmerbygg er med i samlingen, som skal være nytte for alle som arbeider med historiske bygninger og anlegg. Per nå er det over 100 eksempler i samlingen, spredt over alle fylker, og samlingen skal vokse i tiden som kommer.

Forsvarer Russland-prosjekter

Den østeriske arkitekten Wolf D Prix forsvarer å fortsatt jobbe i Russland. – Jeg bygger ikke for Putin, sier han til Der Spiegel.

Publisert 7. april 2022
Wolf D Prix er selverklært 68-er og kjører en spesialdesignet BMW-sportsbil til jobb. Nå forsvarer arkitekten og grunnleggeren av Coop Himmelb(l)au hvorfor han ikke vil avbryte arbeidet i Russland. Foto: Coop Himmelb(l)au

Arkitekt Wolf Dieter Prix, også bare kjent som Wolf D Prix, omtales som en selverklært 68-er og er grunnlegger av arkitektkontoret Coop Himmelb(l)au. Østerrikeren er denne uken intervjuet i Der Spiegel, i forbindelse med at han ikke vil avbryte arbeidet i Russland etter invasjonen av Ukraina.

– Jeg bygger ikke for Putin, men for folket. Vi sier ikke at operaen i Wien ble bygget for keiser Franz Joseph, men for publikum, sier Prix til det tyske nyhetsmagasinet.

Prix er blant annet kjent for BMW World i München og ECB-skyskraperen i Frankfurt am Main. I Russland jobber kontoret hans med flere store byggeprosjekter, blant annet to sportsarenaer, i St. Petersburg, Sibir og på Krimhalvøya.

På kritiske spørsmål fra den tyske journalisten om at han bygger for Putin, mens presidenten ligger Ukraina «i grus», svarer Prix at han ikke er noe annet enn en arkitekt.

– Du snakker ikke med den rette personen. Jeg er ikke moralist, ikke geopolitiker, men arkitekt. Men for korthetens skyld skal jeg si tydelig: Jeg tar avstand fra all – egentlig alle – militære handlinger i verden.

Flere internasjonale arkitektkontorer, også norske Snøhetta, har avbrutt sine prosjekter i Russland etter den russiske invasjonen av Ukraina. Også russiske arkitekter har protestert mot den pågående krigen.

Vant på Hamar

Oslo Works vant konkurranse om nytt mediekvartal i Hamar sentrum.

Publisert 5. april 2022
Oslo Works vant arkitektkonkurranse om nytt mediekvartal i Hamar sentrum. Kvartalet skal blant annet huse Hamar Arbeiderblad, NRK og Hamar Media, men også leiligheter. Illustrasjon: Oslo Works

Et nytt mediekvartal skal bygges i Hamar sentrum. Hamar Arbeiderblad og NRK skal ha lokaler i kvartalet – det samme skal eierselskapet Hamar Media. Målet er å utvikle det som omtales som «en moderne medie – og teknologi-klynge» sammen med leilighetsbygg.

Mandag ble det kjent at Oslo Works, i samarbeid med landskapsarkitektene i Studio Sted, vant konkurransen om å tegne kvartalet. Hamar-baserte Anderssen og Fremming sivilarkitekter og Kima arkitekter deltok også i konkurransen. Det var Hamar Arbeiderblad som først omtalte saken.

Hedda Heier Hansen, prosjektsjef i Utstillingsplassen Eiendom, som skal utvikle eiendommen, mener dette et «et spesielt og sentralt kvartal i Hamar, som er viktig for byen».

– Vi ønsker å transformere kvartalet til et moderne media cluster, med bedrifter innen media, IT, teknologi og kommunikasjon. Innholdet er noe vi nå skal jobbe videre med. Det arkitektoniske hovedgrepet er å bygge et åpent hus, som gir flyt gjennom kvartalet, sier hun til Hamar Arbeiderblad.

Arkitektforslaget fra Oslo Works bearbeides nå videre, og skal til førstegangsbehandling i Hamar kommune i løpet av det neste halve året. Mulig byggestart blir da 2024, med ferdigstillelse rundt 2026.

Mad samles i vest

Mad slår sammen kontorene i Stavanger og Bergen til en vestlandsenhet. – Nå kan vi levere enda bedre prosjekter, sier daglig leder Per Fretheim.

Publisert 4. april 2022
Per Fretheim er nå daglig leder for en samlet vestlandsenhet hos Mad arkitekter. Kontorene i Stavanger og Bergen består, men blir organisert som ett selskap. Foto: Mad arkitekter

Fra april er Mad arkitekter i Bergen og Stavanger blitt én stor enhet. Målet er å styrke tilstedeværelsen i hele landsdelen.

– Ved å samle kreftene kan vi tilby et komplett fagmiljø til markedet i Rogaland og Vestland, forklarer daglig leder, Per Fretheim, i en pressemelding.

- For kundene betyr det tilgang til et større og sterkere fagmiljø med til sammen 30 medarbeidere. Vi får et bedre kontor og kan sette sammen spissere team. Det å kunne rekruttere gode hoder fra et større marked, har også stor verdi, forklarer Fretheim.

Kontorene i begge byene fortsetter som før, men frem til nå har de vært organisert som to selskaper. Nå blir de en felles enhet.

- Målet vårt er å alltid skape de beste prosjektene. Ved å samle alle de sterke fagkreftene våre i både Stavanger og Bergen, kan vi levere enda bedre prosjekter til hele markedet i vest. For kundene betyr det også at de alltid vil møte en som har god oversikt og kunnskap om hele porteføljen, forklarer Fretheim.

Per Fretheim tiltrådte som leder for enheten fra 1. april, og vil ha Bergen som fast kontorsted. Tordur Bryngeirsson fortsetter i ledergruppen.

Fasadepris gjenoppstår

Bergensavisen vekker Fasadeprisen til livet etter ni års pause. – Vil ha en bred diskusjon om byggene vi omgir oss med, sier sjefredaktør Rune Ulvik.

Publisert 4. april 2022
Sist gang Fasadeprisen ble delt ut var det denne husrekken, på Klosteret i Bergen sentrum, som vant prisen. Foto: Agnieszka Iwanska/BA

Fasadeprisen i Bergen gjenoppstår. Prisen ble opprettet og delt ut av den frivillige organisasjon Det nyttige selskap fra 1993 til 2004. Deretter delte Bergensavisen (BA) ut prisen frem til 2013. Etter ni års pause har lokalavisen bestemt seg for å dele den ut på nytt.

– God arkitektur skaper en bedre by, og derfor er vi glade for å gjenopplive Fasadeprisen i BA. Med dette håper vi å gi oppmerksomhet til dem som bidrar til å gjøre Bergen til en by som er fin å bo i og besøke, og samtidig vekke en bred diskusjon om byggene vi omgir oss med, forteller konstituert sjefredaktør i BA, Rune Ulvik, i en artikkel om prisen i samme avis.

Juryen er godt besatt med arkitektfaglig kompetanse: Emma Nilsson, rektor ved Bergen arkitekthøgskole (Bas), Ragnvald Winjum, partner i HLM arkitekter, Nikolina Søgnen, nestleder i Bergen arkitektforening (Baf), og Arvid Bjerkestrand, partner i En til en arkitekter.

- Det jeg ser etter i en fasade er at det er god sammenheng mellom fasaden og det som er bak denne, og at det er sammenheng med omgivelsene. At det er noe nytt, men som samtidig tar tak i det som er ved siden av fasaden, forteller jurymedlem Winjum til BA.

Søgnen fra Baf er blant annet opptatt av materialbruken:

- Jeg synes det er viktig at fasaden har noe med kroppen din å gjøre, at det er elementer eller materialer som du får lyst å ta på og at du i din skala hører hjemme ved den fasaden, sier hun.

Alle kan nominere fasader. Disse kan ligge i Bergen, men også i kommunene rundt byen. Les mer om prisen og nominering her.

Børsparkforslag klart

Hav Eiendom har nå sendt sitt forslag til utvikling av tomten foran børsparken i Oslo, til Plan- og bygningsetaten (PBE).

Publisert 4. april 2022
Hav Eiendom og Grape Architects' forslag til utvikling av tomten foran Oslo børs. Illustrasjon: Grape Architects

Sammen med Grape Architects og Studio Oslo Landskapsarkitekter har Hav siden i fjor vår jobbet med et forslag for tomten, som i dag fungerer som parkeringsplass for busser.

I høst lanserte imidlertid Snøhetta og Fred. Olsen et alternativt forslag til utbygging av tomten, der større deler av området ble satt av til park. Det fikk Hav eiendom til å endre kurs.

Den opprinnelige områdereguleringen la opp til to næringsbygg på hver sin side av tomten. I planinitiativet som nå sendes til PBE, foreslår Hav Eiendom å samle byggene nærmest Havnelageret. Det gir større rom for en park mot Tollboden og Operaallmenningen, mener Hav.

– Jeg vil gjerne understreke at Hav Eiendom er åpne for begge forslag. I dialog med Plan- og bygningsetaten og naboene til tomta håper vi å få belyst fordelene ved begge plasseringer, slik at vi sammen kan finne den beste løsningen for byen vår, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, i en pressemelding.

Da Hav la fram planene sine i høst var tanken at bebyggelsen skulle samles i ett bygg. Av de nye illustrasjonene fra Grape ser det nå imidlertid ut som det har blitt tre bygg. Slik er det imidlertid ikke, understreker kommunikasjonssjef i Hav, Eirik Oland Nedrelid, i en e-post til Arkitektnytt

«Foreslått bebyggelse fremstår som tre volumer med hver sin gavl mot Langkaia og Strandgata. Volumene varierer i høyde, og er forskjøvet i plan i forhold til hverandre. Strukturen er inspirert av den gamle bryggehusstrukturen som sto her tidligere. De to sydligste volumene er imidlertid i realiteten ett bygg, som også er sammenkoblet med det nordligste volumet med et lavt mellombygg i en etasje».

Rodeo styrker landskapssatsning

Rodeo arkitekter har ansatt Hanne N. Sundalskleiv i nyopprettet stilling som faglig leder for landskapsarkitektur.

Publisert 1. april 2022
Rodeo arkitekter ansetter ny faglig leder for landskapsarkitektur. Her sammen med de andre faglige ledere i Rodeo. Fra venstre Magnus Jørgensen (partner og faglig leder urbanisme), Hanne N. Sundalskleiv (faglig leder landskap), Ivar Lyngner (founding partner og faglig leder arkitektur) og Aga Skorupka (faglig leder samfunnsvitenskap).

Rodeo arkitekter utvider dermed sin faglige ledergruppe, som hittil har hatt ledere for arkitektur, urbanisme og samfunnsvitenskap. Med ansettelsen av Sundalskleiv mener kontoret at de beste løsningene finnes der arkitektur, by og landskap ses på som en helhet.

– Landskapet legger premisser for utviklingen av våre bygde omgivelser, men ofte kommer det landskapsfaglige perspektivet for sent inn i prosjektene. Ved å ha landskapskompetanse inn fra dag én, får vi mer integrerte løsninger som ivaretar helheten på en bedre måte, sier partner og faglig leder Magnus Jørgensen i en pressemelding.

Hanne N. Sundalskleiv kommer fra stillingen som oppdragsansvarlig for landskap i Tag arkitekter, og sier at Rodeo har imponert henne med sin stemme i arkitektur- og samfunnsdebatten.

– Jeg gleder meg til å bygge videre på dette gjennom den forsterkede satsningen på landskapsarkitektur. Jeg tror fokus på mennesket i møte med natur er den nødvendige siste byggesteinen i fremtidens byutvikling, sier Sundalskleiv.

Magnus Jørgensen mener kontoret, med avdelinger i Oslo og Gøteborg, skal ha kontroll på de overordnede grepene og være i stand til å håndtere overvann, bygge opp under lokalt biologisk mangfold og skape bedre sammenhenger i byen. Samtidig ønsker Rodeo å være med å utforme byens offentlige rom.

– Vi har mange store prosjekter som skal bygges fremover der koblingen til landskap står veldig sterkt, sier Jørgensen i pressemeldingen.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Ny direktør i Gottlieb Paludan

Niclas Berlin Nilssen blir ny direktør for Gottlieb Paludan Architects i Norge.

Publisert 1. april 2022
Niclas Berlin Nilssen trer inn i rollen som ny direktør for Gottlieb Paludan Architects i Norge. Foto: Gottlieb Paludan Architects

Niclas Berlin Nilssen trer inn i rollen som ny direktør for Gottlieb Paludan Architects i Norge. Gottlieb Paludan Architects er en del av det svenske konsulentselskap Afry og er et av Nordens største arkitektfirmaer med kontorer i Danmark og Norge.

Nilssen starter i jobben som direktør mandag 4. april. Han kommer fra rollen som direktør for arkitektur, rådgivning og prosjektering i konsulentfirmaet HRP hvor han de siste fem årene har bygget opp en avdeling på over 70 medarbeidere, hvorav halvparten er arkitekter. Nilssen er utdannet sivilingeniør med fordypning i økonomi og ledelse fra Skema Business School.

– Jeg er glad for å ha fått Niclas med på laget. Jeg opplever han som en verdi- og teamorientert leder som evner å skape resultater sammen med andre og jeg tenker at hans energi og engasjement vil være en stor ressurs for medarbeiderne, sier Helena Paulsson, midlertidig leder for Gottlieb Paludan Architects i Norge, i en pressemelding.

- Jeg ble nysgjerrig på lederrollen i Gottlieb Paludan Architects fordi selskapet har en faglig bredde og spisskompetanse som gir selskapet en unik mulighet for å få nye prosjekter, sier Nilssen i samme pressemelding.

Han ser fram til å jobbe sammen med ledelsen i Gottlieb Paludan Architects for å utvikle virksomheten videre. Han er opptatt av at utvikling og strategiske mål henger sammen.

- I morgendagens marked vil det å jobbe på tvers av fagområder bli enda viktigere. Det vil derfor være avgjørende å ha fokus på bredden samtidig som vi utvikler vår arkitektfaglige spisskompetanse, avslutter Nilssen.

Har du skiftet jobb? Ansatt en ny kollega? På bransjeflyttefot? Send oss gjerne en e-post om hva som rører seg i arkitektenes arbeidsliv: arkitektnytt@arkitektnytt.no

AHO-forelesning ble bok

Karl Otto Ellefsens jubileumsforelesning på AHO gis ut i bokform.

Publisert 31. mars 2022
«AHOs samlede historie», basert på en forelesning av Karl Otto Ellefsen, er en gave skolens studenter og ansatte. Foto: AHO

Karl Otto Ellefsens forelesning «AHOs samlede historie», holdt i forbindelse med 75-årsjubileet til Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), foreligger nå som bok. Teksten er en utvidet utgave av forelesningen, utstyrt med noteverk hvor Ellefsens påstander er belagt, heter det på skolens nettside.

«Denne utgivelsen er tenkt som en gave til de av skolens studenter og ansatte som ønsker mer kunnskap om de tradisjonene vi deler, til våre alumni og til de fagmiljøene som følger AHO», skriver avtroppende AHO-rektor Ole Gustavsen i introduksjonen til boka.

Ellefsen var selv rektor ved AHO fra 2002 til 2014 og er i dag professor emeritus samme sted.

Boken kan hentes gratis i AHOs resepsjon i skolens åpningstid, så langt opplaget rekker.

Strømmer hus fra hele verden

Den digitale festivalen Open House Worldwide skal vise fram hus fra hele verden – deriblant en norsk demenslandsby og kunstnerkoloni.

Publisert 30. mars 2022
Carpe Diem demenslandsby i Bærum er et av de norske prosjektene som presenteres under Open House Worldwide-festivalen 9. april. Foto: Benjamin A. Ward

Lørdag 9. april 2022 arrangers årets Open House Worldwide Festival, en digital arkitekturfestival der byer fra hele verden deltar. Mer enn 50 filmer og omvisninger fra prosjekter, samt debatter og panelsamtaler, strømmes uten stans i 12 timer.

Tema for årets festival er «Housing and the people». Open House Oslo bidrar i festivalen med seks kortfilmer om norske boligprosjekter: Carpe Diem demenslandsby i Bærum (Nordic - Office of Architecture), Kunstnerkolonien på Bøler (Helge Thams) og selvbyggerprosjektet på Svartlamon i Trondheim (Nøysom arkitekter).

Filmene om Carpe Diem demenslandsby og Kunstnerkolonien på Bøler er med i festivalens hovedprogram og etterfølges av panelsamtaler med henholdsvis Johannes Eggen, arkitekt og partner i Nordic og Kaja Gjedebo, kunstner og smykkedesigner (Kunstnerkolonien på Bøler).

For mer informasjon om festivalen se openhouseworldwide.org.

Arkitekt vant eiendomspris

Ragnhild Pedersen Foss fra Dark Arkitekter vant årets Cityglød-pris, for sin evne til å tenke nytt om en mer bærekraftig urbanisering.

Publisert 30. mars 2022
Ragnhild Pedersen Foss fra Dark Arkitekter vant årets Cityglød-pris. Foto: Dark Arkitekter

Da årets Cityglød-pris ble utdelt under Citykonferansen i Oslo tirsdag kveld var det Ragnhild Pedersen Foss, arkitekt og partner i Dark Arkitekter, som ble utropt til vinner.

«Ragnhild benytter seg av sin stemme i debatten, og engasjerer seg utover det rent arkitektfaglige arbeidet» skriver juryen i sin begrunnelse, og nevner Foss’ engasjement rundt plassering av havnevirksomheten i Oslo, og hennes arbeid med fremtidsrettede prosjekter som Sognsveien 80-90 og Agropolis i Mjøndalen.

– Ragnhild har vist et stort engasjement og et hjerte for faget fra dag én. Hun har vært en viktig bidragsyter i flere spennende prosjekter, og en rollemodell både internt og blant miljøet. Jeg setter pris på at Cityglød løfter frem ekte talenter – ikke bare de som er ute og skriker høyest, men også de som oppriktig brenner for faget og for samfunnets beste, sier en stolt daglig leder i Dark, Arne Reisegg Myklestad i en pressemelding.

Cityglød-prisen hedrer eiendomsbransjens unge og lovende talenter under 35 år, som har vist engasjement og innovasjonsevne innen eiendomsfaget, samt bidratt til verdiskapning i bransjen. Prisen deles ut av Ung i næringseiendom, bransjeforeningen Norsk Eiendom og Estate kunnskap.