Vil tettere på politikerne

Satsing på lokalforeningene
- I en serie intervjuer setter Arkitektnytt NALs lokalforeninger under lupen. Hva har foreningene jobbet med det siste året? Hva forventer foreningene seg av NAL sentralt? er spørsmålene vi stiller.
- NAL opprettet denne uka et lokallederteam på fem personer som skal være et bindeledd mellom NAL og lokalforeningene.
- Det er en bredt og grundig strategiprosess underveis i NAL, og lokalforeningene er de viktigste bidragyterne i dette arbeidet.
- Teamet skal kartlegge hvilke behov og ønsker lokalforeningene har, og deretter lage en handlings- og aktivitetsplan.
- Målet er bedre kommunikasjon og dialog.
- Modellen for tilskudd fra NAL til lokalforeningene er i år et flatt tilskudd vektet ut fra foreningenes stemmetall i Representantskapet (RS).
- I år økte potten til 1,6 millioner kroner.
- På forrige RS-møte sendte RS igjen saken til styret i NAL som fikk i oppdrag å justere denne modellen. Lokalforeningene skal komme med innspill.
– Jeg har et sterkt ønske om å gjøre arkitektforeningen enda mer synlig for ikke-arkitekter, for kommunebyråkratene, politikerne og utbyggerne. Vi skal være viktige og tydelige i den offentlige debatten om byutvikling i Bergen, sier Pedersen, etterfølgeren til Geir Brekke, som går av etter to år i ledervervet.
Det er nok å ta seg til for foreningen i vestlandshovedstaden. Akkurat nå er det en stor rullering av kommuneplanens arealdel og det er store byutviklingsprosjekter på trappene. BAF skal høyt på banen, ifølge Pedersen, som til daglig er sjef og arkitekt ved MADs Bergens-kontor.
– Den faglige debatten i byutviklingsdiskusjonen fører ofte til en polarisering med utbyggerne på den ene siden og kommunepolitikerne på den andre. Vi kan være den tredje stemmen oppi dette og bidra i den diskusjonen i kraft av vår faglige integrritet.
– Har du gjort deg noen tanker om hvordan?
– BAF skal være så konstruktive og konkrete som mulig i kontakten med utøvende myndigheter. Det gjøres mye bra arbeid på begge fronter, og ingen er tjent med at utbyggere og arkitekter etablererer skyttergraver. Jeg tror på dialog og det å snakke sammen, lete etter styrker og svakheter i begge leire.
Faste møter med kommunen
Pedersen forteller at styret skal starte høsten med en styreworkshop, slik at alle styremedlemmene får diskutert seg fram til en plattform for de neste to årene.
– Vi skal snakke om hvilke saker vi skal prioritere, og selvfølgelig har jeg noen saker jeg gjerne vil bringe inn i den diskusjonen.
– Og hvilke saker er det?
– Jeg vil gjerne at vi går aktivt ut og ber medlemmene i BAF om innspill og innsats for å kunne løfte fram de riktige og viktigste sakene. Jeg vil også gjerne at BAF skal jobbe for å få kanaler inn til byråden og kommuneadministrasjonen. Jeg har som ambisjon å få til faste møter med byråden hvor vi setter oss ned og går igjennom saker som medlemmene har meldt inn. Jeg håper BAF kan bli en effektiv kanal mellom medlemmene, politikerne og administrasjonen.
– En enorm kapasitet
– Og så kan dere vel nyte godt av å ha egen byarkitekt?
– Det er et privilegium å være først i Norge med byarkitekt, ja! Det er et veldig viktig grep av mange grunner. Man trenger en kvalitetssikring av arkitekturen. Jussen og de tekniske forskriftene er ikke nok til å sikre kvaliteten, og noe av det viktigste en byarkitekt kan bidra med er å formalisere og rydde i kvalitetsbegrepet. Det trenger alle byer, og det er flott at Bergen går i front. Jeg er ekstremt optimistisk, og Maria Molden er en enorm kapasitet innenfor byplanlegging og arkitektur.
– Hvis du skulle nevne to saker du virkelig brenner for å få løftet opp de neste to årene, hvilke ville du valgt?
– Vi må få flere folk til å bo i Bergen sentrum slik at vi kan skape et kvantitativt og kvalitativt godt byliv, det mener jeg bør være en veldig viktig sak for arkitektforeningen. Vi må fylle opp sentrum med barnefamilier og vi må satse på bydelen. Den andre saken er fortettingsspørsmålet. Hvordan skal vi fortette? er et at de viktigste spørsmålene vi skal stille framover. Jeg er av den klare oppfatning at vi må transformere noen av de industriarealene som er igjen i deler av Bergen. Jernbaneterminalen og containerhavnen, for eksempel. Og selvsagt skal vi ikke bare bygge boliger. Vi må skape levende bydeler og lære av alle de stedene i verden hvor man har bommet på disse transformasjonene. Hvis jeg kan nevne en tredje viktig sak, er det å få mer åpne konkurranser til Bergen, få verden til Bergen, rett og slett. Jeg skulle veldig gjerne ha konkurrert mot de beste vi har i Norge og i verden på prosjekter her.
Avventer NAL-spørsmål
– Har du noen forventninger til NALs satsing på lokalforeningene og styrets forslag til tilskuddsordning?
- Jeg har satt meg lite inn i det foreløpig, jeg forholder meg til de sakene det forrige styret jobbet med, så får vi se hvor de ballene de kastet opp i luften ender.
Jeg må rett og slett avvente å svare mer konkret til jeg får litt mer oversikt.