Konkurranser

Frankfurt-vinneren er klar

Norsk-colombiansk team skal utforme Norges paviljong, som vil stå klar til bokmessen i 2019.

Vinnerforslaget beskrives av juryen som et «fascinerende og drømmende landskap av figurative og funksjonelle møbelelementer». Illustrasjon: LCLA og manthey cula

Bokmessen i Frankfurt arrangeres i oktober hvert år, og samler nærmere 10 000 journalister og 300 000 besøkende fra over 100 land. I 2019 er Norge gjesteland ved Bokmessen, og skal blant annet presentere seg med en innendørs paviljong på 2300 kvadratmeter.

I januar inviterte Norla, i samarbeid med Doga og NAL, til åpen plan- og designkonkurranse for utforming av paviljongen. Hensikten med konkurransen var å finne den løsningen som skaper det beste opplevelsesrommet. Paviljongen skal fange oppmerksomheten til publikum, bokbransje, journalister og de som opplever messen gjennom tradisjonelle og sosiale medier. 66 forslag ble godkjent til videre juryering. I dag ble vinneren avslørt i Dogas lokaler.

Charlotte Hansson (t.v.) fra LCLA og Beate Hølmbakk fra manthey kula presenterer sitt vinnerprosjekt under utdelingen på Doga i dag. Foto: Mikael Godø

Norge forteller

Vinnerprosjektet er «Norge forteller», levert av de to kontorene LCLA og manthey kula. I forslaget er den store hallen organisert som et galleri og tenkt som en verden av bøker og idéer som representerer «det norske».

– Juryen er svært fascinert av ideen, konseptet og beskrivelsen av det vakre landskapet som kombinerer det drømmende og det helt konkrete, sier Halldór Guðmundsson, juryleder og prosjektleder for Frankfurt-prosjektet.

– Prosjektet er godt gjennomførbart, det har et lekent og åpent uttrykk som skaper flere muligheter for konkretisering og gjennomføring. Vi gleder oss til å arbeide med og utvikle «Norge forteller» med arkitektene, sier Guðmundsson, som under presentasjonen også nevnte at det blant forslagene var svært mange norske naturformer og metaforer, og at han aldri har sett så mange fjell på en gang.

Om vinnerne:

LCLA Office, basert i Oslo og Medellín, Colombia, arbeider i skjæringspunktet mellom arkitektur, landskapsarkitektur og visuell kunst. LCLA ledes av arkitekt Charlotte Hansson og arkitekt og landskapsarkitekt Luis Callejas. De har prosjekter innen bygninger, scenografi, hager, masterplaner, installasjoner og landskap. Fullførte prosjekter inkluderer det største offentlige badeanlegget i Colombia i tillegg til private oppdrag og scenografi. Deres arbeider er nylig vist på den første arkitekturbiennalen i Chicago, Veneziabiennalen, Lisboa arkitekturtriennale og Oslo arkitekturtriennale. I 2013 ble LCLA office tildelt New York Architectural League-prisen for unge arkitekter. 

Manthey kula er et norsk arkitektkontor ledet av arkitektene Beate Hølmebakk og Per Tamsen. Kontoret har gjennomført flere prosjekter, blant annet for Nasjonale turistveger. Manthey kulas arbeider er vist på en rekke internasjonale utstillinger og biennaler og er representert i flere arkitektursamlinger. Kontoret arbeider for tiden med et stort arkitektur- og kunstprosjekt for Karlstad kommune i Sverige og ble nylig engasjert til å tegne samlingsutstillingene i det nye Munchmuseet. De skal også utforme det nasjonale minnestedet ved Utøyakaia sammen med den belgiske landskapsarkitekten Bas Smets.

Innkjøp og hedrende omtale

Juryen har valgt innkjøp fra følgende konkurranseutkast: «Sehnsucht» av Rodeo arkitekter, «Folkebiblioteket» av Kastler/Skjeseth Architects og «Lysning og grotta» av 3RW arkitekter. Hedrende omtale gis til «Norske Stemmer» av Mikado Arkitektur og «Opna» av Atelier Lønseth og Asp Arkitektur.