Nyheter

Y må med i konkurransen

Venstre og Krf ber om at arkitektenes forslag vurderes før avgjørelsen om riving av Y-blokka tas. SV lytter til OAF og går for bevaring.


Y-blokkas fasade ut mot Akersgata, med Picassos motiv utført av den norske kunstneren Carl Nesjar. Foto: Ingebjørg Semb

I bystyremøtet onsdag ble Oslo kommunes innspill til reguleringsplanen for regjeringskvartalet vedtatt. Den statlige planen er på høring med frist førstkommende mandag 31. oktober.

 

Hvor ble det av Y?

Byrådet med byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (Mdg) i spissen unngikk i sitt innlegg å nevne Y-blokka. Byrådets innspill til høringsuttalelse er også fritt for meninger om Ys framtid.

 

Vil ikke lenger vite av Y

Høyre støtter sin kommunalminister Jan Tore Sanners (H) planforslag der riving er en forutsetning. Oslo høyre baserer standpunktet på sikkerhetsmessige vurderinger:

 

–  Når nasjonale sikkerhetsmyndigheter sier at det er nødvendig å rive, så aksepterer vi det, sa representanten Pia Farstad von Hall (H) fra talerstolen.

 

Hun stoler dog ikke på at planen er god nok til å sikre byliv i gatene i området, og til tross for sikkerhetsmyndighetenes vurdering mener partiet at 37-bussen må kunne trafikkere Akersgata slik den gjorde tidligere.

 

Arbeiderpartiet går sammen med Høyre og mener sikkerhet trumfer verneverdier. Victoria Marie Evensen (A), leder i byutviklingskomiteen, sa fra talerstolen at Y-blokka udiskutabelt representerer viktige kulturminner og inneholder viktige kunstneriske verk, men at bygget allikevel må vike.

 

Partiet danner sammen med Høyre flertall for et tillegg til byrådets høringsuttalelse, der de anbefaler riving av Y-blokka.

 

Arbeiderpartiet mener også at 37-bussen må ha trasé i Akersgata på tross av sikkerhetsvurderingene.

 

Y for miljø og kultur

Camilla Vilhelmsen (FrP), nestleder i byutviklingskomiteen, sier at planen er en så viktig sak for bylivet i Oslo, at det er betimelig å blande seg inn i utformingen.

 

De mener blant annet at Y-blokka ikke skal rives.

 

– Blokka har en høy verneverdi og det synes urasjonelt å rive et bygg med de rivebelastninger det vil medføre for å erstatte det med et mye mindre bygg, sa hun til bystyret onsdag.

 

Riving er etter FrPs syn både dårlig miljøpolitikk og dårlig kulturvernpolitikk. Partiet forutsetter at det lar seg gjøre å forsterke kulverten over Ring 1, og at det vil gjøre det mulig å bevare Y og samtidig oppnå nødvendig sikkerhet. Vilhelmsen viser til Rådet for byarkitektur som har uttalt at den delen av Y-blokka som er over Ring 1, kan inneholde andre funksjoner med lavere sikring.

 

Vilhelmsen påpeker at FrP har respekt for statens sikkerhetsvurderinger, men at partiet er bekymret for at området skal bli en øde satellitt i byen.

 

MDG for Y

Til tross for at byutviklingsbyråden Hanna E. Marcussen (Mdg) ikke uttaler seg om Y-blokka, mener bystyrerepresentant Harald Nissen (Mdg) at man ikke kan rive Y-blokka, fordi det er viktig å ivareta kulturarven.

 

Onsdag påpekte han at staten må tenke helhetlig miljøvennlig og vurdere hele levetiden til bygget. Da er det mest miljøvennlig å la lavblokka stå, sa Nissen.

 

Angående sikkerhetsvurderingene, mener han at disse vil endre seg over tid, og at det vil være uklokt å la den historiske konteksten overskygge avgjørelsen.

 

Nye Y-løsninger med arkitektens hjelp

Venstres representant Espen Ophaug mener man må sørge for å planlegge for et godt byliv på gateplan. Området omfatter en stor del av sentrum derfor kan det ikke bli en kontorørken, mener han. Om Y-blokka sa han følgende i bystyremøtet onsdag:

 

– Spørsmålet om Y-blokka må stilles i bero. Det er også her vanskelig å se bort fra sikkerhetsargumentene som sier at man ikke kan ha et bygg med departementsfuksjoner over Ring 1 selv om veien både senkes og tunellen forsterkes, men vi mener at endelig beslutning om riving bør vente til etter at arkitektkonkurransen er avholdt. I dag har Riksantikvaren foreslått at man kan rive den ene fløyen, det er et konstruktivt forlag. Og kanskje vil arkitektene gi oss forslag til gode løsninger som både ivaretar sikkerhet, bevarer blokka – mesteparten av den – og ikke minst lar kunsten får henge der den er.

 

Kristelig folkeparti er også skeptiske til å rive og støtter Venstres forslag om å vente med avgjørelsen og be om forslag til nye løsninger i arkitektkonkurransen.

 

SV-støtte til Y og til arkitektene

Sunniva Holmås Eidsvoll fra SV mener at staten må gå foran når det gjelder både kulturvern og miljøhensyn.

 

– La meg slå fast at SV mener at Y-blokka ikke skal rives, sa hun.

 

Eidsvoll takket for innspill fra blant andre Oslo arkitektforening (OAF) og Fortidsminneforeningen og sa at det er viktig å lytte til disse faginstansene.