Nyheter

Vinnerne av Europan 11 Norge er kåret

Broer, myke overganger og dyrket mark preger årets vinnerutkast.


Prisvinnere (med hederlig omtale Porsgrunn/Skien). Foto: Sara J. Høgestøl
Europan 11

Hele 1826 team sendte inn forslag til de 49 tomtene i denne runden av Europan
Europeisk arkitektur- og byutviklingskonkurranse for arkitekter, landskapsarkitekter og planleggere under 40 år.

Målet er innovasjon innen arkitekturfaget samt å gi unge arkitekter oppdrag.
Tidligere Europan-konkurranser i Norge har ledet til bygge- og reguleringsoppdrag i Oslo, Hamar, Tromsø, Stavanger og Trondheim.

Stemningen på Design- og arkitektursenteret i Oslo bar preg av både visjoner og nøkternhet da vinnerne av årets norske Europan-prosjekter ble offentliggjort i går kveld.

Tre vinnere

Et Europa i dramatisk endring var stikkordet for den ellevte utgaven av konkurransen. Ung arbeidsledighet og stramme budsjetter krever en arkitektur som forholder seg aktivt til sosiale og miljømessige konflikter, som gjør mer ut av mindre. Samtidig skal Europan utfordre unge arkitekter, planleggere og byutviklere til å tenke nytt rundt etablerte rammer.

Norge stilte med tre tomter denne gangen: en på Grønmo i Oslo Øst, en for Flotmyr i Haugesund og et felles prosjekt for byene Skien og Porsgrunn.

I Oslo stakk arkitektene Silke Wolkert fra Tyskland og Magnus Weightman fra Storbritannia av med førsteplassen. «The Gardens of Grønmo» foreslår at det gamle avfallsdeponiet gjøres om til forskjellige former for hager. Haugesund får hjelp til å tenke kreativt rundt gamle og nye byområder i det norsk-danske forslaget «Flotmyr er tilbake på postkortet» og spansk-portugisiske «Hip-Hubs». I Skien og Porsgrunn var det tyske Norman Hack og italienske Pierlugi D’Acunto som nådde høyest med sitt infrastrukturprosjekt «Link +».
   

Samarbeid og nytenkning

President i Europan Norge, arkitekt Knut Eirik Dahl, var blant innlederne som benyttet anledningen til å berømme kommunenes ambisjoner og det lokale engasjementet rundt Europan. Han viste blant annet til Haugesund, hvor konkurransen ble dekket av lokal-tv og regionale aviser, og ble et levende tema blant folk.  

– Et av Europans hovedfunn er talentet og dyktigheten hos planleggere og politikere, og den lokale kapasiteten i møte med konkurransen, fremholdt han.

Dahl pekte på at byene ser muligheter for innovative løsninger i Europan og de unge arkitektene og designerne som deltar. Samtidig oppfordret han til å tenke gjennom om Europan per i dag er godt nok forberedt til å svare utbyggerne på nye og overbevisende måter.
   

Koble sammen

Også representantene fra byene trakk fram samarbeidet med vinnerne som en spennende faktor. At forventningene er minst like store andre veien, ble bekreftet av Skien-Porsgrunn-arkitektene Norman Hack og Pierlugi D’Acunto.

– Vi er overveldet og kjempeglade. Prisen gjør det mulig for oss å få jobbe sammen med utbyggere med et prosjekt over lengre tid, og å få feedback på det vi gjør, sa duoen til Arkitektnytt etter utdelingen.

De to la ikke skjul på at prosjektet, som er lokalisert et stykke unna arbeidsplassen, alt har krevd sine arbeidstimer. 

– Vi er blitt profesjonelle brukere av Google Earth.

Utgangspunktet for konkurransen er at Skien og Porsgrunn holder på å vokse sammen til én by, og trenger en bærekraftig plan for felles byutvikling.Hack og D’Acunto foreslår en bybanetrasé mellom Herøya og Skien sentrum, hvor stoppene kan bli knutepunkt i byen gjennom tverrforbindelser, broer, over elveløpet. Maksimal effekt med minimale investeringer, ifølge juryen, som også tror broene kan bidra til mer myk trafikk i området. 


Ingen av de innsendte forslagene til Skien og Porsgrunn ble vurdert som gode nok svar på alt programmet ba om. «Link +» ble dermed en såkalt «runner-up», som tilsvarer andreplass. Det samme var tilfellet med forslagene til Haugesund, som etterspurte løsninger på hvordan det historiske sentrum kan eksistere sammen med Flotmyr, et mer ubrukt område i utkanten av bykjernen. De to andreplassene fikk uttelling fordi de supplerer hverandre med følsomme og fleksible overganger mellom gammelt og nytt. 

Less is more

– Realismen i prosjektet vårt var nok avgjørende, lyder Silke Volkerts tolkning av hvorfor hun og partneren Magnus Weightman gikk til topps i konkurransen om den gamle søppelfyllingen på Grønmo.

Teamet, som har base i Rotterdam, foreslår hager i skalaen fra private kolonihager til offentlige undervisningshager. Og i sentrum av byutviklingsprosjektet står lokal matproduksjon, en global, urban trend, fremhever de to.

– Vi hadde nesten trodd at flere ville tenke som oss, at hagene skulle bli en for opplagt løsning. Nå gleder vi oss bare til å utvikle ideen videre.      

Et stort spenn i ideer og tilnærminger kjennetegner årets konkurranse, skal vi tro juryformann Deane Simpson. Han mener det mest progressive med konkurransen, som i sin tid skal ha oppstått som en protest mot den etablerte byggebransjen, er muligheten den gir unge arkitekter til å hevde seg på en internasjonal arena.

– De kan komme ut av intet, og likevel vinne store prosjekter. Det er det som gjør Europan så radikal.  

Allerede i dag, torsdag, starter de innledende møtene mellom arkitektene og kommunene som deltar. Simpson tror mulighetene er gode for at vinnerutkastene kan bli realisert.

– Jeg er optimistisk. Det er mye lokal vilje.

 

Se flere bilder fra prisutdelingen.