Nyheter

Vinner kåret i «Get a bike. Break free»

Det ble norsk-svensk seier i den internasjonale idékonkurransen.


Ill: Arkitekten
Fem forskjellige oppgaver - en konkurranse

• Cycling city centre – Oslo. Cycling city centre – «Hva skal til for å gjøre det attraktivt for alle å sykle i Oslo sentrum?»

• Bicycle Open – «Hvordan kan Osloregionen bli best på sykling i Europa?»

• Pimp my bike – Drammen. –«Hvordan få ungdom til å sykle til skolen og bygge en sterk sykkelkultur?»

• Bike´n ride – «Hvordan få mer enn halvparten av togpendlerne til å sykle til stasjonen?»

• Cycle freeway – Høvik. Cycle freeway – «Hvordan utforme den optimale sykkelekspressveien?»

Futurebuilt og en rekke aktører inviterte i sommer til en internasjonal åpen idekonkurranse om utforming av gode løsninger for økt sykkelbruk.

 

Vinnerteamet består av: Iwan Thomson og Stine Bjar fra Lala Tøyen (Norge) og Francesco Sabaini og Martin Forsberg (Sverige). Teamet tok 1. plass i konkurransen med sitt forslag «#Oslofølelsen».

 

Bakgrunnen for konkurransen

Innbyder ønsket å få belyst hvordan det kan bli attraktivt og trygt for alle å sykle i sentrum, og hvordan syklister kan bidra positivt til levende byer og attraktive handelssentrum. Til sammen kom det inn 78 forslag fra inn- og utland. Det var ingen krav til formell kompetanse, de innkommende forslag viste et bredt spekter av ulike faggrupper.  Alle ble tatt opp til vurdering.

 

– Forslagene viste et stort engasjement for sykkelplanlegging og tiltak for å fremme sykling, sier juryen i sin generelle vurdering.

 

De har valgt å fordele premiepotten på NOK  1.500.000, med til sammen syv premierte og ti innkjøpte forslag.

 

Mer om vinnerne 

De har utarbeidet ideer om 3 forskjellige typer sykkelveier i Oslo sentrum som til sammen danner en sammenhengende struktur. «Friveier» er grønne hovedveier for sykkel inn til sentrum, «sykkelgater» er bygater tilpasset sykkel og et »aktivt byliv og nabolagstun» er lokale bygater som tilrettelegges med friområder i ulike varianter. Forslaget tar for seg både de sentrale delene av Oslo og tilkobling til ytre bydeler. Premiesummen er på NOK 400 000.

 

– Vinnerforslaget viser et klart og visjonært konsept basert på Oslos situasjon og inngående kunnskap om Oslo. Det kombinerer et overordnet plannivå og en detaljert utforming av gater og byrom. #Oslofølelsen representerer derfor et storslagent oppslag til en masterplan for sykling. Dette sier juryen blant annet i sin begrunnelse.

 

Les hele juryens begrunnelse

 

De øvrige premierte

Delt 2. premie NOK 200 000. Motto: Full rulle. Forfattere: Betina Holst Haraldsen, Frid Ane Jacobsen Møster, Jørn Roar Moe og Lena Dänzer-Vanotti (Norge).

Delt 2. premie NOK 200 000. Motto: SX18. Forfattere: Till Rehwaldt, Holger Kunath, Sandra Patzelt, Loic Olmedo, Sunhild Munier og Alina Giesel fra Rehwaldt Landschaftsarchitekten (Tyskland).

Delt 2. premie NOK 200 000. Motto: Syklisten og de syv eikene. Forfattere: Anne Bjørndal, Kristin Sunde, Bjørn Andreassen, Kenneth Dahlgren og Henning Sunde fra Rodeo arkitekter AS (Norge).

Delt 3. premie NOK 100 000. Motto: Storinnkjøp på sykkel. Forfattere: Bård E. Dahl og Magnus Trevisan Kjeldsen (Norge).

Delt 3. premie NOK 100 000. Motto: Sykkellek . Forfattere: Jens Jensen og Nilas Jensen Bull (Norge).

Delt 3. premie nok 100 000.  Motto: Oslo cycling for all. Forfattere: Frank van Zuilekom fra Okra Landschapsarchitecten (Nederland), Jeroen Buis fra Witteveen+Bos, (Nederland) og Morten Evensen fra Grindaker AS Landskapsarkitekter (Norge).

 

En 11 år gammel jente leverte inn et forslag om å etablere sykkelverksted på skolene, for å gi barn og ungdom mulighet til å lære å reparere sin egen sykkel. Juryen syntes forslaget var en utmerket idé og premierer forslaget med ny sykkel til forfatter Selma D. Ditlev-Simonsen.

 

I tillegg til de tre 2.- og 3. premiene ble bet tildelt NOK 20 000 til i alt 10 innkjøp.

 

Les mer om vinnerprosjektene i Norske arkitektkonkurranser 450. Publikasjonen blir sendt ut som bilag

til Arkitektnytt i desember.