Nyhet

Vil gjøre isolasjon sexy

Architects Climate Action Network – Norge inviterer til utstilling i Oslo. Her kan du lufte din egen klimafrustrasjon eller være med å gjøre isolering av hus sexy igjen.


Torsdag kveld er det vernissage for ACAN-utstillingen «Dreams need action» på Alexander Kiellands plass i Oslo. Foto: ACAN Norge

Byggebransjens skyld i norske klimagassutslipp er velkjent. Globalt står bransjen for en tredjedel, mens man i Norge regner med at litt over 15 prosent av utslippene kommer fra bygg- og anlegg. I tillegg kommer utslipp fra produksjon av importert materiell.

Samtidig som dette er velkjent, mener mange, også innad i bransjen, at det gjøres for lite og at arbeidet går for sakte. Derfor har en gjeng utålmodige arkitekter stiftet ACAN – Norge (Architects Climate Action Network). Her inviterer de alle andre utålmodige sjeler i bransjen til å delta i en kollektiv klimaaksjon, der målet er å danne et nettverk av fagfeller på tvers av byggebransjen. På listen står blant annet isolering av bygg.

– Vi tenker at isolasjon må bli sexy. Det er ikke nok å vise til energimerking, inneklima og u-verdi. Vi må få til statlig støtte til etterisolering, som vi mener er et bedre tiltak for dagens europeiske energikrise, enn den midlertidige strømstøtten, sier Eskild Krogli Brygfjeld, arkitekt og ACAN-medlem, til Arkitektnytt.

Lufter frustrasjonen

Torsdag kveld er det vernissage for ACAN-utstillingen «Dreams need action» på Alexander Kiellands plass i Oslo. Her ønsker de først og fremst å skape et rom hvor medsammensvorne kan møtes.

– Målet er å bli kjent med nye mennesker som deler vårt ønske om å få noe gjort. Vi vil gjerne lytte like mye til dem som kommer, som at de skal lytte til oss. En møteplass hvor vi kan dele våre tanker er noe av det vi har savnet.

– Her kan dere endelig snakke fritt?

– Ja, vi har ledd litt av dette på interne møter, at det minner litt om et møte i Anonyme alkoholikere. Ikke et stygt ord om dem, men for oss er det deilig å lufte frustrasjonen over klimakrisen helt fritt.

Architects Climate Action Networks (ACAN) ble startet i London i 2019 av en kjerne aktivister i byggebransjen, som ønsker å skape en systematisk endring. Her fra en demonstrasjon i London. Foto: Joe Giddings

– Alle er velkommen

ACAN ble startet i London i 2019 av klimaengasjerte arkitekter med jobb i byggebransjen. Målet var å skape en systematisk endring. Utstillingen skal ifølge ACAN bli et rammeverk for «samtale og erfaringsutvekslinger» om hvordan bransjen møter klimakrisen. «Her vil vi vise frem egne kampanjer, invitere engasjerte aktører til å bidra og å vise frem hva ACAN i utlandet driver med», heter det i invitasjonen.

I tillegg til å gjøre etterisolering av hus sexy har gruppen valgt to andre områder som de konsentrerer seg om denne høsten:

· Samle og tilgjengeliggjøre informasjon om ombruk

· Hvordan få liv i tomme bygg?

– Utstillingen som åpner i kveld viser nettopp våre kampanjer opp mot disse tre satsingsområdene. Vi håper alle nysgjerrige som har anledning tar turen – ikke bare arkitekter, men gjerne også bygningsfysikere, ingeniører eller andre i byggebransjen, oppfordrer Eskild Krogli Brygfjeld.

Utstillingen «Dreams need action» åpner torsdag 29. september og er åpen til og med lørdag 8. oktober. For mer informasjon og nøyaktig åpningstider se her.

Les også ACAN Norges kommentar «Til kamp for klimaet» i Arkitektnytt her.