- Vi må vitalisere denne delen av Oslo sentrum
ENQUETE OM REGJERINGSKVARTALET: Å holde bebyggelsen relativt lav er et poeng i seg selv, mener team White. Å bygge for små plan og gå i høyden er en effektiv metode for å bygge mennesker bort fra hverandre.


Team White: White arkitekter, Alliance arkitekter, Sweco.
– Fortell kort om tilnærmingen deres til oppgaven/valg av grep.
Team White har hatt to hovedmål i arbeidet med regjeringskvartalet. Først og fremst har vi jobbet med å finne et svar på hvordan regjeringskvartalet kan bidra til å vitalisere denne delen av Oslo sentrum, slik at vi får en ennå bedre by. Prosjektet gir en enestående mulighet til å utvide Oslo sentrum og å bedre flyten for folk som beveger seg mellom øst og vest i byen. Her har regjeringen et særlig ansvar som forbilde og kan bidra til å berike hovedstaden.
Det andre hovedmålet vårt er at dette skal være en fremtidsrettet arbeidsplass hvor folk møtes ofte og jobber tett. Her ligger jo selve potensialet ved å samle departementene. Vi velger å legge byggene tett sammen for å skape korte kommunikasjonslinjer og gi lokaler som tåler de endringene vi vet kommer over tid.
– Sammensetningen av teamet — hvem, hva gjør de, hvorfor er det sammensatt slik?
Team White består av White arkitekter, Alliance arkitekter og Sweco som trafikk-konsulent.
Vi har satt sammen et team med stor spredning i spesialfelt i kjerneteamet, og har krydret dette med spesialkunnskap fra vårt interne nettverk i temaer som romlig syntaks, energi, lys, vind og sosialantropologi. White og Alliance har god erfaring fra tidligere samarbeid, kontorene ligger kun noen få minutters gange fra hverandre og kjernegruppen har sittet sammen gjennom hele prossessen.
White har lang erfaring fra lignende oppgaver internasjonalt, blant annet fra regjeringskvartalet i Stockholm, i tillegg til en voksende lokal forankring i Norge. Alliance arkitekter kjenner Oslo og har bred erfaring som planleggere, med fokus på gode prosesser, realistisk gjennomføring og bærekraftige løsninger. Teamet har både utfylt og utfordret hverandre på en positiv måte.

– Hvordan tenker dere om gateplanet og det offentlige rommet?
Vi har lagt mye vekt på å åpne Hospitalsgata, som blir den viktigste og mest bekvemme passasjen mellom øst og vest i bydelen. Dette er viktig fordi det vil endre et område av sentrum som i dag er tomt for liv på gateplan. Menneskene må få høyere prioritet i dette området, og derfor er det avgjørende at gatene og de offentlige rommene er tiltrekkende og omsorgsfullt detaljert. For at det skal fungere, er det også viktig at lokalene på gateplan har åpne, utadvendte virksomheter som kan styrke bylivet, noe som blir mulig langs både Møllergata og Hospitalgata med vårt grep. Dette skal være et hyggelig sted å ferdes hele døgnet!
Vi har foreslått en relativt tett og lav bebyggelse, med offentlige rom i form av passasjer, smug og torg. Inne i selve regjeringskvartalet fokuserer vi på intime pocketparks og mellomrommene gir en helt særegen, nesten naturlik, romlig opplevelse. Gjennom døgnet faller lyset inn på ulike plasser og smug og danner steder som "frokosttreet", "lunsjbenken" og ikke minst minnestedet for 22. juli. De to viktigste parkrommene i kvartalet blir nok allikevel den representative adkomstplassen foran Høyblokka og den solrike, grønne parken foran Deichmanske. Vi oppgraderer også Høyesteretts plass til en grønn regnhage med førdrøyningsbasseng for regnvann og en direkte gangkobling gjennom G-blokka i første etasje.

– Hva med sikkerhetsaspektet?
Det mest effektive grepet for å skape sikre soner er å begrense biltrafikken i strategiske gater. Akersgata bør derfor fortsatt holdes stengt for vanlig biltrafikk. I tillegg har vi foreslått en åpen, offentlig tilgjengelig bygningsstruktur langs Hospitalsgata, som gir en viss distanse mellom de ansatte i departementene og bygatene rundt. Dette gir liv i gatene samtidig som det sikrer det bakenforliggende kvartalet. Vi har også foreslått ulike designelementer i form av sittemøbler, vann, lekestativer og pullerter for å sikre bilfrihet.
Vi tenker at de offentlige rommene mellom husene skal være appellerende og at befolkning av byen bidrar til trygghetsfølelsen. Hvis vi bygger for ekstrem sikkerhet alene, vil det minne oss om risikoen for terror og spre frykt. Vi ønsker tvert i mot å gjenoppbygge tillit gjennom åpne rom og yrende byliv. Regjeringskvartalet må bli en møteplass mellom politikere, byråkrater og folket for øvrig.
Vi vil jo at folk i Oslo skal velge turen gjennom Regjeringskvartalet heller enn rundt det.
– Hvordan har dere tenkt rundt trafikken?
Vi har en felles holdning til at byen blir bedre dersom bilen får lavere prioritet og de myke trafikantene får mer plass i gaten. I framtidas Oslo har man ikke personbiltrafikk innenfor ring 1. Vi mener derfor at sykkel, gange og offentlig transport må bli de dominerende reiseformene både for ansatte og besøkende. Oslo blir nødt til å ta tak i spørsmålet om mobilitet hvis ungene våre skal kunne oppholde seg ute på dagtid, så enkelt er det, og spørsmålet blir hvilken rolle ring 1 kommer til å spille i dette framtidsbildet.
– Symboleffekt?
Det at vi i Norge kan vandre helt opp til døra på både Storting, regjering og slott blir sett på som ganske spesielt ute i verden. Her vil du i tillegg kunne vandre inn mellom byggene og se direkte inn i de store lysgårdene hvor folk bygger landet.
De som jobber i departementene får i vårt forslag synes i gatelivet, og du og jeg vil kunne få kontakt med dem. Regjeringskvartalet blir en ressurs for Oslo sentrum, med alle de faste brukerne av området. Det viktigste symbolet på demokratiet er tross alt det du opplever på gateplan, ikke det du ser fra et helikopter.

– Hvordan har dere løst volumspørsmålet? Er det mulig å kombinere det store programmet med et åpent og tilgjengelig offentlig rom?
Absolutt! Åpenhet og tilgjengelighet handler ikke bare om store ubebygde flater og flest antall meter mellom husene. Det handler om at folk flest kan bevege seg slik de vil og føle seg trygge. Det er heller ikke nødvendig å bygge ekstreme høyder for å få plass til ønsket antall arbeidsplasser. Team Whites forslag viser at det er mulig å bygge programmet og samtidig gi plass til tre rause parkrom innenfor planområdet, samt et antall midre byrom. Volumene i seg selv er formet ut fra prinsipper om lysinnslipp, lavt energiforbruk og viktige sikt- og bevegelseslinjer på bakkeplan. Å holde bebyggelsen relativt lav er et poeng i seg selv. Å bygge for små plan og gå i høyden er en effektiv metode for å bygge mennesker bort fra hverandre. Vi vet jo at folk møtes oftere og mer effektivt i horisontale plan enn i heiser og trappehus.
Vi ser dessuten et stort potensiale i å tilpasse departementenes krav om 25 m2 per person til mer moderne kontorstandarder på rundt 18m2 per person. Her er det faktisk så mye areal å vinne, at det man definerer som byggetrinn to, nord for ringen, kan utgå i sin helhet.
Dette mener vi er et viktig poeng når regjeringen vil bygge et samlet departementsfellesskap med økt samvirke mellom departementene. Derfor har Team White lagt opp til en kompakt struktur der det er kort vei til alt, både horisontalt og vertikalt. Å bygge nord for ring 1 gir en mindre effektiv arbeidsplass hvor medarbeiderne får nesten en halv kilometer mellom seg.
– Annet dere vil legge til?
Vi ønsker oss et regjeringskvartal som ikke blir en barriere i byen, men en del av den. Tenk hvilken fantastisk ressurs det er for omgivelsene når nesten 6000 mennesker skal jobbe her! De skal spise og drikke, møtes, handle, flørte, sykle og jobbe midt i Oslos hjerte. Det blir rett og slett vakkert, og det er disse folkene vi bygger for.