– Vi har vært helt rolige

- 27. september ble Team Urbis’ løsningsforslag «Adapt» kåret som vinner av plan- og idekonkurransen om nytt regjeringskvartal.
- Vinnerteamet besto av Nordic – Office of architecture, Haptic Architects, SLA, Bjørbekk & Lindheim, COWI, Aas-Jakobsen, Ingeniør Per Rasmussen, Rambøll, Asplan Viak, Scenario, NIKU og Norsam.
- 16. oktober levert Team G8+ inn en klage på avgjørelsen. Teamet stod bak forslaget «Lysning» og besto av LPO Arkitekter, A-Lab, Ratio Arkitekter, IARK, Gullik Gulliksen AS, Sweco, Norconsult og Dr. Techn. Olav Olsen AS.
- Klagen inneholder blant annet dokumentasjon som viser at to av Statsbyggs medlemmer i juryen arbeidet svært nært med sentrale deltakere i Team Urbis i 2015 og 2016.
- 7. november ble det klart at G8+ ikke ville gå til rettssak mot Statsbygg, og 8. november signerte Team Urbis kontrakten om prosjekteringen av regjeringskvartalet.
- Det er ennå åpent hvorvidt Team G8+ klager avgjørelsen inn for Kofa eller om de vil gå til erstatningssøksmål.
I tolvte etasje i Sørkedalsveien 6 kommer Nordic-sjef Gudmund Stokke ruslende inn på kontoret med en stor bag over skulderen. Klar for den første arbeidsdagen etter en relativt stor kontraktssignering.
I går ved lunsjtider skrev Team Urbis under på prosjekteringskontrakten for utvikling av et nytt regjeringskvartal i Oslo.
– Det var veldig hyggelig å signere på en slik kontrakt. Det skjedde ved en enkel samling i Statsbygg med tilhørende baguetter og champagnebrus, forteller Stokke.
– Hvordan har de siste tre ukene vært for dere i Nordic? Denne saken har jo til og med gått jevnt i nasjonale mediekanaler.
– Vi har vært utålmodige på å komme igang. Og når det gjelder presseoppslagene, så vil media alltid være konfliktdrevet. Det er ikke rart at en sak som denne skaper interesse.
– Dere har vært rolige?
– Det har vi vært. Veldig rolige.
– Dere har tenkt at dette ordner seg?
– Ja, jeg har lest den 23 sider lange klagen fra G8+, og på grunnlag av det har jeg hatt tre rolige uker.
– Det vil si at du ikke ser at det er hold i klagen?
– Nå er det Statsbygg som har vurdert klagen, og jeg har selvfølgelig også lest brevet fra Statsbygg som avviser klagen, og det de skriver der bekrefter det inntrykket jeg har hatt.
– Sterke følelser
– Har det på noe punkt føltes utrettferdig alt sammen?
– Vi tenker ikke i kategorier som urettferdig eller rettferdig. Dette er en stor sak og det er sterke følelser i sving. Holder man på med så store prosjekter må man være forberedt på – og tåle– at folk ikke tenker slik som en selv. Sånn er det i denne saken også.
– Det har kommet kritikk mot Team Urbis for den vurderingen dere selv gjorde da dere ble med i plan- og designkonkurransen. Skulle dere ønske dere hadde vurdert egen habilitet annerledes?
– Det var en forutsetning hele tiden, for alle som søkte om å få gjøre reguleringen, at det å få oppdraget ikke ville hindre noen av oss i å delta i konkurransen. Det er juss dette med habilitet, og vi har vært trygge på den klareringen som har vært utført av jurister i Statsbygg. Vi har vært helt trygge på at dette har vært ok hele veien, og det er vi fortsatt.
– Det er redegjort for av Statsbygg
– Når ble dere klar over at jurymedlemmene fra Statsbygg var de samme som dere hadde vært på workshop sammen med i 2015?
– Juryens sammensetning var klar da vi fikk konkurranseprogrammet i februar.
– Hva tenkte dere om at Statsbyggs jurymedlemmer hadde sittet i workshop med dere i reguleringsarbeidet?
– Vi tenkte ikke på det i det hele tatt, fordi det har ikke vært noen problemstilling.
– Hva tenker dere om det G8+-klagen sier om at betydningen av A-feltet ikke var tydelig nok kommunisert fra Statsbyggs side i konkurransgrunnlaget?
– Jeg synes det er redegjort for i svarbrevet fra Statsbygg , og jeg er glad for at Aftenpostens leder i dag sier det samme.
– Hva tenker dere om oppropet fra de sju arkitektkontorene som har deltatt i konkurransen og som oppfordrer til en uavhengig evaluering av Statsbyggs håndtering av konkurransen?
– Det oppropet var stilet til Kommunal- og modernsieringsdepartementet og det har blitt avvist. Dermed er det ikke så mye mer å si om det.
– Så du sier verken ja eller nei til en eventuell evaluering?
– Vi forholder oss rolig til det. Team G8+ kan klage til KOFA hvis de ønsker det, dette er noe de må ta stilling til.
– Hadde det vært en fordel også for Nordic og Team Urbis, om det likevel ble foretatt en uavhengig evaluering, slik at dere eventuelt kunne fått bekreftet at alt har gått riktig for seg?
– Helt ærlig så ville jeg vært veldig avslappet i møte med en slik evaluering. For alt er jo greit. Når det er sagt, er det viktig at det ikke blir forsinkelser i fremdriften på dette viktige samfunnsprosjektet. Så jeg er glad for at det ser ut til at prosjektet ikke blir stoppet. Det som er viktig for oss nå, er å komme igang. Vi startet å jobbe i går klokken halv tolv med et opplegg for vår første workshop tirsdag og onsdag i neste uke. Det det krever enormt mye forberedelser. Så dét er det som fyller hodet mitt akkurat nå. Så kjenner jeg samtidig på at dette er en utrolig alvorlig arkitektoppgave. Dette er så viktig for samfunnet vårt, og jeg føler ærefrykt og et stort ansvar nå som vi har fått dette oppdraget. Det er ikke noe poeng i å fokusere på det som måtte finnes av ulike meninger og oppfatninger akkurat nå.

– Vi tåler det
– Har dere flytt på rutinen gjennom det som for de mange ville vært krevende uker?
– Nordics spesialitet er å håndtere store, komplekse oppgaver og lage det jeg vil påstå er fremragende arkitektur. Det er målet vårt i hvert fall. Vi har vunnet flere priser for Gardermoen-utbyggingen de siste ukene, og det gir oss stor glede. Vi håper at vi skal klare å bruke den kreativiteten og den faglige kompetansen vi har på å skape et verdig, varig, vakkert og vennlig regjeringskvartal. Det er mantraet for det vi skal gjøre i regjeringskvartalet. Vi er forberedt på at det blir mye kritikk og ulike meninger om hvordan ting skal gjøres, i år etter år i dette prosjektet. Hvis du ikke tåler det, kan du ikke ta et slikt oppdrag. Vi tåler det, vi er robuste.
NAL burde forsvart juryen
– Har tanken streifet deg om at det ville vært en fordel, også for dere, dersom Statsbygg hadde vært enda grundigere da de sammensatte juryen og enda grundigere da de utarbeidet konkurransegrunnlaget?
– Nei, det har ikke det.
– Hva har du tenkt om NALs håndtering av denne saken og om hvilken rolle de har tatt?
– De har oppnevnt jurymedlemmer, og de burde ha gått ut og forsvart sine jurymedlemmer. Den tanken har streifet meg.
– Da er jeg tom for spørsmål, er det noe du vil tilføye på egen kjøl?
– Ja. Jeg håper det kan bli et litt positivt engasjement rundt å utvikle dette prosjektet framover. Det har liten hensikt å skrive om og om igjen at Y-blokka ikke må rives, når regjeringen nå en gang har vedtatt det. Det er heller ikke noe poeng å si igjen og igjen at det ikke bør bygges på A-feltet. Jeg håper i stedet det kan komme positive forslag til hvordan vi kan gjøre dette så godt som mulig ut fra forutsetningene. For det er de vi jobber ut fra. Det er vi som skal tegne, men det er arkitektstanden i Norge som leverer det nye regjeringskvartalet.
Ifølge Statsbygg skal skisse- og forprosjekt være ferdig slik at det i 2019 trolig blir stortingsbehandling om byggestart og kostnadsramme. Dette kan gi byggestart i 2020, skriver Statsbygg på sine nettsider.