Nyheter

Utfordrer i offentlig rom

Arkitektstudenter lager egen konseptkonkurranse.

Hans Martin Frostad Halleraker (til venstre), Magnus Asker Pettersen og Peder Edward Brand er initiativtakerne bak studentkonkurransen. Foto: Paal Henning Løkke

Tre tredjeårsstudenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo vil utfordre medstudenter til høyere samfunnsengasjement. I mars får deltakerne 120 timer på seg til å vise refleksjon og kreativitet.

 

For å arrangere konkurransen «120hours» har de blant annet alliert seg med ressurspersoner fra DogA og Kunstakademiet. To grafiske designere har de også med på laget i det de inviterer arkitekt- og kunststudenter fra hele Norge til å delta i en konseptkonkurranse som skal foregå i fem dager – 120 timer.

 

– Vi vil gi arkitektstudentene en ny og uavhengig arena å vise seg frem på, forteller student Hans Martin F. Halleraker, som er en av prosjektlederne. – Vi savner høyere engasjement, og vi ser behovet for en plattform for profilering og promotering av norske arkitektstudenter.

 

Offentlig rom

 

Konkurransen holdes i Oslo mellom 21. og 26. mars. Oppgaven deltakerne skal løse er hemmelig frem til konkurransens start, men Halleraker kan røpe at det handler om et offentlig rom.

 

– Det er et poeng at oppgaven skal være samfunnsaktuell, og hensikten er å engasjere studentene til å delta i arkitekturdebatten.

 

I skrivende stund er det rundt 50 påmeldte team, jevnt fordelt på de tre norske arkitekthøgskolene. I tillegg har konkurransen nå deltakere fra de norske kunsthøgskolene, Universitetet i Oslo, arkitektskolene i Danmark og til og med Lisboa, forteller Halleraker.

 

– Dette er veldig gledelig, og absolutt innenfor konkurransens rammer. Det eneste kriteriet vi har er at deltakerne skal være studenter innenfor arkitektur- eller kunstfeltet.

 

Er dette relevant også for studenter fra landskapsarkitektur, interiørarkitektur og industridesign?

 

– Ja, det er det. Oppgaven kommer til å handle om å finne en løsning for et bestemt sted. Både påmelding og deltakelse er gratis, og det håper vi kan senke terskelen for deltakelse fra andre miljøer. Det hadde jo vært et kult stikk til arkitekthøgskolene om det var noen «utenfra» som fant den beste løsningen og stakk av med førsteprisen, sier Halleraker og legger til: – I går fikk vi en påmelding fra Musikkhøgskolen, og vi har også påmeldte fra Westerdals reklameskole.

 

Rekrutterer gjennom sosiale medier

 

«Gode nyheter: Et utvalg av de innsendte forslagene vil bli utstilt på DogA i omtrent en måned etter prisutdelingen 9. april». Sitatet er fra 120hours’ Twitter-profil. De bruker sosiale medier aktivt for å kommunisere budskapet om 120hours. De postet også et innlegg på Arkitektnytts facebookside i februar for å nå flere arkitekturinteresserte direkte.

 

– Det er først og fremst gjennom bruk av sosiale medier, og særlig facebook, vi rekrutterer, forteller prosjektleder Halleraker. – Der sprer det seg utrolig fort. I tillegg får vi nå en del publisitet gjennom det nye nettstedet vårt, men det var først på beina for omtrent en måned siden.

 

I juryen sitter Gro Bonesmo, partner SpaceGroup (juryformann), Magne Magler Wiggen, daglig leder MMW Arkitekter, Bård Breivik, kunstner, Johanne Borthne, FUTUREPROOF, og Morten Celius, studentrepresentant AHO. 1. premievinneren får 20 000 kr, 2. premievinneren får 10 000 kr og 3. premievinneren får 5 000 kr.

 

Arrangementet er en del av Arkitekturens år, og påmeldingsfristen er 18. mars.