Unge vinnere på Finnskogen
SVULLRYA, FINNSKOGEN: Ung, internasjonal kvartett vant konkurransen om nytt Skogfinsk museum med prosjektet «Finnskogens hus».

Fullt hus og stormende jubel da vinneren av arkitektkonkurransen for det nye Norsk Skogsfinsk Muesum i Svullrya på Finnskogen ble offentligjort. Den åpne konkurransen, arrangert av NAL, har vært overmåte populær, med 203 innsendte forslag fra 17 land.
Vinneren ble prosjektet «Finnskogens hus», utformet av et team bestående av Filip Lipinski, Juráš Lasovský, Hanna Johansson og Andrea Baresi, som har base i både København og Barcelona. En ung kvartett som vant sitt første prosjekt sammen.
– Det er nesten vanskelig å beskrive. Vi er overlykkelige. Også fordi dette er et prosjekt som betyr så mye for så mange her inne. Det har vært en kort og intens reise for oss, men en veldig lang reise for ildsjelene på Finnskogen, sier Filip Lipinski til Arkitektnytt.
– Stedet har en spennende historie og vi har virkelig latt oss fascinere av den skogsfinske kulturen. Tomten har dessuten en perfekt plassering som utgangspunkt for å tegne et interessant prosjekt, fortsetter han.

Idéen om skogen
Fortolkningen av oppgaven, tilnærming til landskapet, plassering på tomten og en svært god planløsning, var punktene juryens faglig ansvarlige, arkitekt Sami Rintala, trakk frem under seremonien på Finnskogen Kro og Motell:
– Vinnerne har klart å bruke idéen om skogen på en poetisk og overbevisende måte, sa Rintala på vegne av juryen, noe som understrekes av arkitekt Lipinski:
– Vi har vært ute etter å finne den riktige ingrediensen som kan forsterke kulturen og historien her, og løsningen ble å kombinere hus og skog, forteller han.

25 år
Arbeidet med et nytt museum har ifølge nåværende direktør Dag Raaberg vært en 25 år lang prosess. Arbeidet skjøt for alvor skjøt fart da Kulturdepartementet bevilget to millioner kroner til et forprosjekt i 2013. Nå er det håp om at et nytt museum kan åpne dørene i 2020.
Jurysekretær Gisle Nataas fra Norske arkitekters landsforbund roste museets ledelse for å velge en åpen konkurranseløsning, noe som blant annet har ført til så mange bidrag fra hele verden.
– Dere har tatt kontrollen med ører og hjerter åpne, fortsatte han til applaus fra salen.
Merkevare
Juryleder og ordfører i Grue kommune, Wenche Sund, mener et nytt museum vil sette skogsfinsk kultur på verdenskartet, og at det vil være viktig i utviklingen av Finnskogen, som hun kaller «den viktigste merkevaren vår».
– Det er en økt satsning på området, med blant annet et stort stedsutviklingsprosjekt. Vi opplever at veldig mange vil flytte inn hit, ofte unge mennesker som har med seg sine egne arbeidsplasser, sier hun.
I tillegg til konkurransens vinner valgte juryen å premiere følgende prosjekter:
DELT 3. PLASS
Motto: «DEN SKOGFINSKE (H)ÅND», Urban Power, København
Motto: «SKOGSTJERNEN», Rørbæk og Møller Arkitekter A/S, København
INNKJØP
Motto: «RØYK», Worksonland Arkitektur og Landskap AS, Eiksmarka
HEDRENDE OMTALE
Motto: «STAUR OG RUG», Sivilarkitekt MNAL Niels Marius Askim, Oslo
For å se hele prosjektet og lese juryens vurdering, klikk her.