Nyhet

Tung løsning i Alabast-saken

Arkitekt Klaus Schuwerk og Statsbygg er enige om materialet i den såkalte alabasthallen i det nye Nasjonalmuseet i Oslo.

Kostnadsrammer

– Nasjonalmuseet på Vestbanen-tomta har en kostnadsramme på seks milliarder kroner.

– Den samlede økningen i kulturbudsjettet grunnet det nye museet blir på 640,7 millioner kroner, sammenliknet med 2018.

– Munchmuseet i Bjørvika har en tilsvarende ramme på 2,7 milliarder

– Hovedbiblioteket i Bjørvikas kostnadsramme er på 2,5 milliarder

– Den norske opera og ballett i Bjørvika hadde en kostnadsramme på 3,7 milliarder kroner.

– Kilden Teater- og Konserthus for Sørlandet i Kristiansand endte på 1,6 milliarder kroner.

Dagbladet meldte i går at partene har kommet til en løsning i konflikten som toppet seg i september i år, da Klaus Schuwerk uttalte til Dagbladet at han ønsket å trekke seg fra samarbeidet med Statsbygg, og sa: «Vi er ikke prostituerte, vi er arkitekter.»

Uenigheten mellom byggherre og arkitekt har blant annet bestått i hvor mye penger som skulle brukes på å erstatte alabasten, materialet som lå inne i det opprinnelige prosjektet. Det har vært snakk om ulike typer glass, og det så lenge ut som om Statsbygg skulle velge et glass som Schuwerk mente ikke ville gi det ønskete estetiske uttrykket.

Innenfor kostnadsrammen 

Partene er nå enige om en løsning med ti lag glass og et lag med portugisisk marmor.

- Det var den vakreste løsningen. Jeg er så lettet. Det er ikke dyrere enn det forrige forslaget, heller, men hadde det ikke vært for sikkerheten, hadde det kostet en tiendedel, sier Schuwerk til Dagbladet.

Byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg opplyser til avisa at det nye glasset er innenfor kostnadsrammene til museet, som er på seks milliarder.

- Vi er veldig fornøyd med at vi har funnet et glass som både gir oss det naturlige spillet i materialene vi var ute etter, og samtidig ivaretar sikkerheten, sier Sandberg.

Det har vært både god og ikke fullt så god stemning mellom byggherre Statsbygg og arkitektene Jan Kleihues og Klaus Schuwerk i de åtte årene som har gått siden kontraktsigneringen (bildet). Fra venstre Kleihues, Øivind Christoffersen og Schuwerk. Foto: Statsbygg

Føre-var

Klaus Schuwerk kommer ikke til å hvile for lenge på laurbærene, han velger å være forsiktig optimist. Dagbladet skriver at budskapet fra arkitektkontoret er at de kommer til å følge nøye med på hva som skjer på byggefeltet framover.

- Kontraktører finner alltid på nye måter å gjøre ting billigere på. Hvis det blir like bra kvalitet og estetikk, er det greit, men vi gjør vårt for å sørge for det. I dette tilfellet var det som at vi hadde planlagt å lage en skulptur i marmor, men så ville noen lage i plastikk i stedet for. Eller at man har bygget et hus, men ikke råd til maling. Det ville vært å kaste fem milliarder kroner ut av vinduet, sier Schuwerk til Dagbladet.

Tungtveiende

Ifølge avisa er glassmaterialet som nå er valgt mildt sagt robust og veier cirka 170 kilo per kvadratmeter. Det betyr at de aller største glassplatene vil veie over ett tonn. Ti av lagene består av innbruddssikkert glass og isolerglass. Det siste laget er et tynt lag av marmoren mellom to glassplater. Det såkalte alabasthallen har et utvendig mål på 3200 kvadratmeter, er 9,2 meter høy, 23 meter bred og lengre enn Slottet.