– Treffer våre hjerter
Architects Council of Europe med formelt utspill om Ukraina: «Gjenoppbyggingen av Ukraina blir en herkulisk oppgave for vår generasjon, spesielt for ukrainske og europeiske arkitekter».

Fra Ukraina-krigen handler nyhetene denne uken om iranske kamikazedroner, angrep på strømforsyninger og et mulig forestående ukrainsk motangrep i Kherson-regionen. Hvor krigens brutale veier går videre gjennom vinteren vet vi ikke, men denne uken kom Ruth Schagemann, president i Architects Council of Europe (ACE) med følgende offisielle uttalelse om krigen i Ukraina:
«Den sosiale og strukturelle gjenoppbyggingen av Ukraina vil bli en herkulisk oppgave for vår generasjon, spesielt for ukrainske og europeiske arkitekter. Vi er sikre på at prinsippene for demokrati, frihet og bærekraft vil komme til uttrykk i de nye bygde omgivelsene. Dette vil være en stor test for New European Bauhaus. Europeiske arkitekter står støtt ved siden av våre ukrainske kollegaer».
Krig og arkitektur
For Schagemann har krigen vært en viktig del av arbeidet, nærmest siden hun tiltrådte i januar i år. Fra sitt kontor i tyske Stuttgart forklarer hun bakgrunnen for ukens uttalelse, i et videointervju med Arkitektnytt.
– Like etter krigsutbruddet i februar satt jeg i møte med EU-parlamentet i Brussel og skulle diskutere New European Bahaus-prosjektet. Da slo det meg hvor absurd det var å diskutere vakker, inkluderende og bærekraftig arkitektur mens Ukrainas byer ble bombet.
– Hvorfor var det viktig med den uttalelsen du og ACE kommer med denne uken?
– Fordi de er våre kollegaer som akkurat nå lider stort i en ødeleggende krig. Med all den ødeleggelsen som foregår hver dag, faller landet tiår tilbake i tid. Arkitektur handler om å leve gode liv i gode samfunn, om økonomisk vekst og reflekterer også samfunnet rundt. Arkitektur er ikke bare husene vi bor i, men innbefatter også hele den demokratiske prosessen den er bygget i – og blir en refleksjon av samfunnet rundt, sier hun og fortsetter:
– Å støtte kollegaene våre ut av denne ødeleggende situasjonen er derfor veldig sentralt både for ACE som organisasjon, men treffer også alle våre medlemmers hjerter, sier en tydelig engasjert og berørt Schagemann.
Skrev til Von der Leyen
ACE og Schagemann tok like etter møte i Brussel i februar umiddelbart initiativ til at Ukraina måtte inkluderes i arbeidet med New European Bauhaus (EUs initiativ for bærekraftig, vakker og inkluderende arkitektur). Hun skrev blant annet til Europakommisjonens president Ursula von der Leyen, og understreket dette.
– Vår tanke var og er at hvis arbeidet med en bærekraftig og inkluderende arkitektur for en bedre fremtid skal ha en mening, må det som nå skjer i Ukraina inkluderes. Jeg tror det var flere som tenkte likt som oss, for like etter ble disse tankene inkludert i det videre arbeidet med New European Bauhaus og andre relaterte initiativer, forklarer Schagemann.

Umiddelbart klare for gjenreising
Samtidig hadde ACE invitert ukrainske arkitektkollegaer, via medlemmer i Polen, for å høre om det var mer direkte hjelp som burde organiseres.
– For meg var det en utrolig tanke å invitere ukrainere, som nettopp var blitt angrepet, til et møte med oss i ACE. Det var nesten banalt å tenke tanken en gang, men der tok jeg feil.
For en arkitektkollega fra Den nasjonale unionen av Ukrainas arkitekter, visepresident Olena Oliynyk, deltok i møte med ACE bare fem dager etter krigsutbruddet. Det mest overraskende var hennes reaksjon på spørsmål om hva de trengte hjelp til, forklarer Schagemann.
– Vi tenkte på alle mulige hjelpetiltak: Samle inn penger til umiddelbar hjelp eller til å sette arkitekter på flukt i forbindelse med arkitekter i andre europeiske land. Hun sa «takk» og satte pris på tilbudene, men mente allerede da, altså fem dager ut i krigen, at det viktigste var hjelp til gjenoppbygging etter krigen. Vi var alle som spørsmålstegn, men hun understreket at utvikling av gode planer for å gjenreise landet var deres fremtidshåp i en ellers håpløs krigssituasjon.
Ble observatørmedlem
Helt konkret har EU-kommisjonen nå blitt opprettet en egen «New European Bauhaus-lab Ukraina», hvor det jobbes med tre konkrete tema: Midlertidige boliger for internflyktninger, sirkulær husbygging og kapasitetsbygging. ACE er en del av styringskomiteen for denne Ukraina-laben.
I mai ble også den ukrainske arkitektunionen observatørmedlem i ACE. Dette var før EU besluttet å gi Ukraina samme status.
Organisasjonen har også opprettet en egen «ACE Solidarity with Ukraine task-force» hvor de blant annet fasiliterer et utstrakt samarbeid med organisasjonen den internasjonale organisasjonen «Roskvit – urban koalisjon for Ukraina». Denne organisasjonen ble også omtalt i høstens intervju i Arkitektnytt med en av grunnleggerne – Oleg Drozdov, arkitekt og rektor ved Kharkiv arkitektskole.
Bruk en ukrainsk arkitekt
– Det gjennomgående i vår kontakt med ukrainske arkitekter er at de etterspør kunnskap og støtte til kapasitetsbygging, mer enn penger. De er også opptatt av at ikke store selskaper skal «kapitalisere» på det arbeidet som må gjøres etter krigen. Det støtter vi fullt ut, selv om vi vet at det er idealistisk og ikke mulig å lykkes hundre prosent med. For oss er det viktig at gjenoppbyggingen skjer forankret i lokal identitet og behov. Et slikt arbeid, spesielt innen arkitektur, kan ikke presses på med en «ovenfra og ned»- tilnærming.
– Hva kan norske arkitekter som leser dette gjøre for ukrainske kollegaer?
– Man kan alltid ta direkte kontakt med arkitekter i Ukraina og utvikle samarbeid. Man kan også jobbe opp mot myndigheter for å gjøre dem bevisst på denne mer idealistiske, ikke-kolonialistiske måten å tenke gjenoppbygging på. Helt konkret ser vi også på løsninger hvor arkitektkontor i Europa kan bruke ukrainske arkitektkontor til outsourcing av vanlige arkitektoppgaver.
Norske arkitekters landsforbund (NAL), Arkitektbedriftene (AiN) og Arkitektenes fagforbund (Afag) er alle medlemmer av Architects Council of Europe (ACE). Les mer detaljer om ACEs Ukraina-strategi her.