Tre nye Europan-vinnere
Vinnerne av tomtene i Asker, Ås og Bærum er kåret.

– Europan er verdens største plan- og arkitektkonkurranse for yngre arkitekter, landskapsarkitekter og planleggere.
– Konkurransen arrangeres annethvert år med nærmere 50 deltakende byer i Europa. Stiftelsen Europan Norge organiserer Europan-konkurransen i Norge.
– I styret for Europan Norge sitter representanter fra Arkitekthøyskolen i Oslo, Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet, Bergen Arkitektskole, Norske Arkitekters
Landsforbund, Norsk Form og Universitetet for miljø- og biofag.
– 0047 er sekretariat for Europan Norge.
I går kveld ble vinnerne for de norske tomtene offentliggjort på DogA i Oslo. Dermed er Europan12-konkurransen avgjort.
Norsk Forms leder Andreas Vaa Bermann benyttet anledningen i velkomsttalen til å utfordre de tre norske kommunene, Asker, Ås og Bærum, som har stilt med tomter til årets konkurranse.
Han proklamerte at «Arkitektur.nå», statens arkitekturpolitikk, har vært så vellykket at arkitektur er etablert som et eget politikkområde. Deretter utfordret han Asker, Ås og Bærum til å føre en egen arkitekturpolitikk i kommunene, og unngå at arkitektur kom inn under felt som for eksempel helse eller transport.
Det førte til en het konkurranse, der ordførerne i sine taler svarte med å fortelle alt godt de gjorde for arkitekturen. Men klare lovnader om å gjøre det til et eget policyområde, ga de ikke.
Italiensk, finsk, norsk
Etter åpningstalene ble nominerte og vinnere presentert, på Dikemark i Asker vant et finsk-norsk team med et prosjekt som forener landskap og bygg, fortid og framtid. I Ås vant et italiensk team som foreslår en ny ramme for byutvikling, og i Bærum vant to norske landskapsarkitekter, med et prosjekt som utforsker elverommet som arena for sosial interaksjon.
Utover det fikk 10 team priser og hedrende omtale.
Dikemark, Asker kommune
Vinnerprosjektet «Kaleidoscope» inviterer til en helt ny betraktning av Dikemark samtidig som prosjektet makter å bevare og styrke områdets unike, historiske og landskapsmessige kvaliteter.
Prosjektet har delt Dikemark inn i fire soner:
«Hidden in the Woods» , «Twin Plaza», «Fortress of Heritage» og «Open to the Water».
Sonene tar utgangspunkt i særegne kvaliteter ved landskapet og bebyggelsen på Dikemark. Med landskapet som en felles referanse definerer prosjektet en strategi for fortetting og nytolkning, der nye bygninger underordner seg de historiske, vernede sykehusbyggene og forsterker de lokale kvalitetene.
Prosjektet evner å operere på et strategisk nivå samtidig som det presenterer en klar struktur og tydelige arkitektoniske prinsipper, mener juryen. Og de er overbevist om at prosjektets metodiske tilnærming kan sikre en høy kvalitet i den videre utviklingen på Dikemark og gi stedet en ny identitet.
Prosjektet er tegnet av Miia-Liina Tommila, Emmi Keskisarja, Silje Klepsvik og Tone Megrunn Berge fra henholdsvis Finland og Norge.
Sentrum, Ås kommune

Vinnerprosjektet «En, To, Tre; rødt Lys!» er en intelligent tilnærming til en komplisert kontekst, mener juryen.
Forslaget har klart å skape en ramme for utvikling av Ås sentrum på den ene siden. Og på den annen side viser det bevissthet om at byplanlegging i dag ikke handler om å designe og kontrollere, men om å reagere og tilpasse seg en uforutsigbar fremtid.
Prosjektet foreslår en utbygging i faser, hvor første fase rammer inn tomt og eksisterende bygninger. Slik definerer de et felt for nytt program og aktiviteter.
Felles for alle fasene er et generøst, offentlig rom, eller en «beach», som teamet kaller det.
Juryen mener «En, To, Tre; Rødt Lys!» viser en god forståelse av forholdene, av kontekst og av behovet for nytt program. Det mener forslaget vil være i stand til å tilpasse seg forskjellige utviklingsscenarioer uten å miste styrke og karakter.
Forfatterne bak forslaget er Luca Moscelli, Angelo Renna og Davide Sacconi fra arkitektkontoret UGO i Italia.
Hamang, Bærum kommune

Vinnerforslaget Social Riverscape foreslår å bruke Sandvikselva som arena for sosial interaksjon. Forslaget viser hvordan elvelandskapet kan utvikles for å bli en viktig ressurs og offentlig rom i byen.
Forslaget programmer elvebredden til et sosialt nettverk ved hjelp av mindre program som kajakklubb, sosiale rom i skogen og nabolagsparseller.
Juryen mener prosjektet, gjennom analyse og intellektuel tilnærming, har forstått den regionale konteksten, og lokale utfordringer knyttet til flyt mellom de ulike delene av byen.
Utfordringene løses blant annet ved å knytte Hamangsletta sterkere opp mot tog- og busstasjon i form av broer over elven. Juryen mener samvirket mellom brukerne av området, bygninger og landskap er meget godt beskrevet.
Prosjektet er laget av landskapsarkitektene Sigrid Urnes and Hanna Haukøya Storemyr fra Norge.
Liste over vinnere og hendrende omtale:
Asker
Vinner:
Tittel: Kaleidoscope
Team: Miia-Liina Tommila, Emmi Keskisarja, Silje Klepsvik og Tone Megrunn Berge
Bidragsytere: Vegard Aarseth, Minnamarie Aleksandra Nurmi, Noora Aaltonen og Ossi Petteri Keskisarja
2. premie:
Tittel: Ola K Asker
Team: La Fresquera
Hendrende omtale:
Tittel: The Leaf
Team: U67 og Ludovico Centis
Bærum
Vinner:
Tittel: Social riverscape
Team: Team Urnes and Storemyr (Sigrid Urnes og Hanna Haukøya Storemyr)
2. premie:
Tittel: Elasti-city
Team: Elisabeth Sjødahl og Alejandro Navarrete
Hendrende omtale:
Tittel: Hamang riparian zone
Team: Moxon Architects
Ås
Vinner:
Tittel: En, to, tre: rødt lys !
Team: UGO, Luca Moscelli, Angelo Renna og Davide Sacconi
2. premie:
Tittel: Hortus conclusus
Team: Laura Alvarez Architecture og Office Jarrik Ouburg
Hendrende omtale:
Tittel: All eyes on Ås
Team: HOMU, Filippo Nanni, Lucia Zamponi