Nyhet

Tre finalister til Oslo bys arkitekturpris

De tre finalistene til Oslo bys arkitekturpris ble offentliggjort under utstillingsåpning utenfor Deichman Bjørvika. Blant dem ett av byens mest omdiskuterte bygg.


Det omstridte museet Munch er blant finalistene til den gjeve arkitekturprisen i hovedstaden. Foto: Einar Aslaksen / Munch

De nominerte finalistene til Oslo bys arkitekturpris er nå utstilt foran Deichman Bjørvika, og vinneren vil offentliggjøres idet prisen deles ut av ordfører Marianne Borgen i Oslo rådhus den 13. oktober i år.

Det er Rådet for byarkitektur og Byutviklingsutvalget som har, blant de elleve nominerte, innstilt tre finalister, som i tur og orden er: Munch, Pressens hus og Ruseløkka skole.

I sin kunngjøring skriver rådet følgende:

Foto: Eli Haugen Sandnes

Ruseløkka skole

«Intensjonen har vært at Ruseløkka skole skal fremstå som et verdig, offentlig bygg med et helhetlig arkitektonisk uttrykk som kan gjøre elever, ansatte og nærmiljø stolte av skolen sin. Dette mener juryen at man har lykkes med og nye Ruseløkka skole fremstår som et meget vellykket svar på en urban skole i tett by.»

Arkitektkontoret Gasa har tegnet Ruseløkka skole for Undervisningsbygg Oslo.

Fakta:

Arkitekt: Arkitektkontoret GASA AS

Landskapsarkitekt: Asplan Viak AS/Rambøll AS

Tiltakshaver: Oslobygg KF

Areal: 10 300 m²

Foto Atelier Oslo

Pressens hus

«Pressens hus treffer godt på alle kvalitetskriteriene for fremragende arkitektur, men det er også til syvende og sist et utrolig vakkert og rikt arkitektonisk verk. Og det er det vi ønsker å hylle i prosjektene vi trekker frem – arkitektur som er bærekraftig og innovativ òg som klarer å tilføre byen noe stort både estetisk, funksjonelt og kulturelt.»

Pressens hus er tegnet av Atelier Oslo og Kima for Aspelin Ramm.

Fakta:

Arkitekt: Atelier Oslo og KIMA arkitektur

Andre aktører: HENT entreprenør (entreprenør), IARK (interiørarkitekt)

Tiltakshaver: Aspelin Ramm

Areal: 4600 m²

Foto: Einar Aslaksen / Munch

Munch

«Bygget skulle være et monument på byens fineste tomt, for landets største kunstner: Mange trodde kanskje vi skulle få et klassisk museum, en hyggelig melodi. I stedet fikk vi rock’n’roll. Munch plasserer seg på kartet i Oslo, og bidrar til å plassere Oslo på verdenskartet som en by som kan gjøre noe uventet og bidra til nyskapning. Munch er et utfordrende, nyskapende og fremragende tilskudd til Oslo by.»

Arkitekt for Munchmuseet er Estudio Herreros sammen med sin norske samarbeidspartner LPO for Kultur- og idrettsbygg Oslo.

Fakta:

Arkitekt: estudioHerreros

Landskapsarkitekt: SLA

Andre aktører: ÅF Advansia AS (Gjennomføring/prosjektledelse), LPO arkitekter (Norsk samarbeidspartner)

Tiltakshaver: Oslobygg KF

Areal: 26 300 m²