– Tårene rant
Anna Elisa Tryti, tidligere byråd for byutvikling i Bergen, går inn i debatten om Bergens særegne arkitektur. – Det er bygg til å grine av, sier hun til Bergensavisen.

Den forhenværende byråden for byutvikling har tidligere fått kjenne på konsekvensen av å holde på med byutvikling i vestlandshovedstaden. Etter trusler og hets gikk hun i fjor av som byråd. Spesielt den svært omdiskuterte saken rundt bybanen har skapt steile fronter i Bergen.
Nå slutter Tryti seg til spaltist Finn Bjørn Tønder i Bergensavisen BA, som på mandag hevdet at byen er i ferd å miste sitt særpreg. «Bor vi i en by som snart er make til hundrevis av andre, uinteressante byer?» spurte Tønder retorisk, og pekte på en rekke nyere byggeprosjekter, spesielt langs bybanen.
Fremmedgjørende
Tryti, som tidligere var styreleder i Norsk Form og Statens Byggeskikkutvalg, sier til avisen at hun selv har hatt fremmedgjørende møter med den nye arkitekturen, kanskje spesielt kjøpesenteret Lagunen:
– Vi skulle på påskeferie, og jeg skulle bare innom og kjøpe noen skistropper. Da jeg kom ut, så guttene mine at tårene rant. De hadde knapt sett meg gråte før, forteller Tryti til BA.
Siden har hun ikke vært på Lagunen, men stiller spørsmålstegn med hvordan disse nye byggene påvirker byens innbyggere:
– Kvalitetsarkitektur er viktig for å skape gode steder å bo, og jeg snakker om langt mer enn bare indre by. Fortetting langs Bybanen er viktig, men vi river nydelige, verneverdige bergensvillaer, og erstatter dem med svære monotone bomaskiner. Hva skjer med ungdomsgenerasjonen som vokser opp her? Med ny arkitekturstrategi og fersk kulturminneplan, samt en ny byarkitektetat, tenker jeg dette skal bli bedre, sier hun.

Ny bergensskole
Hun peker på at Bergen er byen med lengst urban tradisjon i landet, og mener arkitektene i større grad må ta estetiske hensyn, fremfor å bare stable boliger oppi hverandre for å tjene mest mulig penger.
- Vi må ha som mål å skape en ny bergensskole i arkitektur, sier hun til BA, og viser til tidligere bergens-arkitekter som Leif Grung (1894-1945) og Kristian Bjerknes (1901-1981).
Tryti støtter også Tønders forslag om en egen riksarkitekt.
– En riksarkitekt vil gi autoritet, som riksantikvaren for kulturminnene, sier hun.
Delt ansvar
Hvem som bør stå til rette for den kritikkverdige arkitekturen, er ifølge Anne Elisa Tryti sammensatt.
- Åse Kleveland laget en egen handlingsplan for estetisk kvalitet i offentlige bygg og miljø. Den kom i 1992, samtidig som hun løftet arkitektur inn i kulturpolitikken. Utfordringen er at Finansdepartementet sitter med pengesekken. Dessuten gir jeg også utfordringen til arkitektene som tegner - og juryene. Både byggherrer og arkitekter må gjøre en bedre jobb, sier hun.
Det offentlige bør også gå foran med gode eksempler, både når det gjelder estetikk, klima og miljø i bygg og på byggeplasser, mener hun.
– Og her bør Bergen som by, med sin flotte bygningsarv, være best i klassen. Både i sentrum og i alle bydeler, slår Tryti fast til BA.