Nyheter

- Svært krevende

Det vil bli holdt én stor plan- og designkonkurranse for hele regjeringskvartalet. Både Arkitektbedriftene og NAL er skeptiske.


Administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene og visepresident Sissil Gromholt i NAL er bekymret for størrelsen på konkurransen som er valgt for regjeringskvartalet. Foto: Mikael Godø

KMD og Statsbygg presenterte i formiddag det ferdigstilte forslaget til statlig reguleringsplan for nytt regjeringskvartal. Forslaget, som nå sendes ut på høring, ligger ganske nært anbefalingen om byformprinsipper som Statsbygg sendte Kommunal- og moderniseringsdepartementet i fjor høst, ifølge prosjektdirektør Knut Jørgensen i Statsbygg.

 

– Anbefalingen er videreutviklet, justeringer er foretatt og detaljer endret i dialog med departementet. Vi har nå et forslag til reguleringsplan som departementet ønsker å sende på høring, sier Jørgensen.

 

Nærmere beskrivelse av reguleringsplanen finnes her.

 

Én stor konkurranse

Statsbygg har også lyst ut en «begrenset, tverrfaglig plan- og designkonkurranse» for den videre utviklingen av Regjeringskvartalet. Med«tverrfaglig» mener man at arkitekter og ingeniører går sammen i grupper, og «begrenset» vil si at gruppene må kvalifisere seg før de starter arbeidet med å utarbeide sine løsningsforslag.

 

– Vi har valgt en konkurranseform som gir trygghet for at best mulig løsning velges, både ut fra kvalitet, gjennomføringsaspektet og risikostyring. Åpenhet og offentlighet blir vektlagt, og vi vil ha en konkurranseform som gjør det mulig å håndtere sikkerhetsaspektet og redusere risiko for sikkerhetsbrudd. Dette er helt vesentlig premisser for å utvikle og gjennomføre prosjektet, sier Knut Jørgensen.

 

Av sikkerhetsgrunner må vinnerne av konkurransen sikkerhetsklareres av norske myndigheter før prosjekteringen starter.

 

– Etterretningstrusselen medfører at den dominerende andelen prosjekterende må være norske statsborgere, og bare unntaksvis vil utenlandske statsborgere oppnå klarering. Det forutsetter blant annet at de har tilstrekkelig lojalitet og tilknytning til Norge, sier Jørgensen.

 

– For utenlandske firmaer kan det også bli svært vanskelig å være med i konkurransen. De må i alle fall oppnå en sikkerhetsavtale og ha lokaler i Norge som kan håndtere gradert materiale, sier prosjektdirektøren.

 

– Uheldig

Egil Skavang, administrerende direktør i Arkitektbedriftene, er skeptisk til at det blir gjennomført konkurranse hvor kun ett prosjekteringsteam får oppdraget med å utforme alle delene av regjeringskvartalet.

 

– Det er krevende, og det er uheldig, slik arkitektbransjen ser det. Vi kan se tilfeller der man får problemer med å sette sammen tverrfaglige team som har toppkompetanse på alle feltene som skal dekkes.

 

Skavang tror også kravet om norsk statsborgerskap kan bli et problem.

 

– Mange norske kontor har utenlandske arkitekter hos seg. De inngår i bedriftenes totale kompetanse. Mange av dem har vært her lenge. Det blir spennende å se hvem som får lov til å være med, men jeg mener det bør være mulig å sikkerhetsklarere personer som ikke nødvendigvis har norsk pass. En konsekvens av dette kan være at det er vanskelig for kontor som er langt fremme på dette området å stille med den etterspurte kompetansen.

 

Skavang sier det er viktig for Arkitektbedriftene at Statsbygg i plan- og designkonkurransen sikrer at det er en balanse mellom leveransekravet til konkurransematerialet og honorardekningen. Og han legger til: 

 

– Vi ser fram til at det utvikles en god arkitekturstrategi for hele prosjektet, og at konkurransen etterspør ekspertkompetanse på de ulike fagområdene som dette omfattende prosjektet krever.

 

Kan virke ekskluderende

Både NAL og Arkitektbedriftene har hatt en dialog med Statsbygg i forkant av dagens presentasjon, og de har også samarbeidet om felles innspill. Visepresident Sissil Gromholt har vært NALs representant i møtene med Statsbygg.

 

– Vi må sette oss grundig inn i dette for å se om våre innspill er blitt hørt, og om statsbygg har skissert en prosess som viser hvor viktig dette prosjektet er, sier Gromholt til Arkitektnytt.

 

– Vi snakker her om det mest betydelige statlige byggeprosjektet de neste ti år, kanskje de neste hundre år. Det dreier seg om viktige demokratiske prinsipper, nasjonal identitet, kulturminner og en av byens mest sentrale tomter, sier Gromholt, og fortsetter:

 

– Når man tar sikte på gjennomføre dette enorme prosjektet som én konkurranse, vil det bli en stor utfordring for arkitektkontorene som ønsker å delta. Det vil kreve en enorm kapasitet, trolig 150 arkitekter per team. Vår bekymring er at dette kan ekskludere mange av Norges viktigste arkitekter. Dette må vi se nærmere på, men det må være en forutsetning at de beste tilbyderne har mulighet til å delta i konkurransen.

 

Gromholt mener Statsbygg foreløpig sier to ulike ting.

 

– De stiller strenge krav til sikkerhet for dem som skal delta i prosjekteringen, men samtidig sier de at det meste av arealet er generelle kontorflater. Vi må se på om man har en god nok faglige begrunnelse for å stille så strenge krav til sikkerhetsklarering i den generelle prosjektering. Det overordnede må være at vi får en prosess som fører til fremragende arkitektonisk kvalitet.