Stavanger får byarkitekt
Utvalg for by- og samfunnsutvikling i Stavanger kommune anbefaler at det opprettes en egen byarkitektavdeling i byen.

Torsdag ettermiddag var det møte i Utvalg for by- og samfunnsutvikling i Stavanger kommune. Her ble det bestemt at Stavanger nå oppretter stilling som byarkitekt. Forslaget som ble stemt over var at utvalget «anbefaler at det opprettes en byarkitektavdeling».
Fra før hadde kommunedirektøren kommet med sin vurdering om at «dersom ønsket er et økt fokus på arkitektur i byutviklingen, er byarkitekt den beste løsningen» og anbefalte videre at «det opprettes en byarkitektavdeling i Stavanger». Som forventet ble voteringen 10 stemmer (Ap, FP, MDG, R, H, V) for og 1 stemme mot (Frp).
– En viktig valgkampsak
Miljøpartiet de Grønne er et av partiene som har kjempet for opprettelsen av en byarkitektavdeling. Thomas Bendiksen, Miljøpartiets representant i Utvalg for by- og samfunnsutvikling, er svært fornøyd med beslutningen.
– Vi hadde dette som en viktig valgkampsak i 2019 og er et av mange partier som har jobbet langsiktig med dette. Vi fikk det inn i den politiske plattformen etter valget, og det er fint å kvittere ut poltikk på denne måten, sier Bendiksen til Arkitektnytt.

– En nødvendig avdeling
Prosessen har tatt lang tid blant annet fordi Stavanger ønsket å ha et godt beslutningsgrunnlag for å gå videre med planene. Kommunedirektørens stab har også vært i dialog med byarkitektene i Bergen og Oslo i denne saken.
– Det er klart det er en smitteeffekt fra at det etableres andre byarkitekter i andre byer. Vi har fått bare gode signaler fra Bergen og Trondheim, hvor de forteller om gode resultater allerede, sier Bendiksen.
– Hvorfor har det vært viktig for Miljøpartiet å få på plass en byarkitekt?
– Vi er opptatt av høy kvalitet i alle våre bygde omgivelser, hvor gode uteområder og spennende bygninger bidrar til bedre livskvalitet og bærekraft. Vi mener også arkitektur er et viktig verktøy for å oppnå dette. I tillegg anerkjenner vi at Stavanger er en by med hus fra ulike arkitekturepoker, som må tas vare på. Vi er også i ferd med å lage en arkitekturstrategi for byen, og et bredt flertall blant de andre partiene og kommunedirektøren er enige i, er en byarkitekt nødvendig avdeling å opprette for å implementere denne strategien, sier Bendiksen.

– Har lyttet til oss
Per Anda, leder i Stavanger Arkitektforening, er svært fornøyd med at det nå går mot opprettelsen av en byarkitektstilling i Stavanger kommune.
– Dette tenker vi er kjempekjekt. En byarkitekt vil bli et nyttig redskap for å fremme arkitektur og byutvikling og det er fint at de blant annet ser ut til å ha lyttet til oss da vi deltok i medvirkningsprosessen før denne avgjørelsen, sier Anda til Arkitektnytt.
Han synes det nå er spennende å se hvordan dette føres opp videre i kommunen.
– Det viktige for oss er ikke at dette blir en avdeling med mange ansatte, det handler mer om at stillingen gir en faglig tyngde og åpner for at en byarkitekt kan være en fri stemme på tvers av alle avdelinger og sektorer. En byarkitekt bør ta en pedagogisk rolle på vegne av arkitekturen, både internt i kommunen og overfor befolkningen.
– Hvorfor er det viktig med en byarkitekt i Stavanger?
– Det vi har påpekt er viktigheten av at kommunen tar på seg utviklingsrollen når det gjelder arkitektur og byutvikling. De var veldig gode på dette for en tid siden, men de siste årene har vi i stedet sett en økende "jusifisering" av byutviklingen – hvor det er mer flisespikking opp mot lovverk, enn en vilje til å strekke seg litt for å få til kvalitet.
I tillegg har Stavnager arkitektforening savnet kommunale arkitektkonkurranser, noe en byarkitekt forhåpentligvis kan klare å endre på, mener Anda.
– Vi gleder oss til å få kommunen sterkere på banen som en aktør som vil kunne lede an i arkitektur og byutvikling til glede for innbyggere og besøkende.