Statsbygg får så øra flagrer
Kritikken mot planen for regjeringskvartalet øker i styrke. Omfanget av konkurransen og kravet om arkitekter med norsk pass, vekker sterke følelser i fagmiljøet.

– Regjeringskvartalet: KMD og Statsbygg presenterte 24. juni forslaget til statlig reguleringsplan for nytt regjeringskvartal. Forslaget er nå på høring.
– Statsbygg har også lyst ut en «begrenset, tverrfaglig plan- og designkonkurranse». «Tverrfaglig» betyr at arkitekter og ingeniører går sammen i grupper, «begrenset» vil si at gruppene må kvalifisere seg før de utarbeider sine løsningsforslag.
– Av sikkerhetsgrunner må vinnerne av konkurransen sikkerhetsklareres av norske myndigheter før prosjekteringen starter.

Fredag forrige uke gikk visepresident i NAL, Sissil Gromholt, ut i Arkitektnytt og kritiserte konkurranseformen som er foreslått for å være for stor og omfattende. Visepresidenten har vært NALs representant i møter med Statsbygg om valget av konkurranseform.
Onsdag publiserte Norske arkitekters landsforbund og Arkitektbedriftene i Norge en uttalelse om den valgte konkurranseformen på sine respektive nettsider. Hovedpoenget deres er at Statsbygg forslag er konkurransebegrensende og dårlig egnet til å sikre et «fremragende arkitektonisk og byplanmessig resultat.»
NAL og Arkitektbedriftene mener det må en annen konkurranseform til for å gi også små og mellomstore arkitektfirmaer en reell mulighet til å delta i konkurransen. De kritiserer også at hele oppdraget skal løses av ett stort team, og at det ikke åpnes for at kontorer kan bli tildelt enkeltoppdrag. Link
– Tydelig fuck you
Harald Martin Gjøvaag har publisert en tekst på sin private facebookside hvor han bruker sterke ord om Statsbyggs forslag.
«Jeg skal IKKE delta i konkurranse om nytt Regjeringskvartal. Ikke fordi jeg mangler ambisjoner, talent, kompetanse eller ikke har lyst ... klart jeg har lyst! Men fordi Statsbygg har laget et konkurranseprogram skreddersydd for noen ekstremt få utvalgte deltakere og diktet kriterier for hva som skal til for å kunne kvalifisere seg. (...) Hvordan dette er ment å skulle motivere de mest talentfulle blant oss til deltakelse, er meg en stor gåte. (...) Så takk Statsbygg for det tydeligste fuck you til norsk arkitektbransje på 20 år!» skriver Gjøvaag, som er partner i Alliance Arkitekter og kjent som en uredd og engasjert fagperson.

– Drepende kombinasjon
I Klassekampen tidligere i uka gikk leder i Oslo arkitektforening, Caroline Støvring, og professor ved AHO, Erik Langdalen, ut med krass kritikk av Statsbyggs forslag. Langdalen mener kombinasjonen mellom kravet om norsk statsborgerskap og en winner takes all-konkurranse er svært uheldig.
«Det er jo en drepende kombinasjon. Man risikerer å ende opp med noe som er veldig lite innovativt,» sier han til avisa.
Caroline Støvring sier til Klassekampen at det ville vært bedre å dele konkurransen i to, først for en overordnet byplan, og deretter for de ulike byggene.
«Den første konkurransen hadde ikke behøvd samme sikkerhetsklarering. Da hadde prosessen blitt mer åpen,» sier hun til avisa.
Statsbygg åpner i samme artikkel for at de kan komme til å vurdere å splitte opp konkurransen, men prosjektdirektør Knut Jørgensen i Statsbygg understreker til slutt at Statsbygg tror og håper alle er «best tjent med å gjøre dette som en helhet, i ett prosjekt.»

Kritisk til kritikken
Morgenbladets arkitekturkritiker Gaute Brochmann, velger rollen som arkitektkritiker i dagens utgave. Han finner ikke noe å utsette på reguleringsplanen for Regjeringskvartalet, og har observert at arkitektene heller ikke har funnet noe vektig å sette fingeren på. Derfor går de til konkurranseformen «for å finne noe å kritisere,» mener Brochmann.
Han parerer blant annet kritikken mot kravet om norsk statsborgerskap med at det ville vært tungvint å la være: «sikkerhetsklarering av utenlandske statsborgere er både komplisert og svært tidkrevende,» konkluderer han.
Han er dessuten svært uenig i den negative innstillingen til konkurranseformens krav til deltakerteamenes størrelse. For det første vil jevnt over alle norske kontorer slite med å stille 40 nordmenn til rådighet, poengterer han. For det andre, og her er han ved poenget, vil store bedrifter som vanligvis ikke samarbeider begynne å gjøre nettopp det. Det vil dannes «superteams», skriver Brochmann, og hva er galt med det? Ingenting. Det er derimot et gode, mener han, «ikke bare fordi flere kan konkurrere. Samarbeidet sikrer også at det ene vinnerteamet som skal tegne alt, har ulike aktører fra ulike miljøer. Dette betyr mangfold.»
Morgenbladteksten konkluderer med et enkelt og greit: «Arkitektstanden har ikke noe å klage over her.»

– Planen legger føringer
En av arkitektene som kritiserer Statsbygg denne uka har, til forskjell fra de arkitektene Brochman befatter seg med, en høne å plukke med reguleringsplanen.
I Aftenposten i dag kritiserer professor Karl Otto Ellefsen ved AHO planen for å legge for sterke føringer for arkitekturen.
«I praksis formulerer Statsbygg krav og begrensninger om høyde og omfang av utbygging i de enkelte byggefeltene og fastlegger derfor bygningsvolumer og bygningstyper. På denne måten bestemmes organiseringen av både enkeltbygninger og anlegget som helhet,» skriver den tidligere rektoren ved AHO.
Ellefsen mener reguleringen er «uhensiktsmessig og unødvendig», og mener den «lukker for en reell diskusjon av arkitekturen i Regjeringskvartalet.»
Han avslutter med følgende retoriske spørsmål: «En av innvendingene mot de prinsippene som Statsbygg valgte høsten 2015, dreide seg for eksempel om utbyggingen av et enkeltstående ”signalbygg” ved siden av H-blokken. Hvorfor åpnes det ikke opp for diskusjon av denne typen beslutninger i arkitektkonkurransen?»

– Hva er «norsk»?
Arkitekt og tidligere professor i samfunnssikkerhet Sigmund Asmervik, er blant annet kritisk til kriteriene for deltakelse i konkurransen. Han stiller særlig spørsmålstegn ved kravet om at deltakerne må være norske, et kriterium Statsbygg forklarer med at de må ta strenge sikkerhetshensyn.
«Jeg trodde det var skrivefeil. Ikke til å begripe,» skriver Asmervik i et innlegg på facebook, og fortsetter: «Hvem, hva og hvordan skal man kunne vurdere og klassifisere hvem som er «norsk» i dagens samfunn? Skal Snøhetta utelukkes pga Craig Dykers, en av gründerne og en av de meste kreative i dette firmaet?»
Han mener også at Statsbygg byplan er uforløst og at dermed burde bli utlyst en konkurranse om byplanen for hele Regjeringskvartalet. Han mener deltakerne må inviteres til å vurdere forhold som blant anne volum, form og høyder samt trafikkløsninger med tanke på funksjon og sikkerhet.
(Saken er redigert 04.07.)