Nyhet

Snøhetta-opera i Kina

Med åpent taklandskap og hvite flater har Snøhetta vunnet konkurransen om å tegne The Shanghai Grand Opera House. – En naturlig forlengelse av vårt tidligere arbeid, sier Snøhetta-sjef Kjetil Trædal Thorsen.


I sitt vinnerkonsept har Snøhetta utviklet både arkitekturen, landskapet, interiøret og det grafiske designet for Operaen, ifølge en pressemelding fra arkitektkontoret. For dem som er kjent i Shanghai skal den nye operaen bygges syd for Shanghai sentrum, langs Huangpu-elva som går gjennom byen, ved Expo-området.

Operaen er del av en større masterplan for Shanghai som tar mål av seg å plassere byen i front globalt, innen områdene økonomi, forskning og kultur. Operaen omtales i Kinas 13. femårsplan som «det viktigste initiativet for å styrke Shanghais kulturelle og globale innflytelse».

Forlengelse av tidligere erfaringer

Thorsen omtaler prosjektet som en naturlig forlengelse av tidligere arbeid med å utforme kunst- og kultursentre.

– Det er en kulminasjon av kompetansen og innsikten vi har opparbeidet gjennom prosjekter som Den norske opera og ballett, The Busan Opera House i Sør-Korea, The Isabel Bader Centre for the Performing Arts i Canada og renoveringen av Théâtre Nanterre-Amandiers i Paris. The Shanghai Grand Opera House er et produkt av vår kontekstuelle forståelse og våre verdier, designet for å fremme offentlig eierskap til bygningen for befolkningen i Shanghai og utenfor, sier han. 

Vifteform og utsikt

Landskapet omkring operaen er organisert i en radial form, med former og siktlinjer som strekker seg ut fra bygningen. Det harmoniserer med den overordnede geometrien i selve bygningen, skriver Snøhetta.

Bygningens sveipende form er ment å legemliggjøre «konseptet bevegelse», ifølge pressemeldingen. Den spiralformede takflaten inkluderer en spiralformet trapp med utsikt til byen og elvenbankene i nærheten. Spiral- og vifteformene går igjen i hele prosjektet fra lobbyen og gangene til de tre auditoriene og den grafiske profilen. 

Åpent tak og andre attraksjoner

Som i Oslo blir operataket en tilgjengelig plass, åpen hele døgnet, og hele året. For å trekke folk og gjøre Operaen til en populær destinasjon, er det lagt opp til etablering av restauranter, gallerier, museer, læringssentre, biblioteker og kinoer i området.

Operaen får en hovedsal med 2000 seter, en mindre sal med 1200 seter og en tredje, mer fleksibel sal for mer eksperimentelle oppsetninger med 1000 seter.

Operaen skal sette opp tradisjonell og kinesisk opera, i tillegg til mer eksperimentelle forestillinger som er ment å trekke et yngre publikum.

Hvitt, silke og rødfarget eik

Et annet gjenkjennelig trekk fra Oslo-operaen er det hvite eksteriøret, og et mørkere interiør med eik i kontrast. I tillegg til eik inne skal de også bruke silke. I inngangsområdet farges treverket med en mørk rød farge. Mens større glassfelt skal slippe naturlig lys inn.