Nyhet

Sjette Kasper Salin til Gert Wingårdh

En barbeint Gert Wingårdh har vunnet Kasper Salin-prisen for sjette gang, for Finborna vanntårn i Helsingborg.


Vanntårnet består av en ringformet vannbeholder i betong med en diameter på 90 meter, som står på 24 søyler. I midten av ringen er det et offentlig grønt uterom. Foto: Nalle&Lisa / Wikimedia Commons

En barbent Gert Wingårdh tok torsdag imot sin sjette Kasper Salin-pris for Filborna vanntårn i Helsingborg.

Både arkitekten og arkitekturen har bidratt til en løsning som vi håper skal vise seg å være like holdbar som romertidens betong, mener juryen.

– Jeg trodde det var umulig å få den enda en gang. Jeg hadde ingen forventinger. Jeg trodde at Sara kulturhus i Skellefteå (White arkitekter) var den selvsagte vinneren, sier Wingårdh til svenske Arkitekten, under den svenske Arkitekturgallaen torsdag.

På spørsmål om hvorfor han kom barføtt svarte sa Wingårdh til Arkitekten at han vil gi inntrykk av å falsk ydmykhet, samt at han liker å vekke oppmerksomhet.

Prisen, som ble opprettet i 1962 og hvert år deles ut av Sveriges Arkitekter til et svensk byggverk av høy arkitektonisk klasse.

De øvrige nominert var Röda huset Sergels torg i Stockholm av Marge arkitekter, Sara kulturhus i Skellefteå av White arkitekter og Skären i Stockholm av General Architecture.

Gigantisk solur

Vanntårnet ble bygget i 2020 for å sikre vannforsyningen i nordvestre Skåne. Konstruksjonen er en ringformet vannbeholder i betong med en diameter på 90 meter. Midten av ringen er et offentlig grønt uterom.

Med sine 24 søyler fungerer vanntårnet som et gigantisk solur, mener Wingårdh.

– Et vanntårn er vanligvis bare eksteriør, men nå blir det også et indre landskap. Mange har sagt at det ser ut som Stonehenge, men det tenkte vi aldri på da vi tegnet det, sier Wingårdh til Arkitekten.

– Jeg trodde det var umulig å få den enda en gang. Jeg hadde ingen forventinger, sa en barføtt og falsk ydmyk Gert Wingårdh under prisutdelingen. Foto Wikimedia Commons

Vanntårnet lekker

Vanntårnet skulle etter planen tas i bruk i 2020, men det har ennå ikke skjedd. Det lekker nemlig vann. I juni 2021 lakk tårnet så mye som 4000 liter vann i døgnet, skriver SVT. I dag lekker det mindre, omtrent tre liter i timen.

Lekkasjene tar Wingårdh imidlertid ikke ansvar for.

– Det er de som har bygget som har ansvar for lekkasjen, sier han til SVT.

Juryen har også klar over lekkasjene da de valgte å kåre vanntårnet til vinner. Torun Hammar i juryen understreker over SVT at lekkasjen skyldes en entreprenørfeil og at det ikke skyldes arkitekturen, som er det prisen baseres på.