Nyheter

Selvberging som framtidsscenario

Hva skjer med bygningsstrukturen vår dersom vi må klare oss med det vi produserer selv?


Masterutstillerne Alexander Rullán Rosenlund og Bjørn Inge Melås ved NTNU viser mulig dyrking av mat i bomiljø. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Dette er tema når Bjørn Inge Melås og Alexander Rullán Rosenlund stiller ut sitt prosjekt «11:59 – 12:00 – 12:01». Framtidsscenarioet utgjør ett av de tematiske ytterpunktene i masterutstillingen i arkitektur ved NTNU.

 

– Dette er vårt forsøk på å orientere oss i bærekraftig utvikling og vi har tatt for oss matproduksjon i Norge. Vi stiller for så vidt spørsmålet om det er mulig å ha det overforbruket vi har nå i lengden, sier Rosenlund.

 

Vi får forklart at de har sett for seg hva som er mulig med tanke på arkitektur og dyrking av mat.

 

Eksponentiell

Plansjer forklarer «11:59 - 12:00 - 12:01» av Alexander Rullán Rosenlund og Bjørn Inge Melås. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen
Plansjer forklarer «11:59 - 12:00 - 12:01» av Alexander Rullán Rosenlund og Bjørn Inge Melås. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Prosjektets tittel henspeiler en slags nedtelling og et fremtidsscenario.

 

– 11:59 er dagens situasjon for matproduksjon. 12:00 viser krise der vi ikke får importert mat, men må lage alt innenfor landets grenser. Hvis det skulle skje plutselig er vi dårlig stelt, bedyrer Melås som selv har vokst opp på gård.

 

– 12:01 beskriver den ideelle fremtid med optimisme og løsninger for matproduksjon, forklarer Rosenlund.

 

De to masterarkitektene forklarer om deres syn på vekst i det vestlige samfunnet, at den har gått eksponentielt. At forbruk av ressurser går stadig raskere.

 

– Det kommer noen etter oss og vi har ansvar for å dele ressursene med de. Det kan være vanskelig å oppdage når forbruket har gått for langt, fastslår Rosenlund.

 

De mener også at den tredje verden har jobbet hardt for vårt forbruk, og at det bare har vært snakk om at forbruket og fordelingen ikke kan fortsette som nå.

 

Plansjer og modeller

En vegg med plansjer, tegninger og tekst forklarer de to sine betraktninger, og en modell viser bolighus i nærhet til der maten lages.

 

– Vi beskriver livet slik det kan være med å leve nært ressursene vi bruker. Med avhengighet av de nærmeste naboene i samarbeid, isteden for å leve bortgjemt i et storsamfunn avhengig av import. Vi peker på mulige måter å få til mindre sløsing, sier Rosenlund.


Mangfold

Utstillingen med totalt 17 prosjekter står i Galleri KiT til torsdag denne uken. «T'aint what you do (IT'S THE WAY THAT YOU DO IT)» viser arkitektur som utviklingsverktøy i sosiale prosesser. Bak det står Alexander E. Furunes og Ivar K. V. Tutturen, kjent for studiesenteret i Tacloban på Filippinene. Det ble ødelagt av tyfon, og NTNU har gitt sin julegave til ansatte for å få det gjenoppbygget.

 

Videre utstilles mulig bygging av turisthytte i Tungestølen på Jostedalsbreen, og «Bulder»: hvordan en kan legge til rette for klatring i Nord-Europas største grotte i Osen kommune.

 

«Firdi – en visjon om ferd på fjorden» handler om cruiseturisme og lokalbåt-nettverk i Sognefjorden, mens bestemte brukergrupper omhandles i «Bolig for eldre – møte mellom generasjoner», og «Hjemlengsel – tilrettelagt bofellesskap for unge».

 

Eller hva med et par forslag til ny moské i Trondheim billedgjort i prosjektene «141 grader mot sør» og «Innblikk»?

Perspektiv som viser området der folk både kan bo og produsere mat på en ny måte. Illustrasjon: Alexander Rullán Rosenlund og Bjørn Inge Melås
Perspektiv som viser området der folk både kan bo og produsere mat på en ny måte. Illustrasjon: Alexander Rullán Rosenlund og Bjørn Inge Melås