Nyhet

Schuwerk vil trekke seg fra Vestbanen

– Hvis de sier meg opp, sier jeg tusen takk, det ville vært den beste dagen i livet mitt, sier arkitekten bak Nasjonalmuseet til Dagbladet.

– Vi er ikke prostituerte, vi er arkitekter, sier Klaus Schuwerk. Nå har han fått nok. Foto: Nasjonalmuseet

Munnhoggeriet mellom arkitekten bak det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen og byggherre Statsbygg tiltar ettersom problemene med den mye omtalte «Alabasthallen» ikke ser ut til å la seg løse med det første. I forrige uke ble det montert tre ulike glassprøver på hallen, uten å tilfredsstille kravene til gjennomskinn. Statsbygg har nå bestilt ytterligere prøver med industrielt glass fra Tyskland, men for arkitekt Schuwerk er ingen av disse typene gode nok. Han ønsker seg keramisk glass.

– Problemet er at det bare blir en hvit glassboks. Det har ingenting å gjøre med slik Alabasthallen skulle se ut. Norske skattebetalere betaler 90 millioner kroner for en skikkelig dårlig løsning. Det er dårlig prosjektledelse, sier Schuwerk til Dagbladet som har fulgt saken tett.

Mercedes vs Fiat

- Du bestiller en Mercedes, men får en Fiat. Prosjektlederen sier at «vi har holdt oss til budsjettet», men det er ikke det som er poenget. De burde sagt at «vi har rotet det til», fortsetter Schuwerk, og legger skylden på dårlig prosjektledelse fra Statsbygg som årsak til at det keramiske glasset kan sprenge budsjettet med opptil 100 millioner kroner. Nå har den tyske arkitekten fått nok:

- Jeg har forsøkt å trekke meg. Hvis de sier meg opp, sier jeg tusen takk, det ville vært den beste dagen i livet mitt. Dette er en umenneskelig situasjon, uten noen verdighet, sier han til Dagbladet.

Ikke prostitusjon

Kontoret Kleihues + Schuwerk er riktignok bundet til prosjektet gjennom juridiske forpliktelser og mulig erstatningsansvar, men Schuwerk har liten forståelse for at det er Statsbygg som betaler gildet.

– Dette handler om opphavsrett. Bare fordi en kunde betaler oss, betyr det ikke at du er tvunget til å gjøre noe mot din samvittighet. Vi er ikke prostituerte, vi er arkitekter, sier han.

Planen om overlevering av Nasjonalmuseet, sommeren 2019 skal holde fremdeles forsikrer Statsbygg. Illustrasjon: MIR Kommunikasjon

Dårlig prosjektledelse?

Statsbygg på sin side vil ikke høre på kritikken om dårlig prosjektledelse, og peker på sitt mandat om å måtte prioritere kostnad fremfor kvalitet. Usikkerheten rundt kvaliteten på arkitektenes foretrukne glass gjør det vanskelig å satse på.

– Det virker som om han ønsker det keramiske glasset, selv om det sprekker, og da mener jeg det ikke er dårlig prosjektledelse å styre unna. Han har satt oss i en situasjon der vi ikke har noe valg. Vi må velge noe som varer, hevder prosjektdirektør i Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum i Statsbygg, Steinar Støre, til Dagbladet.

Krevende

Støre sier også at planen om overlevering sommeren 2019 fremdeles skal holde, selv om monteringen av glasset allerede er åtte måneder etter skjemaet. Statsbygg forventer at Kleihues + Schuwerk vil fortsette samarbeidet mot best mulig resultat.

- Det er krevende, men det er ikke første gang vi har hatt en krevende situasjon mellom arkitekt og byggherre. Det er jobben vår i ethvert prosjekt, sånn sett er det ikke overraskende, men det kanskje mer enn vi er vant til, sier Støre.

Kulturministeren sier nei

Dagbladet skriver også at Klaus Schuwerk har bedt om et møte med kulturminister Trine Schei Grande, men at ministeren ikke ønsker å møte arkitekten.

– Dette håndterer Statsbygg som byggherre på en god måte, uttaler kommunikasjonssjef i Kulturdepartementet, Hanne Gjørtz, til avisen.