Sammenslåingsiver
Kunnskapsministeren ønsker å gjøre én skole ut av AHO og KHiO. Mandag møtte han rektorene til et uformelt møte.

Kunnskapsdepartement presenterte i forrige uke en plan der alle de statlige universitetene og høyskolene i Norge er bedt om å gi innspill til hvordan strukturen i sektoren bør være, ifølge Arkitektur- og designhøgskolen i Oslos (AHO) nettsider. Gårsdagens møte var et ledd i dette arbeidet.
Rustning for nye utfordringer
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) besøkte både AHO og Kunsthøgskolen (KhiO) for en første samtale med rektorene om mulig fremtidig organisering. Isaksen bemerket at det allerede er flere samarbeidsprosjekter mellom skolene, men han tror at potensialet er større enn som så:
– AHO og KHiO kan bli enda sterkere ved å forene krefter i større grad, for eksempel gjennom sammenslåing, uttalte han.
Ministeren planlegger et nytt møte med institusjonene til. Han håper på en tilbakemelding fra de to skolene som viser at de er klare for større endringer. Slik vil de være bedre rustet til å møte nye utfordringer og muligheter, tror Isaksen.
Rektor ved AHO, Karl Otto Ellefsen, ligger i forkant og har blogget til fordel for sammenslåingsideen. I innlegget «AHO + Kunsthøgskolen = sant?», publisert på Arkitektnytts debattsider, kan du lese hvorfor han synes dette er en strålende ide.
– I samarbeid med Kunsthøgskolen har vi utviklet en form for beredskap for det vi antok ville komme, uttaler Ellefsen på AHOs nettsider. – Nå er det alvor, og de to institusjonene må ta styringen i prosessen framover og diskutere både faglige satsinger og framtidig struktur på en forpliktende måte.
Ikke like euforisk
Rektor ved KHiO, Cecilie Broch Knudsen, har et noe mer avdempet syn på sammenslåing. Hun bekrefter at de to skolene har en intensjonsavtale om samarbeid. Kunsthøgskolen har flere potensielle samarbeidspartnere, men AHO er spesielt interessante når det gjelder design og fordi vi har geografisk nærhet til hverandre, forklarer hun.
De to designmiljøene har sett på mulighetene for en felles master i interiørarkitektur, og har allerede undervisningssamarbeid innenfor designfeltet.
Knudsen er særlig interessert i mulighetene for samarbeid innfor forskningsfeltet.
– Blir det en fusjon?
– Per i dag er spørsmålet helt åpent. Vi har ingen bindinger til AHO ut over en intensjonsavtale om samarbeid. Vi må først ha en intern prosess rundt egne ambisjoner.
Knudsen minner om at Regjeringen er en mindretallsregjering som ikke nødvendigvis får gjennomført den ønskede strukturendringen. Men hun støtter helhjertet ønsket og arbeidet for økt kvalitet hos de smale kunst- og designfagene skolen hennes representerer.
Hvorfor bør interiørarkitekter og arkitekter samarbeide tettere?
Interiørarkitektene kommer til å få en annen posisjon framover, spår rektoren.
– Bygg må forståes hele veien innefra og ut for å imøtekomme dagens krav til funksjonalitet. Derfor kommer interiørarkitekten til å bli viktigere enn før.
Hun mener tiden er over da interiørarkitektene bare leverer til arkitektene. Nå er de er med på å sette premissene, sier hun.
Dette forklarer hvorfor samarbeidet mellom de to fagene må bli tettere. Som en start har både Knudsen og AHO-rektor Ellefsen bedt departementet om 50 nye studieplasser, ifølge Knudsen. Nye plasser er nøkkelen til finansieringen av en ny master i samarbeid mellom de to skolene, forklarer hun.