S.U.! vant rehabiliteringskonkurranse
Ny «jakke» for boligblokk fra 1950-tallet sikret Div.A seieren om Nordahl Bruns gate 2 i Drammen.


Oppgradering av en treetasjes teglblokk fra 1950-tallet til framtidas energikrav var utgangspunktet for den begrensede arkitektkonkurransen om Nordahl Bruns gate 2 i Drammen.
Arrangørenes ambisjon er å tilpasse bygningen til passivhusnivå samt bedre uteområdets kvaliteter med tanke på blant annet universell utforming og reduserte transportbehov. Dette er ingen enkel oppgave, skal vi tro juryrapporten.
Krever betydelig bearbeiding
I juryrapporten heter det at «ingen av de fire forslagene gir komplette og overbevisende løsninger til framtidsrettet utbedring og ombygging av Nordahl Bruns gate 2» og at «alle prosjektene må bearbeides betydelig dersom de skal legges til grunn for videre arbeid».
En enstemmig jury kåret likevel S.U.! til vinner av konkurransen.
De trekker fram vinnerprosjektet som et robust og fleksibelt konsept med stort potensial: «prosjektets konsept er robust og bør også kunne benyttes i forbindelse med rehabilitering av de andre blokkene i området. Dessuten ser juryen at konseptet vil kunne egne seg godt ved rehabilitering av andre bygningstyper».
Nytt antrekk
Alle forslagene har vist gode tekniske løsninger som bringer bygningen godt forbi passivhusnivået, men utfordringene i konkurransen har vært mange og vanskelige.
Tre av fire forslag foreslo vesentlig påbygg i høyden og direkte etterisolering på eksisterende fasade. Vinnerforslaget skilte seg ut med en ny «jakke» omkring den eksisterende bygningskroppen.
Ved å etablere nye yttervegger utenfor den eksisterende fasaden oppnår prosjektet også arealøkning i bredden, noe som ivaretar solforhold på de omkringliggende husene bedre enn konkurrentforslagene.
Som eneste forslag har de også foreslått en trerekke langs Nordahl Bruns gate i vest, noe juryen mener dette kan være positivt for mikroklimaet i området.
Et pilotprosjekt?
Da Arkitektnytt omtalte konkurransen i artikkelen «Maksimal rehabilitering» tidligere i år vekket saken stor interesse og tilløp til debatt.
Blokken, som utgjør én av seks bygninger i et boligfelt fra 1950–tallet , representerer en hel generasjon etterkrigsbygninger med stort potensial for redusere samfunnets klimautslipp fra dagens bygningsmasse.
Skanska Norge og NorgesEiendom står bak den begrensete arkitektkonkurransen, i samarbeid med FutureBuilt, Enova, Husbanken og forskningsprogrammet Zero Emission Building (ZEB). Rehabiliteringsprosjektet er tenkt som et pilotprosjekt I ZEB.
De fire prosjektteamene som ble invitert til konkurransen var:
– Pir II Oslo sammen med Lalaland, Arne-Førland Larsen og Sigurdur Gunnarson.
– Arkitektskap pluss Landskapsfabrikken, Ketner Olsen arkitekter og Høyer Finseth.
– Dark Arkitekter og ArcencY+Mast i samarbeid med Norconsult, Hambra.
– Div.A arkitekter og Kämpfen für architectur – Zürich sammen med Naf Energitechnik – Zürick, Kanenergi, Makiol+Wiederkehr – Beinwill am See, Peter Makiol og Bjørbekk & Lindheim.
I juryen satt blant andre arkitekt Per Monsen (oppnevnt av NAL) fra Arkitektkontoret GASA AS og Stein Stoknes fra FutureBuilt.
Les hele juryrapporten og mer om bidragene i siste utgave av Norske arkitektkonkurranser (NAK 443), som kommer som bilag til Arkitektnytt nr 03/12.
