Podd med brodd
Byggekunst er en ny norsk podkast om arkitektur med utspring i AHO. Dumme spørsmål til smarte folk er mantraet.

Podkasten som medium har kommet for å bli, og synes å rive til seg en stadig større del av vår tid. Men hvordan står det egentlig til med podkasten i feltet for norsk arkitektur? Er det noen som klarer å holde det gående, med spennende innhold over lengre tid?
Magasinet +Kote har forsøkt seg, det samme har Doga under navnet Norske byggeklosser, men ser ut til å ha lagt ut sin første og siste episode i 2017. Kanskje må det to unge idealister til for å få sving på sakene?
Stammespråk
Byggekunst la ut sin første podcast i midten av februar og lanserer i disse dager sitt fjerde avsnitt, denne med tema om Y-blokka. Oppskriften er enkel: Å stille dumme spørsmål for å få gode svar om vanskelige tema. Podkast-vert og AHO-student Alexander Rosseland har sammen med studiekompis Tor Christian Meling tatt initiativet til Byggekunst. Han forklarer:
– Tor Kristian og jeg tenkte på at veldig mye av samtalen om arkitektur i Norge foregår blant arkitekter, og er veldig preget av stammespråk og inn-gruppe. Som student er det vanskelig å komme inn i dette, men med podkasten er det blitt mulig å stille dumme spørsmål til ordentlig flinke folk. Selv synes jeg dette med Y-blokka er vanskelig å få has på, men da hjelper det å stille litt dumme spørsmål, også til nytte for dem som ikke kan så mye om arkitektur fra før av.
Lav terskel
Byggkunst er et rent kjærlighetsarbeid, og veien blir til mens den traskes opp. Man har måttet lære seg det tekniske, og man har utvidet utstyrsparken gradvis ettersom økonomien har tillatt det. Innspillingene har så langt foregått både i biblioteket på Arkitektenes hus og i kjelleren på AHO.
– Jeg tror de fleste som har hørt det skjønner fort at dette ikke er hi-brow, akkurat. Vi kan ikke dette, podkasten er hjemmelaget og hakker litt her og der, men samtidig tror vi at dette gjør det litt mer tilgjengelig. Det skal være lav terskel og uformell samtale, som ofte går dit den går, forteller Rosseland.
Til nå har gjestene vært professor Erik Fenstad Langdalen, fargeekspert Dagny Thurmann Moe og by-patriot Geir Rognlien Elgvin, mens Ola Fjeldheim fra Fortidsminneforeningen er invitert for å snakke om Y-blokka. Å få gjester til å stille er, i følge Rosseland, det minste problemet:
– Folk sier ja, vi har ikke fått ett eneste avslag ennå. Kanskje er det den takknemlige rollen som student som gjør at folk kommer? Fordi man har den magiske opptageren, ler han.
– Hvem er så drømmegjesten deres?
– Det er veldig mange. Fra å snakke med Rem Koolhaas om arkitektur til å høre med kokken Espen Holmboe Bang om flyttingen av Maaemo. Alt det som handler om rom eller romlighet eller arkitekturhistorie. Fra pyramider i Egypt til temaer i Norge. Vi har veldig mange smarte folk her.

Fritt praterom
Rosseland ramser opp inspirasjonskilder som svenske Staden, danske Bylyd og amerikanske Invisibilia når det kommer til design og arkitektur på podd, men også store navn som Joe Rogan, Tim Ferriss og Sam Harris som noe som står på i bakgrunnen når det tegnes eller bygges på skolen.
– Podkasten som medium har den fordelen at den innbyr til lavere skuldre enn i en debatt. De beste podkastene er dem der gjesten får fritt praterom, og får lov å legge frem hele resonnementer. Dette skal ikke være oppsummeringen av en sak, men full lengde, og så kan vi stille oppfølgingsspørsmål. Håpet er at temaet da blir klart for andre også, sier Rosseland.
Uten å nevne navn, nevner han at det blir mye snakk om byutvikling i Oslo, om vern og transformasjon, samtidig som de ønsker å gå litt utafor det akademiske spekteret og snakke om arkitektur på andre premisser i kommende episoder.
– Hva kan dere bli bedre på?
– Bedre lyd! Vi drømmer om et studio vi kan gå til. Og så kan vi bli bedre på å stille spørsmål. Vi har ingen ambisjon om å ta over verden, men vi har en ambisjon om å gi et rom der folk kan tale fritt om arkitektur, uten å snakke i keynotes. Prat med god tid, på en ordentlig måte, avslutter podkasteren.
