Nyhet

Podcast på bakkeplan

– Det er jo ikke arkitektenes visjon vi bygger for, men menneskene, sier Sigurd Randby. NTNU-studenten er redaktør for den ferske podcasten «Over hodet».


– Arkitekter med toppnavn, maktpersoner og høyttalende ildsjeler er som oftest de som uttaler seg. Men andre folk og dere historier kan med fordel synliggjøres, sier Sigurd Randby. Nå har han laget en podkast for å gjøre nettopp det. Foto: Tom-Erik Monsrud

Sigurd Randby er arkitektstudent og redaktør for Tidsskriftet As nye arkitekturpodkast «Over hodet». Han startet podkast-serien fordi han synes diskusjonen om arkitektur på studiet kan bli litt begrenset.

– Det blir fort til at diskusjonen kun foregår innenfor en liten krets bestående av medstudenter, professorene og lærerteamene. Skolen kan være et ganske rigid system som fort kan bli altoppslukende for studentene.

Podkast-løsningen

Ifølge Randby er ikke arkitekturdebatten bare begrenset, den preges også ofte av elitisme.

– Arkitekter med toppnavn, maktpersoner og høyttalende ildsjeler er som oftest de som uttaler seg. Men andre folk og dere historier kan med fordel synliggjøres.

Derfor bestemte han seg for å åpne diskusjonen, og til det mener han at podkastformatet fungerer godt, fordi det er uformelt og lett å lage. Tema for første episode ble naturlig nok «arkitektens rolle».

Rammen er del av verket

Tilbakemeldingene lot ikke vente på seg etter første episode. Flere av medstudentene til Randby henvendte seg, og sa de ville bidra med temaer og lage egne episoder.

Og dét er det rom for. For selv om Randby tok initiativet og opprettet serien, er tanken at andre også kan produsere innhold, innenfor en ramme.

– Vi vil snakke om arkitektur fra bakkeplan. Serien heter «Over hodet», fordi arkitekturen er over hodene på oss, hele tiden.


Sigurd Randby mener podkast-formatet passer bra til uformelle samtaler både med arkitekter og andre folk. Her har han fått med seg medstudent Guro Reinaas til samtale med arkitekt og førsteamanuensis ved NTNU, Eileen Garmann Johnsen. De dro like godt på besøk hjem til Johnsen. Foto: Sigurd Randby

Det er ikke bare arkitekter som er opptatt av arkitektur, mener han og viser til at koronatiden har gjort folk mer opptatt av bygningene de må oppholde seg i.

– «Over hodet» gir studentene mulighet til å skape historier hvor de kan snakke med andre, utenfor skolen.

– Ville ikke snakke

Første episode, om arkitektens rolle, handlet for Randby om å gjøre seg selv og medstudentene mer bevisste på deres eget perspektiv som arkitekter.

– Til episoden snakket vi med arkitekter fra forskjellige generasjoner om hvem de er, om deres syn på arkitektens rolle, om hvorfor de holder på med det de gjør, og om hva de virkelig ønsker å gjøre hvis de går i seg selv.


Randby ville snakke med vanlige folk på gata. Her er han i Midtbyen, i Trondheim sentrum, sammen med Nanna Helland Berger for å finne intervjuobjekter. Foto: Sigurd Randby

Randby og medstudentene som bidro til episoden gikk også ut på gata og snakket med folk for å sammenligne det arkitektene sa med med hva folk flest tenker om arkitekter og arkitektur. Her møtte de et mangfold av meninger og en spredning i arkitektoniske preferanser.

– Hva folk svarte var veldig avhengig av hvor vi stod da vi snakket med dem. De kommenterte ofte på det de så der de stod.

Mange klaget på økonomiske systemer og hvordan utbyggere utnytter systemene. En god del var opptatt av bevaring, også. Noen mente arkitektene er samaritaner i samfunnet, og at de burde ha mer makt, mens andre ikke ville snakke med dem i det hele tatt. Fordi de mente at arkitekter ødelegger, forteller Randby.

– Arkitektene legger ofte mer i sin egen rolle og mulighet for å påvirke verden enn det de vi snakket med på gata gjorde.

Hva er husets sjel?

Neste episode er Randby allerede i gang med. Den skal handle om husets sjel. Her tar han tak i bygningsvernmiljøet, som han mener er ekstra relevant i Trondheim, hvor mange bor i gamle trehus.

Randby vil finne ut mer om hva det er som gjør de gamle trebygningene særegne. Han mener det handler om noe tradisjonelt, en form for trygghet.

– De vi intervjuet beskrev dette ganske godt, historien som sitter i veggene, lydene.

Nå er planen at han skal følge opp med å spørre bygningsvernfolket hvordan man kan planlegge og bygge for å oppnå samme kvalitet i nye bygg.

For menneskene

Randby mener arkitektene generelt har for stor avstand til menneskene de bygger for. Derfor ville han lage en podkast som utforsker og synliggjør andres perspektiver.

– Det er jo ikke arkitektenes visjon vi bygger for, men menneskene. Jeg ville snakke mer med mennesker.

Lenke til podkasten Over hodet.

Sigurd Randby og Anne Marte Gjørvad fra Tidsskriftet A jobber med med podkasten fra sofaen hos Gjørvad. Lydklipp fra fire intervjuer klippes og limes sammen med musikk. Foto: Sigurd Randby