Nyhet

Ut på arkitektur

Byarkitekten lager påsketilbud for koronafaste bergensere med bypåske. – En oppfordring til bergensere om å bli kjent med byen på en ny måte, sier byarkitekt Maria Molden. 


Borettslaget Heimhug (Lund og Laastad arkitekter) på Strømme i Fana er på byarkitektens nye kartoversikt over prisvinnende arkitektur i Bergen. Foto: Lund og Laastad arkitekter / Lars K. Steen

Det blir ingen konserter i Bergen i påsken. Ingen kino, teater, tradisjonelle gudstjenester eller fuktige barrunder heller. Samtidig gjør koronakrisen hytteliv umulig og bergenserne må bruke fridagene i byen. 

Det er derfor gater, byrom og nærområder som gjelder. Men for at alle byens folk ikke skal stimle sammen rundt klassiske steder som Torgallmenningen, eller tråkke i flokk opp til Fløyen, har byarkitekten hurtiglansert en kartoversikt over prisvinnende arkitektur i Bergen.

– Dette er en oppfordring til bergensere om å gå andre steder enn de vanligvis går, bli kjent med byen på en ny måte – og i tillegg lære litt om den arkitekturen som finnes i byen vår, sier byarkitekt Maria Molden. 

Borettslag og kontorbygg

Det digitale kartet viser bygg og anlegg i Bergen som har vunnet priser som Betongtavlen, Houens Fonds Diplom og Bergen kommunes arkitektur- og byformingspris. Det er bygg fra 1920- tallet og frem til nyere bygg fra 2010-tallet.

Her finner du alt fra skipsreder Westfal-Larsens kontorbygg (tegnet av Halfdan Grieg, 1966) i Teatergaten og ombyggingen av Bergen Katedralskole (HLM Arkitketur 2018) i sentrum til drabantbyprosjekter som Sjømennenes Boligbyggelag (Kåre Frølich, 1969-71) i Fyllingsdalen og Sandsliåsen 55 (Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb, 2017).

– Vi har jobbet med dette tilbudet en stund, og er egentlig ikke helt ferdige. Men vi snudde oss rundt nå rett før påske, da vi forsto at tilbudet var perfekt for folk i karantenetid – hvor man ikke skal gå oppå hverandre, sier Molden.  

Byarkitekt Maria Molden lanserer digitalt kart for oppdaging av Bergens arkitektur. – Målet vårt er å skape et initiativ til folk å finne andre måter å bruke byen på, sier Molden

– Det kommer mer

Foreløpig har guiden skapt en «kjempeinteresse», mener Molden. På to dager har det vært over 3000 treff på siden. Nå er hun opptatt av utvide den. 

– Å spre kunnskap om arkitekturen i byen vår er en del av vår oppgave og har stor betydning for en bred forståelse for arkitektur og dens betydning, sier Molden. 

Dette kartet er første versjon, og det jobbes med forbedringer allerede. 

– Nå er vår oppfordring til alle arkitekter i landet og til medlemmer av både Bergen Arkitektforening og NAL om å komme med forslag til god arkitektur og supplerende prosjekter som svarer godt på vår nylig vedtatte arkitektur og byformingsstrategi, som skal inn på listen.

– Du er ikke redd for sammenstimlinger av folk rundt borettslag i Fyllingsdalen nå da?

– Nei, det tror jeg ikke. Blir det sammenstimlinger av folk rundt borettslag i Fyllingsdalen, da har vi virkelig oppnådd noe. Målet vårt er å skape et initiativ til folk å finne andre måter å bruke byen på. Folk vil gjerne ut å gå i naturen i disse virusdagene, vårt ønske er å tilføre arkitektur og bygningsarv til disse turene. I Bergen er den kombinasjonen svært tydelig.

– Har du selv noen skjulte arkitektoniske perler? 

– Lund og Laastads boliger på Strømsåsen 110 er veldig fine, barnehagen på Skansemyren (HLM Arkitektur) er en perle å kikke nærmere på og Håsteina-parken på Laksevåg (Norconsult/ Bergen kommune) og Lyrenes park (Tag landskap) er fine steder å gå på tur i som folk kanskje ikke har sett før.

Er du utflyttet bergenser, eller ekstra glad og nysgjerrig på den merkelige byen Bergen, har NRK Vestland laget en egen byvandring med byarkitekt Molden denne uken.