Nyhet

Østkantens egen havnepromenade

For å finne ut hvordan neste del av fjordbyen i Oslo skal se ut har Rodeo arkitekter spurt «vanlige folk» på østkanten.


Med Grønlikaia er planen å gjøre fjorden tilgjenglig for befolkningen på Oslos østkant. Foto: Rodeo arkitekter

Færre museer, restauranter og kjedebutikker, og mer gratistilbud for ungdom og natur i vannkanten. Det er det folket på østkanten i Oslo sier de vil ha, når de har blitt spurt om å komme med innspill til utviklingen av Grønlikaia i Oslo. I forbindelse med planleggingen av det gamle havneområdet sørøst for Sørenga har Hav eiendom engasjert Rodeo arkitekter til å utføre et stort medvirkningsprosjekt.

Og nå er det vanlige folk i bydel Gamle Oslo som har fått si sitt.

– Dette blir den siste kilometeren med havnepromenade i øst. Vi vil lære av 20 års erfaring fra Fjordbyen og ikke gjenta feilene vi har gjort andre steder, sier Kjell Kalland, adm. dir. i Hav eiendom, som står for utviklingen av Oslos tidligere havneområder, til Aftenposten.

Slik kan Grønlikaia i Oslo ble seende ut om noen år. Illustrasjon: Rodeo arkitekter

Folk vil ned til vannet

Blant tidligere feil de nå ønsker å unngå er å stenge østkanten fra fjorden, og å plassere boliger helt ute i vannkanten. Nå skal havnepromenaden legges ytterst, og boligene lenger inn.

Tilbakemeldingene fra medvirkningsprosessen er at folk vil kunne komme seg ned til vannet og bruke fjorden.

– Dette blir et av de få stedene langs havnepromenaden der man kan komme helt ned til sjøen uten to meter kaikant, sier Henning Sunde, partner i Rodeo arkitekter, til avisen. Slik kan man tiltrekke seg ungdom, og gi dem muligheten til å delta i aktiviteter i vannkanten.

Overrekker rapport til byråden

Østkantens «ånd» må få sette sitt avtrykk på Grønlikaias tilbud, er en av de sentrale tilbakemeldingene. Da handler det om å finne de rette aktørene, mener Rodeo.

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) får mandag overrakt medvirkningsrapporten, som ti konkrete anbefalinger for hvordan «Østkantens fjordby» skal utvikles.