Arneberg-pris til Mad
Mad-prosjektet Nygaardsplassen i Fredrikstad vinner Østfold Arkitektforenings Arnstein Arneberg-pris.

Nygaardsplassen ble i 40 år omtalt som «den døde plass» av Fredrikstads innbyggere. Nå kan man handle fersk fisk og bakevarer og drikke sake i byggene som omkranser plassen. Fredag 25. september vant Mad arkitekter Arnstein Arneberg-prisen for oppgraderingen av Nygaardsplassen og bygningskomplekset rundt.
– Dette er utrolig gøy! Å motta denne lokale prisen for det første Mad-prosjektet i Fredrikstad, betyr masse for oss. Vi er spesielt glade for at jobben vi har gjort, bidrar så positivt til Fredrikstad og utviklingen av plassen og bylivet, sier Karoline Kolstad Heen, sivilarkitekt og partner i Mad arkitekter, i en pressemelding.
Vellykket byliv
Arnstein Arneberg-prisen ble innstiftet av Østfold Arkitektforening i 2007, og har navn etter den Halden-fødte arkitekten Arnstein Arneberg (1882-1961). Prisen deles ut til «et bygg eller anlegg som står frem som et eksempel på fremragende arkitektur».
– Nygaardsplassen har fått mye oppmerksomhet siden det stod ferdig og sjeldent har vi blitt møtt med så mye positivitet for et prosjekt fra nær sagt alle hold. Dette kan tyde på at vi har truffet godt hos byen og brukerne med formspråk og dimensjoner, sier Heen.
Av dem som har gitt ros til prosjektet er Gaute Brochmann, redaktør i Arkitektur N og arkitekturkritiker i Morgenbladet. Han skriver blant annet at «på Nygaardsplassen i Fredrikstad ligger to bygg med kraft til å definere det neste tiåret i norsk arkitektur».
Heen trekker frem hvordan Mad med Nygaardsplassen ønsket å gi liv til et sted som ikke ble brukt.
– Vi ønsket å skape et spennende byrom der både bygg, boliger, kontorer, forretninger og restauranter kan spille hverandre gode. Prosjektet hadde ikke vært mulig uten vår oppdragsgiver Cityplan som har vært kvalitetsbevisste og visjonære i forhold til det å skape god arkitektur i tett by, sier Heen.

– Tilpasset og lavmælt
Juryen bak beslutningen trekker også frem bylivet som er skapt på Nygaardsplassen. «Like attraktive kvartaler som Nygaardsplassen skal en lete godt etter i andre byer i Norge», skriver juryleder Arild Eriksen og sekretær Lars Ole Klavestad i en kronikk i Fredrikstad Blad.
De påpeker videre at prosjektet viser en vellykket byreparasjon: «Et gapende hull i byveven som har blitt fylt av noe tilpasset og lavmælt i stedet for slik man vanligvis ser: arkitektur løsrevet fra byen for best å kunne selge kvadratmetre til de av oss som synes arkitektur må tilpasses det enhver tids rådende formspråk».
Juryen, som også besto av sivilarkitektene Anna Andrea Vik Aniksdal og Rolv Atle Bråten, vektlegger også bruken av tegl i prosjektet. Fredrikstads historiske bebyggelse er ofte i tegl og teglstein-produksjon har tradisjonelt vært en viktig del av byens industri. Juryen mener de nye byggene på Nygaardsplassen «knytter seg elegant» til denne historien.
Mad arkitekter har tegnet Nygaardsplassen, byggherre er Cityplan, totalentreprenøren er AF Bygg Østfold. Cowi har vært Landskapsarkitekter og Studio Gran og Romlaboratoriet har vært interiørarkitekter i restaurantene på gateplan.