Bøker

Oslo-losen

Ny guidebok skal gi en introduksjon til Oslo-arkitektur både for besøkende og byens innbyggere.


Fra papirutgaven Arkitektnytt 01/2019
Romsås T-banestasjon åpnet i 1974 og er tegnet av Håkon Mjelva. 55 meter under jorden gjør den fortsatt inntrykk på reisende og besøkende i Oslo. Foto: Henning Nielsen

«Er Oslo elskelig? Ja, det vil jeg si,» skriver arkitekt Henning Nielsen i forordet til sin nye bok, «Architectural Guide Oslo», en guidet reise gjennom arkitekturen i Oslo og omegn. Boka er gitt ut av det tyske arkitektur-forlaget DOM publishers, med et utvalg av hovedstadens bygninger fra 1930 og fram til i dag.

Den arkitektoniske Guide-serien til DOM er laget for nærmere hundre byer over hele verden, og Oslo-utgaven har som mål å fylle tomrommet etter Ole Daniel Bruuns «Arkitektur i Oslo. En veiviser til byens bygningsmiljø», som nå er ute av produksjon.

Kvalitetsarkitektur

Sammen med den tyske arkitekturskribenten Ulf Meyer har Nielsen gjort et utvalg på 155 bygg, med forsøk på å finne en balanse mellom typologi, arkitektkontor, interesse og kvalitet på prosjektene. Nielsen forteller at det siste kriteriet har vært den største utfordringen, og at mange gode prosjekter har måttet velges bort underveis.

– Vi har forsøkt å finne balanse mellom det typiske og det av subjektivt høy kvalitet. Noen prosjekter gir seg selv, mens andre er en subjektiv utvelgelse. Det har også vært en utfordring med skjev fordeling mellom arkitektkontorene, der for eksempel Lund + Slaatto har flest prosjekter, siden de har eksistert lengst. Mange kontorer har dessuten skiftet navn underveis, sier han.

Mindre mindreverdig

Som Oslo-gutt mener han at det er lettere å være patriot nå enn tidligere, og som det første norske medlemmet i foreningen Guiding Architects, og som aktiv arkitekturguide i hovedstaden, har han merket seg en økt entusiasme blant besøkende innen arkitekturfaget og det offentlige. Hvilke bygg viser så forfatteren helst sine gjester?

– Du kommer naturligvis ikke unna Operaen. Den har satt Oslo på arkitekturkartet som det første verdensberømte bygget her, noe som gjør at vi ikke lenger trenger å fortelle andre at det finnes god arkitektur i Oslo. Skal jeg trekke fram et litt mindre kjent prosjekt, har jeg sans for t-banestasjonen på Romsås, tegnet av Håkon Mjelva. Den har bevart sin opprinnelige design, forteller Nielsen.