Nye kulturscener for ungdom
Norsk kulturråd har utpekt fem vinnere i idékonkurransen «Kunstarena for unge».

?Blant konseptene finnes et Slettemark-senter i Naustdal i Sogn og fjordane og forvandling av urbane rom i Oslo.?
Alle de fem prosjektgruppene vil motta økonomisk støtte til å videreutvikle sine ideer, og en endelig presentasjon skal finne sted i november-desember. Konkurransen ble satt i gang i samarbeid mellom Kunstløftet, som er Kulturrådets forsøksprosjekt for barne- og ungdomsfeltet, og fagområdet Rom for kunst.
«Alle de fem utvalgte prosjektene viser en gjennomtenkt sammenheng mellom arena og innhold, de har et tydelig potensial for videreutvikling, og de har perspektiver som er interessante i forhold til en overordnet diskusjon omkring møte mellom størrelsene kunst, arena og barn/unge,» heter det i juryens uttalelse.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Uvanlig opplevelsessenter
Forslaget Ambassade for Kjartanistan: Domus Kjartania, er en bearbeidelse av en diplomoppgave ved NTNU, laget av arkitektstudentene Bjørn-Are Vollstad og Andreas Fadum Haugstad. Domus Kjartania er viet kunstneren Kjartan Slettemark, som kommer fra Naustdal.? Billedkunstner Jarle Kvamme har medvirket til den påfølgende utstillingen SlettemarkART i 2009 og vil bidra i det videre arbeidet.
Prosjektet går ut på å skape «eit opplevingssenter utanom det vanlege, ein leike- og undringsplass i Kjartan Slettemark si ånd, ein møteplass mellom det kjartanske og det naustdalske», skrev Bergens Tidende i 2009.
Ifølge avisen skal diplomoppgaven vises på utstilling i Naustdal under Slettemarkbiennalen i juni, og kommunestyret «har sagt at dei vil ha vurdert eit Kjartan Slettemark-senter».
Mobile kulturscener
Et team som består av ROM for kunst og arkitektur, Rintala Eggertsson Arkitekter og billedkunstneren Vigdis Storsveen har levert prosjektet «Transformer», under mottoet «Forvandling av negative urbane rom til positive kulturarenaer for unge», basert på mobile scener for brukerne i hovedstaden.
Prosjektgruppen forklarer i sin programtekst at deres driftskonsept går ut på at det finnes «tomme rom og mindre brukte plasser eller bygg som ikke brukes kontinuerlig gjennom hele døgnet som kan gjøres om til mindre kunstarenaer i kortere eller lengre tidsrom». Det kan dreie seg om parkeringsplasser, åpne offentlige rom, rutebilstasjoner og så videre. Mobile enheter som raskt kan bygges opp og rigges ned vil bli utviklet, flere arenamoduler skal prøves ut for ulike steder i hovedstaden.
Teamet håper at prosjektet vil «etablere seg som en del av ungdomskulturen» ved å tilby «profesjonell kultur i nærmiljøet til ungdom med ulike interesser og bakgrunn».
De øvrige tre vinnerprosjektene – med titlene We made this, Please disturb og Down2Earth – er vist på www.norskkulturrad.no sammen med de to nevnte forslagene.
Motivet til idékonkurransens arrangør var å få belyst framtidsrettede, attraktive og relevante kunstarenaer for unge, blant annet med tanke på forholdet til «rom, sted og omgivelser, og til miljø og økologi».
Interesserte kan også følge med på www.kunstloftet.no?