Ny sjef i Noda
Arkitekt Kjersti Monsen er ny daglig leder i Nordnorsk design- og arkitektursenter. Hun drømmer om å bli en del av statsbudsjettet.

Nordnorsk design- og arkitektursenter (Noda) innleder høstsesongen med ny daglig leder. Kjersti Monsen, arkitekt med erfaring fra Helen & Hard, 70°N arkitektur og Asplan Viak, begynte i stillingen denne uken.
– Riktignok har jeg jukset litt og jobbet i Noda som prosjektleder siden februar og gått gradvis over i en daglig leder-stilling, men mandag var første dag som formell daglig leder. Det føles veldig bra, forklarer en engasjert Monsen til Arkitektnytt.
Klar for høsten
Noda har totalt kun 1,5 årsverk (pluss en praktikant denne høsten) og er en medlemsorganisasjon, for bedrifter. De jobber med å fremme viktigheten av arkitektur og design i Nord-Norge; Nordland, Troms og Finnmark. Dette gjøres ved å være så handlingsorientert som mulig, forklarer Monsen.
– Vi har prosjekter, stor som små, som på en mest mulig konkret måte skal vise potensialet til arkitektur og design på en faglig, men også en folkelig, måte. Det handler denne høsten om alt fra designskole for barn og unge, fra seksårsalder til studenter, til prosjektet vårt «Inkluderende arktiske byrom» hvor vi ser på hvordan rommene mellom husene våre her i nord kan bli bedre, forteller Monsen.

AR i medvirkning
Denne høsten er det Hansnes i Karlsøy kommune som skal få forbedret byrommet Tusenårsplassen. Monsen forklarer at nordlendinger er veldig gode på å bruke naturen, men at de urbane uterommene kan mange steder bli mer tilrettelagt for bruk i det arktiske klimaet.
– Jeg er selv søring (fra Tananger i Rogaland journ. anm.), tilflytter og arkitekt, og vet hvordan man må legge helt andre forutsetninger til grunn for uteområder i Arktis. Medvirkning er et godt redskap for å få et uterom til å lykkes – spør man lokalbefolkningen vil de ofte ha helt andre perspektiver og gode innspill om de lokale forholdene.
Dette er ett av de viktigste aspektene med dette prosjektet – som også har kompetansehevingsmål, forklarer hun.
– Vi har også jobbet med å koble arkitekter med teknologiutvikere, slik at vi ved å bruke digital AR-teknologi (augmented reality/«utvidet virkelighet» på norsk journ. anm.) kan gi innbyggerne en mer realistisk opplevelse av hva som skal bygges, enn de klassiske arkitekttegningene i 2D.
Vil ha tryggere økonomi
Noda jobber også med tjenestedesignere for Senja kommune. Kommunen sliter med dårlig infrastruktur etter at fjellet Segla havnet på forsiden National Geographic og den lille bygden Fjordgård ble en turistdestinasjon over natten.
– Bygden var verken fysisk eller psykisk klar for dette innrykket av turister. Derfor har vi, sammen med våre medlemmer, brukt tjeneste-design metodikken for å finne løsninger sammen med kommunen og lokalbefolkningen. Denne metodikken avdekker et helhetlig bilde av situasjonen og gjennom dialog, prototyper og testing kommer frem til løsninger som skal lykkes.
– Har du en programerklæring som ny daglig leder?
– Jeg formulerer det i disse dager, men mitt rent praktiske mål er at NODA skal få økonomisk sikkerhet over statsbudsjettet. Nå er vi avhengig av medlemsbetaling og støtte til enkeltprosjekter, samt driftsmidler fra Tromsø Kommune. Målet er også at vi skal få en større tilstedeværelse utover hele Nord-Norge. I tillegg til meg, fikk vi denne uken en medarbeider fra Hammerfest, så da får vi Finnmark mer dekket. Bodø er europeisk kulturhovedstad i 2024 – så da vet vi at vi der må vi få til noe også. Gjerne også før 2024 og andre steder i Nord-Norge. Vi er flinke til å hive oss rundt når vi får gode muligheter.