Notre Dame søker arkitekt
Frankrike vil lansere arkitektkonkurranse om gjenoppbygningen av katedralen som brant i påsken.

En hel verden sørget da Notre Dame-katedralen brant mandag i påskeuken, og fra hele verden strømmet det til hender som ville bistå gjenoppbygningen av det ikoniske byggverket.
Nå sier statsminister Édouard Philippe, ifølge The Guardian, at den franske stat vil lansere en internasjonal arkitektkonkurranse for å re-designe taklinjen på katedralen. Han la til at målet med konkurransen var å gi den 850 år gamle bygningen «et spir tilpasset teknikkene og utfordringene i vår egen tid».
Spir eller ikke spir?
Notre Dame tok over 200 år å ferdigstille, med byggestart på midten av 1100-tallet, men spiret som brant i påsken var en tilføyelse gjort av arkitekten Eugène Viollet-le-Duc på 1800-tallet.
Statsminister Philippe luftet også tanken om at en internasjonal arkitektkonkurranse kan tillate «å stille spørsmålet om hvorvidt spiret skal gjenskapes slik Viollet-le-Duc tenkte det, eller, slik det ofte er i tilfeller rundt utviklingen av vår arv, om vi skal gi Notre Dame et nytt spir. Dette er åpenbart en stor utfordring, et historisk ansvar,» sa Philippe etter et statsråd som i sin helhet var dedikert brannen.

Presidentens løfter
President Emmanuel Macron lovet Frankrikes innbyggere allerede tirsdag kveld at Notre Dame vil bli gjenoppbygd innen fem år, til åpningen av OL i Paris i 2024, men hans lovnader har møtt stor skepsis blant fagfolk.
Nitidige undersøkelser av konstruksjonen etter brannen vil ta lang tid, og den ledende franske arkitekten Pierluigi Pericolo, spesialist på bygningsvern, skal ha uttalt at gjenoppbyggingen vil være en enorm oppgave, som i hvert fall vi ta femten år.
– At brannen er over betyr ikke at bygningen er helt reddet. Steinen kan forringes når den blir utsatt for høye temperaturer og endre mineralsk sammensetning og brekke opp fra innsiden, sier Pericolo, referert i The Guardian.
Gode hjelpere?
Et annet problem avisen peker på er mangelen på kompetent arbeidskraft, i et land som sliter med å rekruttere unge til å gjøre manuelt arbeid.
Velstående velgjørere og store selskaper som Apple og Total har allerede lovet å gi over 8,5 milliarder kroner til gjenoppbygningen av Notre Dame, men har samtidig møtt skarp kritikk for sine almisser, som mange mener kunne vært brukt på viktigere saker.