Nordic satser i Danmark
Nordic Office of Architecture innlemmer to danske arkitektkontorer i driften og gjør Danmark til nytt satsingsområde. Ekspansjonen er et motsvar til danskenes satsing i Norge, mener landets største kontor.

Danske Norconsult Arkitektur (tidligere KHS Arkitekter og Skovhus Arkitekter) og Rubow Arkitekter blir fra i dag innlemmet i Nordic Office of Architecture. Det nye Danmark-kontoret til Nordic vil ha nærmere 200 ansatte. Fra før hadde deres danske kontor 12 ansatte.
– Vi er det store fagmiljøet vi ønsker å være i Norge og på Island, men vi er per nå ikke det i Danmark. Vi heter Nordic Office of Architecture, så målet vårt er å nå bli det nordiske arkitektkontoret navnet vårt aspirerer oss til å være, sier en tydelig Eskild Andersen, daglig leder i Nordic til Arkitektnytt.
– Bredere og tydeligere
Nyheten om den danske satsningen ble offentliggjort til de ansatte tidligere denne uken, og ble offentlig kjent i Danmark i morgentimene tirsdag.
– Kontorene som nå slår seg sammen i Danmark - Nordic, Rubow Arkitekter og Norconsult Arkitektur – har alle lang erfaring med å skape prisvinnende arkitektur innenfor hver sine områder, men nå skal vi gjøre dette sammen under navnet Nordic Office of Architecture. Målet er å skape en ny leder innen nordisk arkitektur, med en tydeligere og bredere stemme, fortsetter han.
Best som stor
Andersen og partner Knut Ramstad inviterte oss til et av de verneverdige møterommene i deres relativt nye hovedkvarter i Oslo sentrum – den gamle telegrafbygningen, rehabilitert av både Nordic selv og KIMA arkitektur.
Nordic-lederne forteller at de har en genuin tro på at man nå trenger å bygge enda tyngre enheter i arkitektbransjen – og at den nye danske satsingen er nettopp det.
– For å kunne drive med de prosjektene vi vil må vi være store. Vi ønsker å bygge samfunn, med sykehus, skoler, boliger og infrastruktur. For å skape god arkitektur, som er blitt et svært komplekst fag, trengs kraftsentre hvor du kan finne den ekspertisen du trenger internt, sier Andersen.

Vil være attraktive
– Samtidig er det stemmer i og utenfor bransjen som vil hevde at det er negativt at aktørene blir større og større – og at mindre aktører taper i konkurranse med de store. Hva tenker dere om det argumentet?
– Arkitektbransjen har tradisjonelt vært preget av mange små aktører, men prosjektene har en helt annen kompleksitet nå enn bare for noen få år siden. Kravene som stilles fra kundene våre er skyhøye. Byggene skal leveres med komplekse 3D-modeller, og du skal ha full kontroll på bærekraft, livsløpsanalyser og sol- og vindstudier. Dette krever et stort fagmiljø, og det er det vi skaper i Danmark nå. Dette gjør oss også attraktive for både nye ansatte og potensielle kunder, sier Andersen.
Norsk motsvar i Danmark
I forlengelsen av dette er det heller ikke tilfeldig at det er akkurat i Danmark det nå satses fra Nordics side, påpeker Knut Ramstad. Han minner oss på at vi har opplevd at spesielt danske kontorer har tatt store markedsandeler i Norge.
– Danskene har vunnet konkurranser ved å være faglig dyktige. Dette vi gjør nå viser at det også kan gå andre veien. Nå ekspanderer et velrenommert norsk kontor i Danmark. Det er et motsvar og et eksempel på at kompleksiteten Eskild her beskriver er noe vi tar konsekvensen av. Det er en interessant debatt om «alt var bedre før» på de små ti-mannskontorene, men sannheten er at den type drift er veldig krevende. Da blir det kun eneboliger og ikke de store samfunnsbyggende prosjektene som vi ønsker å lede, forklarer Ramstad.
Dansk inspirasjon
Satsingen i Danmark vil også ha en effekt på resten av Nordic. De to legger ikke skjul på at de også er i Danmark for å lære av en arkitektbransje som har lykkes med å gjøre arkitektur til en eksportartikkel.
– Som samfunnsaktører er arkitektene i Danmark fremdeles innflytelsesrike. De er tydelige personligheter som tar roller i offentligheten og får overskrifter i avisene når de ønsker å formidle noe. Samtidig har de lykkes med å skape en internasjonalt kjent merkevare av dansk arkitektur. Å fullt ut nå ta del i den danske arkitektverden, og lære av den, er også en viktig motivasjon for oss i denne ekspansjonen, avslutter Ramstad.
– Nordic-navnet aspirerer også til å satse i Finland og Sverige – blir det noe videre ekspansjon østover?
– Sverige har en helt annen arkitektbransje som er låst opp av store entrepriseaktører. Derfor velger vi denne gangen Danmark og konsentrerer oss fullt og helt om å lykkes der først. Så får vi se hva fremtiden bringer for de to siste nordiske landene, sier Andersen.
Nordic er en del av Norconsult-konsernet som har 5.500 medarbeidere, hvorav nesten 1000 er arkitekter.