Lokavore Oslo
Koronatid er nabolagstid og dermed er lanseringen av nettsiden SankeNorge.no ekstra aktuell. Arkitektkontoret Fragment står bak det nye veikartet til spiselige planter i byen.

Sanke
Prosjektet har tidligere blitt støttet med til sammen 600 000 fra Europeisk Miljøhovedstad og Sparebankstiftelsen. Nylig har de fått det samme beløpet til videreutvikling fra Sparebankstiftelsen igjen.
En lokavore er en som spiser lokalt høstet mat. Hvis du syns tanken er tiltrekkende, men at det er vanskelig å komme i gang, kan Sanke være en lavterskel-inngang.
Er du en av de som ikke skjønner ikke poenget med å sitte på huk i veikanten når du kan handle på Kiwi? Da kan Sanke kanskje allikevel få deg ned på kne eller ut på slang med litt innsikt om hvordan det kan gi deg glede.
For de som allerede lusker i busker og luker ugress på vei fra jobb, kan Sanke være en kilde til dybdekunnskap om de lokale vekstene du finner og et kart til nye sankeplasser.
Sankesesongen er i gang
Fragment startet Sanke i samarbeid med Gaute Vindegg, tidligere fermenteringsansvarlig og sanker for Maeemo, Kristin H.R. Nielsen, forfatter av Håndplukk og Norges Sopp- og Nyttevekstforbund, blant andre. Nettsiden er designet av Bielke & Yang mens Iterate står for programmeringen.
Kartverktøyet skal være helt klart i løpet av mai, men piloten kan testes allerede nå på sankenorge.no. Sanke har i sin nåværende utgave lokalisert offentlige frukttrær og enkelte av vårsesongens nyttevekster man ofte finner i parker og veikanter.
Er man ny i sankegamet så kan det lønne seg å starte med sankehåndboka. For selv om sanking er enkelt og gratis, er det noen etiketteregeler. Første bud er for eksempel:
«Ikke plukk alt. La alltid noen planter stå urørt. Dette sikrer ny generasjon og dermed plukkemuligheter også neste sesong.»

Alle vet at løvetann er spiselig
Men få sanker og spiser løvetannen. Det blir det kanskje lettere å snu om på når Sanke forteller deg mer om hvordan den kan tilberedes og hvilke næringsstoffer den inneholder.
Mange vet allerede at bladene kan spises i salat. Men viste du at stilken kan dampes og spises som pasta? Eller at knoppene kan syltes eller tørkes i grovt salt for «å lage deilig kapers».
Blomsten kan benyttes rå i salater, eventuelt kan den dampes eller surres som en grønnsak og serveres til varm mat. Kronbladet har gjennom generasjoner vært en råvare i vinprodusjon, står det videre.
Roten kan spises på samme måte som gulrot, pastinakk og lignende rotgrønnsaker. Og som kuriosa får man vite at denne delen også er en ingrediens i leskedrikkern Dandelion & Burdock.
Løvetann inneholder vitaminene A, B, C og D. Sanke oppgir at innholdet av vitamin A faktisk er høyere i løvetann enn i gulrøtter. Av minerealer får du i deg kalium, kalsium og jern, sier Sanke.
