Nyheter

Kurssuksess i Drammen

Nå skal aktørene i byutviklingen lære hvordan de gjør prosjektene billigere og bedre samtidig som de unngår konflikter. 


Studentene så på de fysiske og sosiale kontekstene i et lokalt prosjekt i Drammen og presenterte sine analyser for Drammen Kommune som en introduksjon til diskusjonen om hvordan kontekst og forarbeid kan påvirke og informerer planleggingsmålen. Her ser du studentene Kari Huvestad fra Aust-Agder fylkeskommune og Johanne Aasnæs Sørum fra Ringsaker kommune. Foto: Melissa Murphy
Kurset består blant annet av tverrfaglige gruppearbeid. Under den første samlingen jobbet gruppemedlemmer fra samfunns-, planlegging-, eiendom-, design-, og næringsfag sammen for å diskutere begrepe som kontekst, utvikling og sted. Her ser du  studentene Anne-Kristin Mjør fra Gran kommune, Ingeborg Storbæk fra Stange kommune og Einar Kindberg fra Bærum kommune. Foto: Melissa Murphy
Kurset består blant annet av tverrfaglige gruppearbeid. Under den første samlingen jobbet gruppemedlemmer fra samfunns-, planlegging-, eiendom-, design-, og næringsfag sammen for å diskutere begrepe som kontekst, utvikling og sted. Her ser du studentene Anne-Kristin Mjør fra Gran kommune, Ingeborg Storbæk fra Stange kommune og Einar Kindberg fra Bærum kommune. Foto: Melissa Murphy

Kurset, som er et samarbeid mellom Drammen kommune, Husbanken og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), har fått navnet Medvirkning og kontekstforståele og inngår i emnet Samspill og ledelse i by- og stedsutvikling hos Senter for etter- og videreutdanning ved UMB.

 

– Drammen kommune har veldig lyst til å utvikle kompetansen knyttet til fagmiljøet i Drammen, sier Eva Irene Falleth, instituttleder ved Institutt for landskapsplanlegging (ILP) på UMB i Ås, som er faglig ansvarlig for kurset.

 

– Vi så et stort behov for å øke kompetansen i offentlig sektor og i eiendomsutviklingen. Det er også en del arkitekter som ikke har nok kunnskap om ledelse i dette feltet, sier hun.

 

Populært tilbud

Kurset er skreddersydd for å utforske hvordan lokale konflikter kan reduseres eller hindres. Målet er å gi aktørene mer kompetanse slik at de kan skape gode prosesser og inkluderende løsninger i sine utviklingsprosjekter.  Dette kan bidra til lavere kostnader og bredere relevans, i tillegg til at prosjektene blir bedre for brukerne.

 

– Det var et tilbud som manglet i etter- og videreutdanningen i feltet som ligger i skjæringspunktet mellom planlegging og prosjektering, forklarer Falleth.

 

Og at det var et behov for et slikt kurs, kan kanskje responsen bekrefte.

 

– Det har vært veldig populært, og vi har hatt mange som har meldt seg på.

 

Såpass mange at det er planer om å gjenta tilbudet til høsten.

 

Flere kurs i sikte

– Ja, vi vil gjøre det igjen. Vi planlegger også å tilby to kurs til, røper instituttlederen.

 

De tilsammen 30 studiepoengene er tenkt avviklet i perioden 2012-2014 og består av følgende kurs:

  • Medvirkning og konktekstforståelse
  • Aktører, roller og kreativ samforståelse
  • Urban design og kommunikativ praksis

Medvirkning og kontekstforståelse startet høsten 2012 og har totalt fire samlinger og en studietur til København og Malmö.

 

Melissa Murphy er kursansvarlig, og medvirkende forelesere og fagmiljøer inkluderer ILP, Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR),  Asle Farner, Eriksen Skajaa arkitekter og Karin Høyland.

 

Les mer om kurset på umb.no.

 

Kurslokalet ligger i Drammens nyutviklete område Grønland. Foto: Melissa Murphy
Kurslokalet ligger i Drammens nyutviklete område Grønland. Foto: Melissa Murphy